Nordre Aker Budstikke

Finn opp noe nyttig og gøy, sa Aud til Arne. Her er resultatet

Oppfinner Arne og kona Aud, som ba ektemannen finne opp noe nyttig. Det gjorde han. Foto: PRIVAT

– Vi gikk så lei av lo i borrelåser her i familien at vi liksågodt fant opp Burrfix som ordner den saken, sier Arne Sommerfelt, Langmyrgrendas «Reodor Felgen».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.06.2017 kl 13:11

NORDBERG: Arne Sommerfelt er sivilingeniør, og kona Aud mente at det var på tide at han fant opp noe nyttig for en gang skyld, og som også var litt gøy!

Trøbbel med lo i borrelåsen

Da barna var små hadde Arne observert Aud streve med å bruke ei tann på en kam for å fjerne lo fra borrelåsene på skoene til ungene.

– Et fint prinsipp, tenkte Arne.

For hvem har vel ikke ergret seg over tilsvarende problematikk, og har endt med å kaste verdifulle sko og plagg på grunn av borrelåser fulle av lo?

Riktignok tok det ti år fra Auds hjertesukk til ektemannen, til produktet nå er i produksjon. Burrfix er navnet, og det omtales som en «potensiell arvtaker for ostehøvelen».


Hvorfor? Fordi Burrfix, som så dagens lys i Langmyrgrenda på Nordberg, «høvler» bort lo fra borrelåsen.

Produktet som er utviklet i Langmyrgrenda høvler bort lo fra borrelåsen. Foto: PRIVAT

Satser på borrelås

Nå har ekteparet våget å satse alt på produktet mange sikkert har savnet, uten helt å vite det selv. Og ideen utviklet Arne fra konas bruk av den litt stive tannen på en kam i det hun dukket ned i "krokskogen" i borrelåsen for å fjerne lo.

Mens barna vokste seg store i en sjeldent privilegert og lo-fri borrelåstilværelse, besluttet paret å gjøre mer ut av idéen. De gjennomførte en spørreundersøkelse hvor 53 prosent faktisk hadde kastet plagg på grunn av fulle borrelåser. 85 prosent hadde opplevd borrelåser som hadde sluttet å fungere på grunn av lo og bøss.

– Vi satte oss i gang for alvor da undersøkelsen viste at folk faktisk ville spare penger på å bruke produktet, sier Arne.

Mer spennende enn ostehøvelen?

Oppfinnelsen har ekteparet beskyttet med patent ved hjelp av IP-konsulentbyrået Zacco, for å sikre seg rettighetene i tilfelle andre lar seg friste til å kopiere ideen. Produktet er laget av sort og oransje plast.

– Et enda mer spennende forbrukerprodukt enn ostehøvelen, mener Arne.

Burrfix er nå i produksjon og selges i ekteparet Sommerfelts nettbutikk. Men de håper å få en større distributør med på laget. Foto: PRIVAT

– Kanskje kan borrelåsbørsten bli enda bedre kjent som norsk oppfinnelse enn den. Potensialet internasjonalt tror jeg imidlertid at er enda større. Det er vel helst nordmenn og noen nostalgiske norsk-amerikanere som bruker ostehøvel. Et redskap mot fulle borrelåser trenger imidlertid alle, uansett nasjon, legger han til.


Rådgiverne i Zacco mener at familien Sommerfelt har gått riktig frem for å sikre seg rettighetene til borrelåsredderen.

– Mange går i den første fellen hvor de kringkaster idéen sin høyt og lavt. Da er den ingen nyhet lenger, og patent får man som belønning fra samfunnet kun for å bringe nyheter til torgs. Sommerfelt gjorde helt forbilledlig en forundersøkelse for å sjekke om andre hadde patentsøkt idéen. Da det lyste grønt på dette punktet gikk vi i gang med å skrive selve patentsøknaden, sier patentfullmektig Sindre Fossum i Zacco.

Jakter distributør

Sommerfelt-ene trodde at et samarbeid med en stor, norsk varemerke-eier var på plass og valgte å kjøre på med patentsøknad for egen regning. Underveis trakk varemerke-eieren seg fordi den selv manglet egnet distribusjonskanal.

– Idéen er det letteste for en gründer, men nesten umulig å selge. Investorer virker mest interessert i å gå inn med kapital i ferdige produkter. Det er på mange måter lett å forstå, for det tar lang tid å utvikle noe og kan innebære høy risiko. Vi egenfinanserte utviklingen, og selv om det ble noen hundre tusen kroner så var det innenfor rammene av hva vi familien kan bære. Nå som vi står med ferdig produkt er vi optimistiske både med tanke på distribusjon og kapital for også å eksportere produktet, sier Arne.

En første, liten produksjon ble gjort i Kina på tampen av fjoråret, og så langt selges produktet i egen nettbutikk.


– Hvordan har salget gått så langt?

– Vi har solgt noen hundre børster etter at vi startet nettbutikken i januar. Nettbutikken er en kanal vi bruker til å gjøre produktet kjent, men egentlig tror vi at dette produktet egner seg endra bedre til salg over disk sammen med klær, sko og sportsutstyr som nettopp trenger en slik børste, sier Arne.

Grünerparet er derfor på jakt etter en distributør for Burrfix.

– Vi har den spennende utfordringen det er å fortelle om og forklare virkemåte og hensikten til noe de fleste aldri har hørt eller sett før. Heldigvis hjelper det at de fleste faktisk har opplevd å ergre seg over en borrelås, sier Arne.

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...