Nordre Aker Budstikke

Frp om sykkelfelt og seniorboligene:

– Fikk se med egne øyne hvor lite gjennomtenkt dette er

Frp og styreleder i sameiet i seniorboligene er imot opphøyde sykkelfelt forbi inn og utgangen til leilighetene - mot Grefsenveien, her foran sykehjemmet i samme bygg. Fra venstre Hans Arthur Kielland Aanesen, Frp lokalt, bystyremedlem Aina Stenersen, styreleder i sameiet for seniorene, Per Christiansen, Geir Ugland og Arne Østreng, fra Frp Nordre Aker. Foto: Kristin Tufte Haga

Fredag møtte bystyrerepresentant Aina Stenersen (Frp) beboere fra seniorboligene i Grefsenveien 78d, Grefsenhjemmets ledelse og partikollegaer for en befaring om adkomstproblematikken. Partiet vil nå be byråd Lan Marie Berg (MDG) droppe sykkelfeltplanene utenfor seniorboligene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.03.2021 kl 16:29

GREFSEN:Grefsenveien 78d er adressen til Grefsen Senior Boligsameie, som består av 33 seniorleiligheter på toppen av Grefsenhjemmet.

Selv om leilighetene ligger «på taket» av sykehjemmet, er de ikke en del av det.

Startet med sykkelfelt

Problemene oppstod da det i 2018 ble kjent at det skulle legges sykkelfelt i Grefsenveien. Dette ville etter sameiets mening gjøre det vanskelig å hente og levere personer med behov for rullestol og rulator i boligene. Da sykkelfeltene ble anlagt ble veien senket, slik at fortauskanten ble for høy til at den kunne forseres med rullestol eller rullator. Inntil nå har det vært mulig med korte stopp, men det er planer om ogå å lage opphøyd sykkelfelt i Grefsenveien, og dermed blir alle stoppmuligheter fjernet.

Bakgrunnen er at seniorboligene har hovedinngang i Grefsenveien 78d, men også inngang fra Ogmunds vei gjennom Grefsenhjemmet. Her må beboerne imidlertid forsere en gangvei fra Ogmunds vei samt tilgangen til heis som er bratt og tungvint å bruke med rullestol. Dørene på veien skal være tunge og vanskelige å åpne for personer i rullestol, ifølge sameiet. Styret ved Grefsenhjemmet har også edtatt at de ikke ønsker ferdsel gjennom sykehjemmet, av hensyn til beboerne der.

Bydelsutvalget i Nordre Aker ba i juni i år Bymiljøetaten om å komme med alternative løsninger for adkomst til Grefsenveien 78d som kan fungere for henting og levering med bil. Konklusjonen ble at det ikke var mulig. Etaten påpeker at Seniorboligene aldri har hatt formell kjøreadkomst til Grefsenveien 78d, men via Ogmunds vei, der hovedinngangen til sykehjemmet ligger. Seniorboligenes hovedinngang i Grefsenveien 78d er en gangadkomst, har Bymiljøetaten understreket.


Styreleder for Grefsenhjemmet Magne Roland, daglig leder for sykehjemmet Julie Mittet og styreleder for seniorboligene, Per Christiansen, foran inngangen fra Ogmunds vei - og også inn til sykehjemmets sansehage - og som for tiden er stengt på grunn av koronasmitte. Foto: Kristin Tufte Haga

I bydelsutvalget (BU) i november skapte saken igjen høy temperatur og en times diskusjon: Flertallspartiene på venstresiden uttrykte at det må finnes en løsning for sikker gjennomgang gjennom sykehjemmet, og at tilrettelegging for syklende forbi Grefsenveien 78d er svært viktig. Det er utfordrende å gjøre passasjen trygg for syklister dersom de må ut i kjørefeltet, og trikkeskinnene i veien. De borgerlige partiene, pluss Rødt, mente det er viktig å presisere at Grefsen Senior Boligsameie har hovedinngang i Grefsenveien 78d, og at det må være mulig å kunne hentes og bringes til hovedinngangen, slik praksis har vært frem til nå.

Lokalpolitikerne ble til slutt enige om at det ikke skal tillates parkering i Grefsenveien, men de ber Bymiljøetaten å sikre av- og påstigning utenfor Grefsenveien 78d, slik som i dag, samt revurdere planene om opphøyd sykkelfelt forbi adressen.

