Nordre Aker Budstikke

Flytende norsk muntlig og skriftlig på noen få måneder

Noen kjappere? Alexandra (12) fra Romania startet på Grefsen skole for fem måneder siden. Nå både prater og skriver hun veldig godt norsk. Hør Alexandra lese sin egen historie her.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.02.2016 kl 14:40

GREFSEN: Alexandra Beatrice Sirghe (12) kom til Norge i fjor sommer. Moren og faren hadde dratt i forveien, for å få jobb i Norge. Alexandra ble igjen i Romania med sin bestemor. Men i sommer var alt klart for at Alexandra kunne komme etter foreldrene sine.

Mottaksklasser

I høst startet hun opp i én av de to helt nye mottaksklassene på Grefsen barneskole. Klassene er satt sammen på tvers av alder, bakgrunn og språk.

Alexandra kunne ikke noe norsk da hun kom til Norge. Men med mye egeninnsats utenom skoletid og iherdig innsats i skoletiden, har hun nå blitt så god i det nye språket at hun starter i ordinær 7. klasse på Slemmestad etter vinterferien. Det er nærskolen til der familien bor.

Alexandra har blitt så god i norsk på veldig kort tid, og er nå klar for å begynne i ordinær syvende klasse på Slemmestad. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

LES OGSÅ: Skotter på skolebesøk: Men hvorfor har ikke Grefsen-rektoren skjørt på?

Jobbet på egenhånd

– Jeg har lest mye norsk på egenhånd hjemme. I tillegg har jeg sett mye på TV med norsk tale og språk. Det er veldig gøy å ha blitt så god i norsk. Det betyr mye for meg å kunne bli forstått og forstå når andre snakker språket. Det er jo det viktigste når man kommer til et nytt land, å lære språket, sier den modne 12-åringen på flytende norsk, etter få måneder på barneskolen i Oslo.

Ikke bare snakker hun godt norsk etter så kort tid, men hun skriver også veldig godt.

– Var det ikke vanskelig å lære norsk?

– Jo det er ikke noe lett språk å lære tror jeg, men jeg har øvd og øvd, det hjalp nok. Det vanskeligste har vært bokstavene æ, ø og å. De var jo helt nye, ler Alexandra.


Som ellers blant annet liker godt å synge og å spille gitar.

Hun forteller videre at det i mottaksklassene går i mange språk, men mye engelsk blant elevene med forskjellig bakgrunn og opprinnelsesland. Elevene fra mottaksklassene har også undervisning i de ordinære klassene.

Da Nordre Aker Budstikke er innom skolen fredag, er det like før avslutning for Alexandra, og hvor hun skal lese opp sin egen historie om hvordan det er å være i Romania om sommeren. Hør Alexandra lese opp den egenskrevne historien i videoen til saken!

LES OGSÅ: – Kjære lærere! Nå kan dere bli enda bedre

– Har hatt det veldig fint

– Jeg kommer nok til å savne Grefsen, her har jeg hatt det veldig fint. Og ikke noe vanskelig å få venner blant de norske barna her heller, forteller Alexandra som vil forsøke å holde kontakten gjennom blant annet sosiale medier.


Kontaktlærer Elisabeth Manshaus kan ikke få rost Alexandra nok.

Alexandra Beatrice Sirghe og kontaktlærer Elisabeth Manshaus er godt fornøyd med norsken til førstnevnte - både muntlig og skriftlig. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Vellykket

– En veldig skoleflink jente, men også et godt eksempel på en vellykket integrering for Alexandra i hennes miljø. Det er jo forskjellig bakgrunn for elevene i mottaksklassene, og alle har ikke skolebakgrunn i hjemlandet, slik som Alexandra har. Men å lære så godt norsk muntlig og skriftlig på få måneder, ja det er utrolig bra uansett, sier Manshaus.

Så er det klart for avlustningssammenkomst for Alexandra, de andre venter i klasserommet ved siden av.

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...