Nordre Aker Budstikke

Fikk nei til å bygge boliger her. Nå tar utbygger saken til bystyret

BU-nestleder Ingeborg Briseid Kraft midt i området Bane Nor Eiendom vil omregulere til bolig. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Plan- og bygningsetaten sa nei til boligutbygging i skogsområdet ved «Utsikten» i Kapellveien. Nå vil Bane Nor Eiendom ha omkamp og vil selv bringe saken opp for bystyret.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.10.2018 kl 11:26

GREFSEN: Det var i fjor høst at Bane Nor Eiendom fremmet forslaget om å «å omregulere en mindre del av eiendommen (…) fra friområde til et nytt, kvalitativt boligområde».

Området det er snakk om er på omlag 13 mål, er en del av Akerselva Miljøpark, og ligger ved Kapellveien, vis-a-vis Grefsen kapell – og med Gjøvikbanen og Nydalsdammen på nedsiden.

Bane Nor ønsker å oppføre 10.000 kvadratmeter boligmasse, fordelt på blokker og rekkehus.

Klart nei fra lokalpolitikerne

Bydelsutvalget i Nordre Aker sa et rungende nei til utbygging da de behandlet forslaget i februar. Byantikvaren var negativ, det samme var Bymiljøetaten, og det endte med at Plan- og bygningsetaten stoppet planinitiativet i mars i år.

Begrunnelsen var at «planområdet både er grønnstruktur i kommuneplanen og friområde i kommunedelplanen for Akerselva miljøpark, KDP - 4. Planområdet er en del av det eneste større skogpartiet langs Akerselva».

Derfor sa de nei

Dette er noen av innvendingene fra bydelsutvalget i Nordre Aker, Byantikvaren, Bymiljøetaten og Plan- og bygningsetaten, mot forslaget:

  •  Planinitiativet er i strid med kommuneplanen fra 2015 da tiltaket vil føre til en nedbygging av et grøntområde med irreversibel konsekvens.
  • Planinitiativet strider med en av retningslinjene til Kommuneplan 2015 som sier at «…verdifulle landskapsformer og verdifull vegetasjon i størst mulig grad bør bevares.»
  • Planinitiativet er i strid med kommunedelplan Akerselva Miljøpark der tomten er avsatt til «friområde- natur». Området er i kommunedelplanen angitt som grønn skråning som ikke må bebygges.

  • Planområdet er regulert til spesialområde bevaring/hensynssone H570 – bevaring kulturmiljø. Dette gjelder både hensynet til Nydalsdammen, som er oppført på byatikvarens gule liste, og at det grønne, bratte «landskapsrommet rundt Nydalens Compagnie vurderes som viktig for opplevelsen av det historiske fabrikkmiljøet». Et miljø Byantikvaren skriver har «høy lokal og regional verneverdi».
  • Området er en del av det eneste større skogpartiet som gjenstår langs Akerselva. Deler av planområdet er tidligere registrert som meget verneverdig på grunn av rikt utformet og fuktig edelløvskog. Denne edelløvskogen er den eldste, største og best utviklede av sitt slag langs Akerselva.

Det går en sti på området. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

  • Det meste av planområdet er gråor-heggeskog og gråoraskeskog. Der er det et rikt plante- og dyreliv, 62 plantearter er registrert og mange fuglearter. En rekke fuktighetskrevende arter er også registrert. «Lite menneskelig aktivitet er av uvurderlig betydning for biologisk mangfold og dyreliv».
  • En skog i skråningen er forebyggende for flom og erosjon.

  • Skogen i planområdet er en del av er en luftrenser for Store ringvei.

Ønsker saken opp i bystyret

Tomteeier Bane Nor Eiendom var lite fornøyd med at planen ble stoppet av Plan- og bygningsetaten, og gjorde det i vår klart at de, etter Plan- og bygningslovens bestemmelser, vil be politikerne i bystyret vurdere saken.

Et revidert planforslag har derfor blitt utarbeidet, og byrådsavdelingen for byutvikling bekrefter overfor Nordre Aker Budstikke at de mottok saken i slutten av september. Byutviklingsbyråden vil avgi sin innstilling, før den sendes til bystyret.

Nestlederen i bydelsuvalget i Nordre Aker, Ingeborg Briseid Kraft (V), mener også bystyret må avslå planforslaget.

Ingeborg Briseid Kraft på tomta, med utsikt ned mot Nydalsdammen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup


– Vi som sitter i bydelsutvalget har de siste tiårene sett stadig nye områder bli gitt til boligutbyggere, og nå skjer det igjen. Denne gangen med et verdifullt grøntområde. Jeg blir veldig skuffet hvis dette forslaget får flertall i bystyret, sier Kraft.

