Nordre Aker Budstikke

– Folk blir så glade når de går forbi og ser en agurk uten plastikk rundt!

Øyvind Våge og Sadie Gross Lawler med deres fem dager gamle datter, Milla, utenfor butikken. Foto: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD

Dette paret satser kun på ekte vare.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.07.2016 kl 20:45

SAGENE: Kjelsås-mann Øyvind Våge og Sadie Gross Lawler ønsket å arbeide helt i tråd med egne verdier.

Med en fem dager gammel baby i armene, står de nå foran egen økologisk matvarebutikk på Sagene. Som har vært åpen så langt kun siden slutten av april.

Etter å ha bodd i storbyer som Barcelona, New York og London, savnet paret å ha tilgang til et bredt utvalgt matvarer.

– Vi flyttet tilbake til Oslo, og opplever kjedebutikkene som ensformige på tilbud. Vi kjøper opp all mat fra lokale, norske gårder og selger i vår butikk. Folk blir så glade når de går forbi og ser en agurk uten plastikk rundt, ler Sadie.

Øyvind Våge og Sadie Gross Lawler pusset opp butikken på Sagene helt selv. Foto: SADIE GROSS LAWLER


LES OGSÅ: Nordre Aker, Vestre Aker og Ullern - her er kvadratmeteren dyrest!

Utfordrer de store

Før butikken ble en realitet, startet det med at paret selv kjøpte mat direkte fra bønder - også for å støtte opp lokalt. Dette førte igjen til at flere av vennene deres, ville kjøpe fra Øyvind og Sadie.

– Det var da vi forstod at ren og lokal vare er noe mange fra vår generasjon har savnet, sier paret.

Drømmen om egen butikk ble til da paret flyttet tilbake til Norge.

– Vi synes de store aktørene dikterer hva slags mat folk skal ha på bordet, og at det kan være problematisk for småskalaprodusenter å få tilgang til det norske markedet. Vi ønsket å støtte opp om langvarig norsk kvalitetsproduksjon av mat, forteller Øyvind.


LES OGSÅ:
Willy skulle bare på ferie til Grefsen, så var katten borte!

Kunder slipper å lese innholdsfortegnelsen

En butikk hvor man kan finne alt man trenger, hvor alt er rent, lokalt og bærekraftig har vært målet. Kunder skal slippe å måtte lese innholdsfortegnelser, med tanke på tilsetningsstoffer, allergier eller å kanskje lure på hvordan dyrene bak maten har det.

– Man slipper å sjekke innholdsfortegnelsen på en pølse for eksempel, fordi den er helt ren. Det er ikke tilsatt noe laktose eller gluten, fordi det er som nevnt rent, nyslaktet kjøtt til pølse fra en lokal gård. Det vet vi at kundene våre setter stor pris på, sier Sadie.

Bakervarene er bakt på surdeig fra Daglig Brød fra Abildsø Gård. Foto: SADIE GROSS LAWLER

«Ekte Vare» selger også mel, gryn, nøtter, frø, bønner, linser, krydder, sukker og salt i løsvekt.


– Bra for miljøet og billigere for kunden. Det er også viktig for så godt som mulig å bekjempe matsvinn. All mat som ikke blir solgt blir for eksempel brukt i smoothies eller supper, forteller Øyvind.

Lokale leverandører er blant annet blomster fra Blomsterhagen, såpe basert på kaffegrut fra Oslos kaffebarer, og bakevarer bakt på surdeig fra Daglig Brød fra Abildsø Gård.

Eierene kan fortelle deg hvor alle disse varene kommer fra, og kjenner sine leverandører. Foto: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD

Butikk på gamlemåten

– Vi og mange fra vår generasjon er sultne på matvarer fra butikker som er drevet på gamlemåten. Vi mener priskrigen blant kjedene ikke er bra for hverken miljø, forbrukere eller produsenter, sier paret.

Som fortsetter.


– Vi mener priskrigen blant de store kjedene er med på å underbygge et kunstig forhold med matpriser. I butikkene er folk vant til å se at en agurk kanskje koster 14 kroner, men i realiteten er den verdt mye mer.

– Matvarebutikker kjøper vanligvis kilovis av varer til en god innkjøpspris, og har derfor råd til å tape mye mat og likevel ikke miste profitt. Det kan ikke vi, vi holder prisene så lave som vi kan, uten at vi taper mye mat.

– Noe av det vi faktisk hører mest fra nye kunder når de kommer inn døra er “for en utrolig fin butikk!”, og det er jo noe man alltid blir like glad for og overveldet over hver gang, forteller Sadie. Foto: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD

Mat fra bunnen av

Ofte får butikken inn varer som er høstet samme dag, og paret kjører gjerne langt for å få tak i kanskje spesiell yoghurt eller squash.

Ferske sandwicher tilbys i butikken. Foto: SADIE GROSS LAWLER

LES OGSÅ: Så mye eiendomsskatt betaler vi i Nordre Aker

Ble frisk av renere mat

– Den økologiske, lokalproduserte maten har mye å si for helsen. Det handler ikke bare om hva man putter i seg, men også hva for eksempel hva kua selv har spist, sier Øyvind.

Som selv fikk diabetes for en del år siden.

– Det er veldig viktig hva man spiser. Det handler ikke bare om å trene og å være i god form, men også å forstå hvorfor man er i god form. Det man tar inn har enormt mye å si for hvordan kroppen vår har det, sier Øyvind videre.

– Det har blitt flere stamkunder fra lokalmiljøet på Sagene, og det er også mange som kommer fra Nordre Aker for å handle hos oss, forteller Sadie. Foto: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD

LES OGSÅ: 20.000 flere biler i døgnet her

Stor etterspørsel

Det er fortsatt en vei å gå, før man kan se om butikken kan bli parets fremtidige levebrød. Men interessen for de ekte varene er ifølge drifterne så langt stor.

– Det er tydelig at vår generasjon og yngre savner et bredere utvalg av mat med kjent opphav, og gjerne lokalt. Vi er lei av den samme, modifiserte maten. En frukt som holder seg i fire uker av gangen er ikke naturlig, mener Øyvind.

Har dere tenkt på å åpne flere butikker?

– Ja, vi har tenkt på det, men foreløpig får vi jobbe slik at denne kan gå rundt. Men det hadde vært fantastisk å kunne åpne flere steder, sier Sadie.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...