Nordre Aker Budstikke

Norsk Presseforbund om forfordeling av aviser:

– Forkastelig!

Byrådet i Oslo. Foto: OSLO KOMMUNE

Byrådet plukket ut en avis i hovedstaden, som skulle få presentere den viktige kommuneplanen før andre. Og stengte lokalavisene ute.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.04.2017 kl 14:18

OSLO: I går, torsdag, var det stor spenning rundt byrådets forslag til ny kommuneplan. Og særlig da om hvilke områder som byrådet vil foreslå å fortette i Oslo.
Men noen var mer heldige enn andre, for i god tid før alle andre redaksjoner fikk tilsendt kommuneplanen fra byrådet, så publiserte Aftenposten sak med innholdet fra kommuneplanen.

LES OGSÅ: Svært alvorlig, sier nestleder av byutviklingskomiteen Camilla Wilhelmsen (Frp) om saken, og ber byrådet forklare seg til bystyret

Ba om å få dokumentet i forkant

Våre kollegaer i vest, i Akersposten, var på vegne av Akersposten, Nordre Aker Budstikke og Sagene Avis, flere ganger i kontakt med Rådhuset, og byrådsavdeling for både finans og byutvikling. Om nettopp det å kunne motta kommuneplanen i forkant av offentliggjøring, men med sperrefrist.

Journalist Vidar Bakken fikk senest torsdag formiddag beskjed fra byrådsavdeling for byutvikling, tilbakemelding om at det ikke ville bli gitt ut noen plan med sperrefrist.

Så går det et par timer, så publiserer Aftenposten sak om innholdet i kommuneplanen.


Hvorfor gir dere Aftenposten kommuneplanen før andre?

– Ikke uvanlig

– Jeg kjenner ikke dialogen mellom Bakken og byrådssekretærene, men jeg kan bekrefte at jeg snakket med Bakken i morges om at en pressemelding ville sendes ut til media i løpet av dagen i dag etter behandling i byråd, sier pressetalskvinne i byrådsavdelingen for byutvikling, Kristine Langfjord.

Videre at hun ikke kjenner seg igjen i detaljene rundt spørsmål fra Akerspostens journalist Bakken, om sperrefrist.

– Men jeg snakket med Bakken om at pressemelding med lenke ville gå ut til media - og at både han og dere sto oppført på denne listen, sier hun videre.

I tillegg mener hun at det slett ikke er uvanlig å forfordele aviser.


– Det er ikke uvanlig at enkelte medier av og til får en sak tilbudt med sperrefrist, slik Aftenposten fikk denne gangen.

LES OGSÅ: Byrådet stenger lokalavisene ute!

– Forkastelig!

Men det er ikke bare Nordre Aker Budstikke, Sagene Avis og Akersposten-redaksjonene som reagerer på forfordelingen til byrådet i saken om kommuneplanen.

– Det er forkastelig at byrådet forfordeler slik. I tillegg er det i strid med offentlighetslovens intensjoner når det gjelder at ingen skal forfordeles og bli gitt ulik behandling, sier spesialrådgiver Nils E. Øy i Norsk Presseforbund.

– I tillegg er jo dette helt i strid med byrådsleder Raymond Johansens lovprising av små lokalaviser i Oslo. Raymond Johansen var for en tid tilbake også på besøk i Pressens Offentlighetsvalg, og la da vekt på hvor glad byrådet er for at det fortsatt er lokalaviser i hovedstaden, og hvor viktige disse er i Oslo kommune, legger Øy til.

Tidligere sak

I desember var det også en sak, der Dagsavisen ikke fikk informasjon om den mye omtalte renovasjonssaken i Oslo, og fikk til svar at Aftenposten var prioritert.

I etterkant la byrådssekretæren som sa dette, seg helt flat i media, og understreket at eksklusivitet slett ikke er vanlig.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...