Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Finn Møller (88) er sjakkens grand old man

Kongens fortjenstmedalje for sin innsats for barn og unge i 45 år.

Ingen aktiv spiller lenger: Men i en alder av 88 år har Finn Møller fortsatt hendene fulle med arbeid i ukedagene. Foto: Foto: Elisabeth Wang

Finn Møller (88) er sprek som en unggutt, har et smittende humør og et brennende engasjement for å lære den oppvoksende generasjonen sjakk.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

KORSVOLL: - Ja, jeg starter på nytt nå om få uker - det stemmer det, smiler Møller.

Han sikter til oppstart av nytt skoleår og nytt semester som sjakklærer ved Korsvoll, Kjelsås og Kringsjå skoler.

Han kommer forberedt- meget godt forberedt.

LES OGSÅ: «Et fang i nøden»

Bursdag med twist

- Jeg har undervist i sjakk i de siste 45 årene og det var altså derfor jeg nylig mottok Kongens fortjenstmedalje.

Det kom som en stor og gledelig overraskelse, sier Møller og viser frem bilder fra overrekkelsen på hans og fruens terrasse, på hans egen 88-årsdag, tidligere i sommer.

- Ved siden av meg der ser du mine kone, Inger. Vi har tre barn sammen, seks barnebarn og foreløpig ett oldebarn, sier han, tydelig stolt.

Konen Inger har ennå ikke blitt bitt av sjakk-basillen, men elsker derimot bridge.

Hun har ønsket å få med sin mann med på nettopp denne aktiviteten, men det skulle vise seg å bli en real utfordring; Finn er sjakkens mann.

- Det er sjakk som gjelder for meg- ingen tvil om det. Men hadde jeg ikke hatt sjakken er det mulig det hadde blitt bridge på meg også, sier han.

LES OGSÅ: Måtte redde sofa fra Oslofjorden

Minner og nye ungdommer

Sjakkfavoritten er spansk parti og klubben er «1911». På stuebordet ligger jubileumsboken «Schakklubben av 1911». Finn er æresmedlem.

- Vi hadde jubileum i 2011 og i forbindelse med det ble denne boken gitt ut. Jeg synes den er flott, og full av gode minner, sier Møller, som har vært med i klubben siden 50-tallet.

Sjakklubben består i dag også av en egen ungdomsklubb, «Schakklubben av 1911s ungdom», med rundt 500 engasjerte medlemmer.

- «1911» gikk under tilnavnet snobbeklubben. Det var flere av grosserer-typen og høy sigarføring. Jeg savner de tider.

«1911» var sammensatt av mange spennende personligheter, sier han.

LES OGSÅ: Halvveis på toppen av byen

- Taktikk og strategi


Om en uke er en mengde nye førsteklassinger på plass i skolegårdene byen over.

For elevene ved Korsvoll, Kjelsås og Kringsjå betyr det blant annet at de vil stifte bekjentskap med selveste «sjakk-Finn».

- Det gir meg stor glede å kunne holde på med dette, det gjør det virkelig. Nå er det viktig å poengtere at det er min kollega og venn, Johs R. Kjeken, som har styringen.

Sammen gjør vi det vi kan for at elevene skal bli kjent med sjakkspillet og at de skal ha glede av det nå og i fremtiden, sier Møller.

- Jeg har hatt flere elever som har utmerket seg , og jeg husker spesielt godt en ung islending. Han slo 7. trinn allerede da han gikk i 2. klasse.

Man ser tidlig hvem som har anlegg for dette spillet. For å bli en god spiller må man være god på både taktikk og strategi, avslutter Møller.

LES OGSÅ: Sannerlig ble det Høyre

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...