Nordre Aker Budstikke

Fire rådyr døde av barlind-forgiftning

RÅDYR:Mye rådyr å se rundt omkring i hagene vinterstid. Foto: Illustrasjon

De siste dagene har viltnemda blitt varslet om flere døde rådyr. Trolig er de forgiftet etter å ha spist Barlind i nabolaget.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.02.2015 kl 21:09

OSLO: Nordre Aker Budstikke får ofte tips fra folk som har observert rådyr i hagene rundt omkring. De siste dagene har viltnemda funnet fire døde rådyr, som mest sannsynlig er forgiftet, etter å ha spist Barlind i nabolaget.

TIPS NORDRE AKER BUDSTIKKE!

Fire døde dyr

– De siste to ukene har fire rådyr blitt funnet døde i Oslo, tre i Gulleråsen/Gråkammen-området og ett på Linderud. Dyrene ble rutinemessig sendt til obduksjon hos Veterinærinstituttet, og det ble i alle tilfellene påvist barlindforgiftning, sier Tea Turtumøygard i Bymiljøetaten og Viltnemda.

Barlind er et eviggrønt bartre, og er en naturlig forekommende art i Norge. Hele planten, med unntak av den røde frøkappen, inneholder alkaloidet taksin, som er svært giftig for både dyr og mennesker.

Les også: Knallstart for Nordre Aker Budstikke


– I tillegg til å vokse vilt, er også barlind en prydplante som er svært vanlig å plante i hagen. Det er kjent at både elg, hest og sau tåler barlind dårlig, og det skal små mengder til for å ta livet av en fullvoksen elg.

Ikke påvist tidligere?

– Det har ikke meg bekjent blitt påvist barlindforgiftning hos rådyr i Oslo-området tidligere, og det har vært antatt at rådyrene tåler giften. Dette ser imidlertid ikke ut til å være gjeldende lenger nå, ifølge Turtumøygard.

Hun legger til at det er typisk i perioder etter tungt snøfall og vekslinger i værtype, at dyr som rådyr og elg spiser barlind. Det er da lite annen mat å finne, og dyrene blir tvunget til å spise det som er tilgjengelig.

– Mest sannsynlig er dette årsaken i disse tilfellene, og forhåpentligvis vil dyrene finne andre næringskilder enn barlind fremover, sier hun.

Få alvorlige tilfeller

Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet forteller at de mottar en del henvendelser gjennom året, fra bekymrede foreldre, som frykter at barn kan ha fått i seg barlindbær.


– Men så vidt jeg kan huske har det ikke vært noen alvorlige tilfeller i løpet av de senere årene. Det er en del barn som har smakt på barlindbær, men det er kun frøet inne bæret som er giftig, og de grønne barnålene, forteller seniorrådgiver Mari Tosterud i Folkehelseinstituttet.

Les også: Flere dyr påkjørt

– Men er det mistanke om at barn eller andre har fått i seg flere enn et par bær, så kontakt Giftinformasjonen. Om det er spist bær vurderer man om barna bør få medisins kull. Om barna har spist større mengder, så det kan blir alvorlige barlind-forgiftning behandles de på sykehus. Men det er sjelden at det dukker så alvorlige tilfeller, sier Tosterud.

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...