Nordre Aker Budstikke

Fikk ikke gehør for leirskole på Skar

Skar leir består både av store verkstedhaller og bolighus. Enkelte bygg er vedlikeholdt, mens andre har kommet langt i forfallet. Foto: NORDRE AKER SV

Bydelsutvalget synes Venstre har hengt seg for mye opp i leirskoleideen i Skar leir.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.06.2016 kl 16:31

MARIDALEN: Venstre i Nordre Aker har tidligere tatt til ordet for å etablere en leirskole i Skar leir. Forslaget er også forankret i Oslo Venstres hovedstyre.

Snart ti år med ingenting

Den nedlagte militærleiren som Oslo kommue kjøpte i 2007, har skapt mye frustrasjon. Etter husokkupasjon, utkastelse og ytterligere forfall, står den nemlig fortsatt mer eller mindre tom, med unntak av noe skolevirksomhet.

IKKE BARE FORFALL: Kommandantboligen på Skar ble pusset opp for millioner, selv om det ikke er lov å bo der

Fremtidens bruk av Skar virker dermed utad like lite håndfast som det den har gjort i snart ti år. Og det sittende bydelsutvalget er det tredje som har ivret etter å åpne portene for vanlige folk.

Vanskelig vann og avløp

Årsaken til at «alt» mellom friluftsbarnehage, eldresenter, serveringssted og boliger, som har vært foreslått i denne tiårsperioden, har stoppet er primært vann- og avløpssituasjonen.


HUSKER DU? 2009: BU sa ja til Skar-barnehage de ikke ville sendt egne barn til

På grunn av vernet av Maridalsvannet som drikkevannskilde er det strenge restriksjoner for hvordan avløpsvannet skal behandles for ikke å utgjøre en trussel. Å finne en teknologi som tar de nødvendige hensyn har vist seg vanskelig.

Kommandantboligen i Skar leir ble nylig pusset opp for millionbeløp. Foto: NORDRE AKER SV

Vil ha noe, men hva?

Dermed er det et samlet bydelsutvalg som ønsker at prosessen med Skar leir endelig skal komme et skritt videre. At forfallet skal stanses og at området skal tas i bruk. Det de imidlertid ikke er enige om er hvordan dette skal formuleres – eller hva de vil ha.

Venstres leirskoleforslag fikk ikke flertall da saken ble behandlet i miljø-, plan- og samferdselskomiteen (MPS) tidligere i måneden, ei heller i bydelsutvalget 16. juni.


– I BUs tidligere vedtak var man innom flere muligheter for bruk. Jeg tror det er klokt ikke bare å si at leiren kan brukes til mye, men peke på én ting som er ønskelig fra bydelen, og dermed sende et klart signal til bystyret, sa Andreas Skjæret, Venstre-representant i BU og leder i MPS-komiteen.

LES OGSÅ: Byrådet avviser flyktningleir på Skar

Unødvendig presisering

SV-representant Heidi Rømming mente imidlertid Venstres forslag er som å slå inn åpne dører.

– Jeg tror det er uklokt spesikt å vedta leirskole. Det er allerede ett av bruksområdene som er nevnt, sa Rømming.

Hun frykter at en leirskole vil kreve for mye av et avløpssystem, og at det kan blokkere annen eventuell bruk som kan kan komme i gang før et fullskala renseanlegg står ferdig.


– Forslaget fra Venstre setter en bom hvis avløpet ikke kan håndtere det antallet ekvivalenter en leiskole krever. Å gå inn for ett enkelt bruksområde når vi ikke vet hvilke kostnadsrammer eller avløpsmesissige konsekvenser det vil ha, syns jeg det vil ære dumt av BU, sa Arbeiderpartiets Terje Olav Moen.

– Alle er enige om at det må skje noe – må vi henge oss opp i leirskole? sukket Moens partifelle Bjørn Gilbert mot slutten av BU-debatten.

LES OGSÅ: Kommentar: Fra Skar leir til Skar leirskole

Bydelsutvalget diskuterte Skar leirs fremtid i møtet 16. juni. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

BU-vedtak om byrådssak

Venstres leirskoleforslag fikk riktignok Høyres støtte i BU, men forslaget falt for stemmene fra Arbeiderpartiet, SV, MDG og Frp.


Bydelsutvalget ber i vedtaket om en sak fra byrådet om opprustning av leiren, inkludert vann- og avløpssystemet, for å stoppe forfallet. Det ønskes en vurdering av hvilke bygg som skal bevares, og at disse pusses opp.

I tillegg ber BU om at det lages en plan for bruk av området. «Leiren gir muligheter for mange spennende aktiviteter for ulike brukergrupper i hele Oslo» heter det i vedtaket.

Venstre: – Skuffet

Og det er en litt for rundt formulering for Venstre.

– Jeg er skuffet over at BU ikke ville være med på vårt forslag om en leirskole for grunnskoleelever. Jeg tror det kunne ha vært en veldig spennende og godt tiltak på Skar, med nærhet til byen og marka. Også synd at flertallet ikke ble med på å be om en rask avklaring, selv om alle i BU ønsker seg det, sier Andreas Skjæret (V).

Privat Ap-forslag på vent

Men flere har jobbet for en snarlig avklaring. I 2014 fremmet Arbeiderpartiets Tone Tellevik Dahl og Anders Røberg-Larsen et forslag for det daværende byrådet.

LES OM DET HER: Slik vil Arbeiderpartiet gjøre Maridalen til en «levende» bygd

I vinter sendte SVs bystyregruppe et notat utarbeidet av Nordre Aker SV, og basert på 2014-innspillene fra Ap, til de andre byrådspartiene med forslag om trinnvis utvikling av Skar leir. Og med ønske om snarlig behandling.

Det private forslaget fra Tellevik Dahl og Røberg-Larsen ligger fortsatt på vent hos byutviklingskomiteen, bekrefter komiteens leder, overfor Nordre Aker Budstikke.

– Forslaget ligger på vent i påvente av avklaringer. Byrådsavdelingen må svare på hva status er for avløpssituasjonen, sier Victoria Evensen (Ap).

Nordre Aker Budstikke har ikke fått svar fra byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDG) eller Røberg-Larsen, som nå er hennes byrådssekretær, til tross for flere henvendelser denne og forrige uke.

Hold deg oppdatert! Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...