Nordre Aker Budstikke

Flytter skolegrensen hit. Det både løser og skaper problemer

Skolegrensen mellom Nordberg og Engebråten settes til midt på Havnajordet/Havnabakken. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Utdanningsetaten har vedtatt ny grense for ungdomsskole-tilhøringhet mellom Nordberg og Engebråten, for elever på Korsvoll.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.11.2016 kl 10:14

KORSVOLL: Utdanningsetaten (UDE) har etter innspill fra blant andre FAU og driftsstyret på Korsvoll skole vedtatt å flyttet grensen lenger øst enn først foreslått.

Skillet mellom hvem som skal til Nordberg ungdomsskole i vest og Engebråten ungdomsskole i øst, settes ved Havnajordet. I følge Utdanningsetatens vedtak er dette et mer naturlig skille mellom Korsvoll og Nordberg enn der grensen ble foreslått i høringsuttalelsen.

Grensen vil gjelde for dem som starter i 8. klasse fra skolestart høsten 2017.

Til venstre: Det opprinnelige forslaget som ville gi 19 elever plass på Nordberg, mens resten av kullet ville få plass på Engebråten. Til høyre: Den endelige grensen, ved Havnajordet, som sikrer at et elevtall tilsvarende én skoleklasse får starte på Nordberg. (Utdanningsetaten)

Ønsket ikke å splitte opp elevgrupper

En av årsakene til at man ønsket en grense lenger øst var for at en større andel elever fra Korsvoll skulle få skoletilhørighet på Nordberg. Slik grensen opprinnelig var satt ville bare i underkant av 20 7. klassinger fra Korsvoll begynne på Nordberg ungdomsskole.


Med det endelige vedtaker er foreldreutvalgets krav om at minst en hel skoleklasse (26-30 elever) fra dagens 7. trinn på Korsvoll skal få starte sammen på Nordberg, innfridd.

Hodebry på Nordberg

Med en endret grense, kan elever andre steder i inntaksområdet oppleve å ikke få plass på Nordberg. «Ulempen ved å sette grensen lengre øst enn det som opprinnelig var foreslått, er at dette kan medføre henvisninger av elever til skolestart» skriver UDE i vedtaket.

Årsaken til at ikke alle Korsvoll-elevene får starte på Nordberg, slik som tidligere, er at skolens kapasitet er sprengt. Nordberg skole har per i dag cirka 650 elever, omlag 100 flere enn den er bygget for. Ifølge rektor Jan Heidel er tre klasser plassert i lånte lokaler på Kringsjå skole, og én klasse har måttet ta i bruk spesialrom.

Dette er ikke en permanent løsning siden Kringsjå skole trenger disse arealene selv, skriver UDE i vedtaket.

Rektor Jan Heidel på Nordberg skole har flere elever enn det er plass til. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP


– Skal Nordberg motta 26-30 elever fra Korsvoll, ikke 19 slik det opprinnelig ble foreslått, vil det få konsekvenser. Vi er nødt å komme ned i seks paralleller på 8. trinn neste skoleår, sier Heidel til Nordre Aker Budstikke.

Konsekvensene han skisserer er at enkelte elever som bor i randsonene i skolens inntaksområde kan risikere ikke å få plass.

– Men jeg kan ikke svare noe konkret på dette, verken om antallet eller områder, før de endelige elevtallene er klare, understreker Heidel.

Nordberg skole tar imot elever fra Korsvoll, Tåsen og Kringsjå skoler.

LES OGSÅ: Slik scorer Nordre Aker-skolene i nasjonale prøver. En ungdomsskole er nest best i landet

Ikke aktuelt å flytte elever fra Tåsen

Driftsstyret ved Tåsen skole uttalte i høringsrunden til nye skolegrenser, at selv om skolen «i en teoretisk luftlinje vil kunne måles til en avstand som kunne være aktuell for andre ungdomsskoler, er topografien og kommunikasjonslinjene innrettet på en slik måte at det ville være unaturlig og en unødvendig belastning for elevene».

UDE skriver at de har vurdert hvorvidt deler av Tåsen skoles inntaksområde også kan avgi elever til Engebråten skole.

«Ut fra høringsinnspillene kan ikke Utdanningsetaten se at deler av Tåsen skoles inntaksområde er et mer naturlig avgiverområde enn Korsvoll skoles østlige del av inntaksområdet» skriver etaten i vedtaket.