– Mange uheldige effekter

Fredag var Fremskrittspartiet, både lokalt og sentralt, på befaring. Bystyremedlem Aina Stenersen (Frp) synes befaringen og besøket både var nyttig og interessant:


– Ikke minst var det et viktig besøk, så jeg fikk se med egne øyne hvor lite gjennomtenkt forslaget er, om å legge sykkelveien forbi inngangen til boligene. Det er enkelt å se at dette er lite gjennomførbart. Vi gikk opp løypa, også gjennom bygget, og det virker svært lite gunstig for seniorene å komme seg gjennom inngangen på nedsiden, særlig vinterstid og når det er glatt. Det er heller ikke heldig å gå gjennom sansehagen til sykehjemmet.

Aina Stenersen (Frp), bystyremedlen, og på befaring til Grefsenveien 78 d og Grefsenhjemmet. Foto: Kristin Tufte Haga

– Dette er en av mange uheldige effekter på at kommunen så ensidig fokuserer på syklistenes behov. Og nok en gang rammer det de eldre. Her har man heller ikke tatt med sykehjemmet på råd. Jeg kommer til å ta opp saken i muntlig spørretime i neste bystyremøte 9. desember, med ansvarlig byråd er Lan Marie Berg (MDG). I etterkant vil vi også sende inn et konkret forslag om å stoppe planene om opphøyd sykkelfelt forbi seniorboligene, sier Stenersen, som også roser det lokale engasjementet i saken:

– Det er jeg veldig takknemlig for, fra beboerne, Grefsenhjemmet og lokale politikere. Vår viktigste oppgave er å lytte til lokale krefter, derfor er lokalt engasjement veldig viktig. Og her må kommunen legge til rette for at beboere kan komme til inngangen mot Grefsenveien - med bil.

– Favoriserer syklister

Beboere, sykehjemmets ledelse og Frp-politikere på befaring ved sykehjemmet og ved seniorboligene, som har inn- og utgang her mot Grefsenveien. Foto: Kristin Tufte Haga


Frp lokalt i Nordre Aker møtte også fredag ved seniorboligene, med BU-representant Hans A. Kielland Aanesen, vara Arne Østreng og Geir Ugland Jacobsen, som også er leder i Oslo Frp. De støtter Grefsenhjemmets oppfordring om å sende saken tilbake for ny behandling, og støtter beboerne i seniorboligene om at de og andre må få komme til og fra inn- og utgangen mot Grefsenveien også med bil.

– Løsningen med gjennomgang i denne terapi- og behandlingsorienterte sansehagen bærer åpenbart preg av en uheldig saksbehandling, står det blant annet i merknaden fra Frp fikk til BU-vedtaket i november.

– Vi er positive til tiltak som skaper gode forhold både for myke og harde trafikantgrupper, men her synes vi de rødgrønne politikerne ønsker å trumfe gjennom en løsning som ensidig favoriserer en trafikantgruppe, nemlig syklistene, og det på bekostning av eldre mennesker som trenger en brukbar adkomst til sine boliger. Planene om et opphøyd sykkelfelt her i Grefsenveien vil effektivt hindre adkomsten til deres boliger, sier Arne Østreng.

Det omforente vedtaket hele BU stilte seg bar i november, lyder:

«Bydelsutvalget ber BYM om at man sikrer en fortsatt mulighet for av- og påstigning for beboerne ved Grefsen Senior Boligsameie, Grefsenveien 78D. Bydelsutvalget ber herunder BYM gjøre en ny vurdering av de foreliggende planene om etablering av opphøyd sykkelfelt i Grefsenveien mellom Glads vei og Grefsenalleen dersom det er nødvendig for å oppnå dette.»

Del to av vedtaket, som fikk flertall med stemmene fra Arbeiderpartiet, MDG og SV, men som Høyre, Venstre, Fremskrittspartiet og Rødt stemte mot, lyder:


«Bydel Nordre Aker ser at bruk av inngangen til Grefsen Senior Boligsameie fra Ogmunds vei er et mulig alternativ for henting og levering med bil når det ikke lenger vil være mulig å stoppe ved inngangen i Grefsenveien. Grefsenhjemmet og Grefsen Senior Boligsameie anmodes om å samarbeide for å finne en god løsning som kan fungere for begge.»

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...