Nordre Aker Budstikke

Folk gidder ikke si fra om påkjørsler

Store mørketall tror viltforvaltningen i Bymiljøetaten Oslo kommune om rådyrpåkjørsler. Foto: OSLO KOMMUNE BYMILJØETATEN (ARKIVFOTO)

Store mørketall om påkjørsler. – Svært mange rådyr blir gående lenge med mer eller mindre alvorlige skader, mange melder ikke fra, ifølge naturforvalter i Bymiljøetaten, Tea Turtumøygard.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.02.2016 kl 18:59

NORDRE AKER/OSLO: Er det slik at folk er mer opptatt av skadene på bilen, enn skadene på dyrene? Det kan nesten virke sånn etter å ha tatt en prat med Bymiljøetaten i Oslo kommune, ved naturforvalter Tea Turtumøygard. De fleste elgpåkjørsler blir innmeldt, sammenstøt som vel synes godt på mange av bilene.

Høye mørketall

Derimot forteller Turtumøygard at mørketallene når det gjelder rådyrpåkjørsler, er antatt veldig høye.

– I 2015 fikk vi i Oslo melding om rundt 60 rådyrpåkjørsler. Men vi regner med at tallet er høyere, rundt 150 påkjørsler av rådyr. Det betyr at svært mange rådyr blir gående lenge med mer eller mindre alvorlige skader, mange melder ikke fra, sier Turtumøygard.

Og legger til at svært mange rådyr blir jaget av løse hunder, også i båndtvangsperioden, og som dermed kan dø av stress og/eller bittskader.

LES OGSÅ: Barnehagen brant i 2011. Etter en lang drakamp er det nå klart: Den blir bygget opp igjen

– Svært viktig å melde fra

– Tusenvis av ville dyr omkommer i trafikken i Norge hvert år, og påkjørslene medfører store lidelser for dyra. Det er derfor svært viktig at man melder fra til politiets operasjonssentral på 02800 umiddelbart dersom man kjører på et dyr, oppfordrer naturforvalteren.

– Operasjonssentralen ved politiet vil ta direkte kontakt med vakthavende fra Bymiljøetaten, uansett tid på døgnet. For å gjøre ettersøksarbeidet enklere er det lurt å merke påkjørselsstedet, sier Turtumøygard videre.

Så langt i år er tre rådyrpåkjørsler innrapportert til Bymiljøetaten fra Nordre Aker-området, men etaten tror det virkelige tallet er mye høyere. Det er også oppdaget åtte rådyr med ulike skader forenlig med påkjørsel. Det kan være brukket rygg, bruddskader og lignende.

Ifølge Dyrevelferdsloven paragraf 4, har man også plikt til å hjelpe skadede og/eller syke dyr.

Tre elgpåkjørsler i Maridalen

I tillegg til tre elgpåkjørsler så langt i år. Alle tre påkjørt i Maridalen. Én stakk og ble ikke sporet opp, én ble avlivet, og én ble senere funnet død ved veikanten.

I fjor ble hele 14 elg påkjørt av enten bil eller tog i Maridalen.

Barlind

Tidligere har Nordre Aker Budstikke skrevet om rådyr som spiser barlind i hagene. Så langt i år har tre rådyr dødd som følge av barlindforgifning.

Barlind er et eviggrønt bartre, og er en naturlig forekommende art i Norge. Hele planten, med unntak av den røde frøkappen, inneholder alkaloidet taksin, som er svært giftig for både dyr og mennesker.


– I tillegg til å vokse vilt, er også barlind en prydplante som er svært vanlig å plante i hagen. Det er kjent at både elg, hest og sau tåler barlind dårlig, og det skal små mengder til for å ta livet av en fullvoksen elg, sa Turtumøygard i den saken, som du kan lese her.

Elg på vandring på Korsvoll. Foto: TOM SÆLAND

I gatene på Korsvoll

Det var grønt lys for elgen på Korsvoll, som natt til onsdag vandret rundt i gatene i området. Men kjør forsiktig. Mye elg i området: For ikke lenge siden skrev Nordre Aker Budstikke om elg som midt på dagen, i turtid og sola, gikk i veien ved Brekke, like ved Hundejordet.

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...