Hun mener innsigelsene mot forslaget bør veie tungt.

– Hvis de innsigelsene som er nevnt fra bydelen og etatene ikke er argumenter nok, hva skal da til for å stoppe private utbyggere?

Byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen (MDG), svarer på spørsmål fra Nordre Aker Budstikke at hun ennå ikke har konkludert i saken.

– Dette er en sak som ble oversendt til min avdeling rett før høstferien, og jeg trenger noe tid til å sette meg inn i saken før jeg konkluderer. På et generelt grunnlag kan jeg si at byrådet er opptatt av at man følger overordnede planer og at vi styrker de grønne lungene i byen, skriver byråden i en e-post.

– Holder ikke

Porten inn til planområdet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Ingeborg Briseid Kraft i bydelsutvalget mener Bane Nor Eiendom har feil oppfatning av området de vil omregulere, når de i sin begrunnelse sier at området er «ufremkommelig og har noe uønsket bruk».

– Boliger er ikke eneste løsning på å oppgradere et grøntområde og det er mulig å gjøre området mer tilgjengelig for turgåere, slik også Bymiljøetaten påpeker i sitt høringssvar. Lite menneskelig aktivitet er av stor betydning for biologisk mangfold og dyreliv så nært eksisterende bebyggelse.

Bane Nor Eiendom viser til at de foreslåtte boligenes uteoppholdsarealer skal være rikt beplantet, dette mener Kraft ikke er et holdbart argument.

– Boliger med beplantning har ingenting til felles med skog. I tillegg til boliger er avkjørsler for bil til alle boligene, gang- og sykkelveier, lekeplasser for barn og gjerder helt fremmede i en skog, sier hun.

Elever på Grefsen skole på vei inn på området. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bane Nor Eiendom: – Argumentajonen er feil

– Vi mener at argumentasjonen som PBE benyttet da de stoppet planinitiativet, ikke er basert på riktige opplysninger om tomtas egenskaper, sier prosjektsjef i Bane Nor Eiendom, Connie Nyhaven.

– Det er også flere forhold som tilsier at tomta egner seg for utbygging. Slik vi ser det, er ikke utbyggingen i strid med «viktige naturverdier», jf. kommuneplanens kartlegging av areal med naturverdier av regional verdi. Dette er et argument PBE har lagt vekt på, til tross for at vårt forslag ikke er i strid med kommuneplanen på dette punktet, sier Nyhaven, og legger til at Bane Nor Eiendoms forslag må vurderes med utgangspunkt i fakta i saken.

– Det er noe vi har gjort rede for og dokumentert i revidert mulighetsstudie som ble oversendt PBE i slutten av mai i år.

Uenig om bruk og og verdier

Planområdet er her avmerket med hvitt. Til høyre, på andre siden av Kapellveien, ligger Grefsen kirkegård, nord for området er Grefsen minigjenbruksstasjon. Nydalsdammen ses til venstre.

Nyhaven fastholder at tomta stadig blir benyttet som tilholdssted for folk som ikke ønsker oppmerksomhet om det de driver med.

– Dette gjør denne delen av Kapellveien utrygg å ferdes langs. Noe attraktivt turområde er det ikke.

Hun legger til at frem til 80-tallet ble tomta benyttet som deponi for avfall fra Christiania spigerverk.

– Området er dermed dårlig egnet til tur- og friområde hvis det ikke gjøres store investeringer i opprydding, terrengbearbeiding og tilrettelegging. Dette er også årsaken til at det ikke finnes naturverdier på tomta, sier hun.

Slik ser området ut fra Nydalsdammen i dag. Utsynet herfra skal ikke svekkes, ifølge planene til Bane Nor Eiendom. Foto: A-LAB ARKITEKTER

Bane Nor mener at en utvikling av tomta vil bidra til å gjøre området mer attraktivt ved at eksisterende og nye tur- og friområder kobles sammen og tilrettelegges for allmenn bruk.

– Forslaget vårt ivaretar bestemmelsene i KDP Akerselva miljøpark, og det etableres nye leiligheter med høy kvalitet i et område som har behov for flere boliger. Forslaget fører ikke til verken forringelse av naturverdier eller redusert bokvalitet for nabobebyggelse, sier Nyhavn, og legger til:

– Det forutsetter heller ikke riving av eksisterende eneboligbebyggelse.

– Vi håper derfor at byens politikere vil se potensialet slik vi har beskrevet det i vårt mulighetsstudie, noe det åpnes opp for ved at saken sendes over til Bystyret for endelig avgjørelse.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...