Nordre Aker Budstikke

Flunkende ny, men ser nøyaktig ut som for 50 år siden

Norges idrettshøgskole er rehabilitert for omlag én milliard kroner. Den ikoniske svømmehallen, som mange kjenner godt, har blitt helt ny – men ser fortsatt ut som den gjorde i 1968.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.03.2018 kl 11:29

KRINGSJÅ: «Europas flotteste idrettsutdanningscampus», slik omtales Norges idrettshøgskole ved Sognsvann etter utvidelse, ombygging og rehabilitering.

Tirsdag 27. februar ble det markert at en nesten tre år lang byggeperiode er over. Byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i Statsbygg overleverte de rehabiliterte lokalene til Kunnskapsdepartementet, ved forsknings- og utdanningsminister Iselin Nybø (V), som i sin tur kunne gi nøkkelen videre til rektor Lars Tore Ronglan.

Rektor Lars Tore Ronglan og statsråd Iselin Nybø. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Svømmehallen

Nøkkelseremonien foregikk i den ikoniske svømmehallen, med det store panoramavinduet ut mot Nordmarka. Svømmehallen er totalfredet av Riksantikvaren. Og slik den fremstår etter rehabiliteringen er det lite som tyder på at hele rommet var revet ned til betongen, før det møysommelig ble bygget opp igjen.

NIH er ikke bare en vitenskapelig høyskole, men også en institusjon nasjonalt – og i nærmiljøet. Mange barn har lært å svømme i bassenget på Kringsjå.


Stupere fra Bærum stupeklubb og landslaget imponerte under nøkkeloverrekkelsen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Dette rommet har også vært location i flere norske filmer, som har handlingen lagt til 70- og 80-tallet. Slik som «Gymnaslærer Pedersen» og «Naiv Super», sa rektor Ronglan i sin åpningstale.

Og slik kan det trolig fortsette, det arkitektoniske uttrykket er bevart.

– Nå er det flunkende nytt, men ser nesten nøyaktig likt ut som det gjorde i 1968.

Det synlige beviset på oppgraderingen er at vannspeilet er hevet til bassengkanten. Og i den grunne delen av bassenget kan dybden nå reguleres. Og dem som har brukt bassenget, men som syntes det var best å ta dusjen hjemme på grunn av slitne garderober, kan glede seg. Garderobeanlegget er oppgradert og har blitt topp moderne.


SE BILDER: Slik så det ut på Norges idrettshøgskole under rehabiliteringsarbeidene

Fra 1968

Men det er ikke bare garderobene som har blitt innbydende og moderne. Undervisningsfasilitene, fra gymsaler til auditorier, og det splitter nye treningssenteret, er nye, lyse og fine.

Turnlandslaget i aksjon. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Norges idrettshøgskole ble tegnet av arkitektkontoret Pran & Torgersen og stod ferdig i 1968. Ved siden av svømmehallen som er totalfredet, er flere eldre bygg i det 50 år gamle høgskoleanlegget vernet utvendig.

I 2009 ble det klart at en stor del av bygningsmassen trengte rehabilitering og fornying. Etter detaljprosjekteringen startet Statsbygg med rehabilitering av NIH i 2015.


Koselig i kantina. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Full drift i byggeperioden

Prosjektet omfattet totalrehabilitering av omlag 16.000 kvadratmeter bygningsmasse og 1450 kvadratmeter nybygg.

I byggeperioden har det vært «business as usual» på NIH. Og selv om det tidvis har vært krevende, har skolen vært i drift med full undervisningsportefølje og 1500 studenter.

– Det har vært trange og kummerlige forhold for studenter og ansatte. De kunne med rette ha vært langt mer grinete enn de har vært. Tvert om har perioden vært preget av entusiasme og vilje til å skape en god skole, sier Ronglan.

LES OGSÅ: Naboer til studentbyen på Kringsjå klager på at «grelt» lys fra gigant-S'er på de nye byggene lyser opp stua

Dagens standarder

Ambisjonen i rehabiliteringsprosjektet har vært å ta vare på de kulturhistoriske verdiene, og bedre energieffektiviteten og funksjonaliteten, slik at høgskolen oppfyller dagens standarder. Fordi bygningen er fredet, har det vært tett dialog med Riksantikvaren under hele rehabiliteringsprosjektet.

Totalrehabiliteringen av NIH har hatt en kostnadsramme på like under én milliard kroner, opplyser byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg.

LES OGSÅ: NIH Rangert som nummer tre i verden blant skolene som er best på idrettsforskning

NIH er utsmykket med mye ny kunst både inne og utenfor. Dette kunstverket er inspirert av lengdehopp.

Miljøvennlig campus

Rehabiliteringen har ikke bare hatt som mål å skape en bedre læringsarena. «Nye» NIH skulle også bli mer energieffektiv. Derfor er det etablert en energibrønnpark med 97 energibrønner, noen av dem 300 meter dype, som i kombinasjon med varmepumper skal dekke mer enn 50 prosent av varmebehovet på skolen.

Alle vinduene og fasadene med store glasflater med sprosser av aluminium er skiftet ut for å redusere energibehovet til bygningene ned mot dagens standarder. Fordi fasadene er vernede eller fredet, er nye fasader og vinduer visuelle kopier av de opprinnelige løsningen.

De store vindusflatene har fått persienner som er integrerte i glasset. Gymbyggene har fått nye vindusarealer i underetasjen, noe som gir bedre lysforhold i treningssenteret og spinningrommet. Det er lagt utvendig drenering og isolasjon i sokkeletasjen. Betongen i byggene er rehabilitert. De mørkegrå glassplatene i fasadekledningen er vernet, så de ble renset for asbest før de ble satt på plass igjen.

Gymsalene er nyrehabiliterte. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Bygg som er totalrehabilitert:

  • Svømmehall
  • Undervisningsrom og aktivitetssaler
  • Lesesal
  • Kantine
  • Treningssenter tilknyttet laboratorium
  • Garderober
  • Auditorium

Forsinket

Anlegget skulle være ferdig i fjor, men på grunn av vernehensynene har arbeidene tatt noe lenger tid. 1. februar i år kunne NIH endelig ta i bruk svømmehallen og de andre undervisningsrommene. Fortsatt gjenstår noe småarbeider her og der, fikk vi se på omvisningen tirsdag formiddag.

– Det har blitt fantastisk bra, og vi er veldig fornøyde over endelig å kunne ta byggene i bruk igjen, sier en stolt og glad rektor, til Nordre Aker Budstikke.

SE REPORTASJEN FRA BYGGEPERIODEN i 2016 HER!

Til og med ny studentpub. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Nytt og lysere treningssenter. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...