Krever trygg skolevei

Foreldreutvalget på Korsvoll skole har primært ønsket at UDE hadde tatt høyde for kapasitetsproblemene på Nordberg tidligere, og laget en plan for ungdomsskolekullene, slik at Korsvoll skulle slippe å sende elever til to skoler. UDE har til Nordre Aker Budstikke svart at de ikke ser på delingen mellom de to ungdomsskolene som en midlertidig løsning.


Gro Nygaaard og Korsvoll skoles FAU fikk støtte for kravet om trafikksikker skolevei fra BU 3. november. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Når delingen av elevgruppen likevel blir et faktum, retter både FAU og driftsstyret på Korsvoll kritikk mot UDE for at det ikke finnes en trygg skolevei mellom Korsvoll og Engebråten.

– Vi har som forutsetning, og UDE har muntlig vært enige, i at skolevei må på plass før endring av grenser. Det er ikke nevnt i høringsnotatet. Det er vi svært misfornøyde med, har FAU-leder Gro Nygaard tidligere uttalt til Nordre Aker Budstikke.

I dette innlegget lister FAU opp hvilke tiltak de mener må komme på plass før skoleveien er akseptabel.

FAU fikk full støtte til kravet fra bydelsutvalget i Nordre Aker tidligere i november. Lokalpolitikerne vedtok:

«Bydelsutvalget forutsetter at trygg skolevei kommer på plass før Utdanningsetaten endrer skoletilhørighet for barna ved Korsvoll skole».

Jobber med 15 tiltak

I vedtaksteksten skriver UDE at de jobber med flere utbedringer, uten å gå konkret inn på hvilke:

«Bymiljøetaten arbeider med trafikale tiltak som vil utbedre skoleveien til Engebråten skole. Til sammen er rundt femten tiltak på kort sikt til vurdering. Korsvoll skole og skolens driftsstyre vil holdes orientert om dette arbeidet, og det vil også bli invitert til egen befaring. I tillegg utreder Bymiljøetaten tiltak som kan igangsettes på lengre sikt. Dette er tiltak som krever mer planlegging, for eksempel fordi dette er tiltak som krever regulering av området.»

Nye grenser på Grefsen

Også på Grefsen blir det endringer i skoletiljørigheten neste skoleår.

Slik blir det geografiske inntaksområdet som deler elever fra Grefsen skole mellom Morellbakken og Engebråten.

Fra 2017 innføres det skoledefinerte inntaksområder til ungdomsskolene, som gjør at elevene får ungdomsskoleplass utfra hvilken barneskole de har nærskolevedtak til. Dette er praktisert ved de fleste ungdomsskoler, bortsett fra der én barneskole avgir elever til to ungdomsskoler.

Ved siden av Korsvoll ra neste skoleår, er dette også praksis ved Grefsen skole. Den avgir elever både til Morellbakken og Engebråten. Her blir det en ny geografisk grense som, ifølge UDE, samsvarer med tidligere fordeling av elever.

I høringsrunden uttalte også driftstyret ved Disen skole seg i saken.

Disen skole har liten kapasitet ført til at skolegrensene er flyttet, slik at elever på enkelte kull, som bor på Disen, nå har skoleplass på skoler i andre bydeler.

Dersom de har søkt seg over til Disen, og fått plass, vil den opprinnelige skoletildelingen likevel være førende for hvor de kommer på ungdomsskolen.

Slik ble inntaksområdene ved Disen endret i 2015.

UDE skriver:

«Ved søknad om skolebytte ved overgangen til ungdomstrinn vil man få plass dersom skolen har ledig kapasitet. Dette betyr at dersom du velger å søke skolebytte på barneskolen (1-7), er det en risiko at eleven ikke får plass ved den ungdomsskolen (8-10), som skolen de ha skolebyttevedtak ved avgir elever til. Eleven vil imidlertid ha nærskolerett på den skolen eleven tilhører utfra sin adresse ved overgangen til ungdomstrinn.»

LES OGSÅ: Ungdomstilbudet på Glasshuset på Nordberg er «gullstandarden»: – Det må være lett å ta kontakt med voksne de unge har tillit til, uten at de trenger en merkelapp med en diagnose

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...