Nordre Aker Budstikke

Forstår ikke hvorfor Skjerven gård-tilbud legges ned

Daværende landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) og helesminister Bent Høie (H) lanserte Demensplan 2020 på Skjerven i 2015, og fikk et godt innblikk i aktivitetstilbudet på gården. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Høyre, Frp og KrF mener eldrebyråden må ta ansvaret for at kommunens eneste aktivitetstilbud for yngre demente flyttes ut av Oslo: – Vi stiller oss undrende til at Sykehjemsetaten ikke forlenger avtalen med Skjerven gård. Det er all grunn til å tro at behovet for aktivitetstilbud til demente bare vil øke i årene fremover, sier James Stove Lorentzen (H).

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.01.2018 kl 18:10

MARIDALEN / RÅDHUSET: I forrige uke ble det kjent at Sykehjemsetaten etter en anbudsrunde flytter alle plassene med dagtilbud for yngre demente til Hauger gård i Fet kommune.

LES BAKGRUNNEN: Regjeringen ba Norge se til Maridalen. Nå legges demenstilbudet ned

Oslo kommunes aktivitetstilbud for yngre demente har inntil nå vært fordelt mellom Skjerven gård i Maridalen, og Hauger i Fet.

OPPDATERT: Eldrebyråden har bestemt seg: Legger til rette for å redde demenstilbudet på Skjerven

Begrunnelsen for at Skjerven gård og Kirkens Bymisjon, som driver dagtilbudet Inn på tunet grønn omsorg for yngre demente tapte anbudet, var at Faldalen virksomhetssenter på Hauger gård leverte et bedre tilbud. Sykehjemsetaten skriver selv:


«Kontrakten for drift av tilbudet «Inn på tunet – dagsenter for yngre personer med demens» utløp 30.09.2017. Iht Lov om offentlig anskaffelser gjennomførte Oslo kommune v/Sykehjemsetaten en ny konkurranse for drift av denne tjenesten. Faldalen virksomhetssenter leverte samlet sett det beste tilbudet i denne konkurransen. Det er inngått kontrakt mellom Oslo kommune og Faldalen virksomhetssenter v/ Hauger gård om drift av dagsenter for yngre personer med demens. Kontrakten mellom Oslo kommune og Stiftelsen Kirkens Bymisjon v/ Skjerven gård opphører 01.03.2018»

Inn på tunet i forbindelse med statsrådbesøket på Skjerven i 2015. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Opposisjonen ber om begrunnelse

Nå har Aina Stenersen (Frp), på vegne av eget parti, Høyre og KrF bedt eldrebyråd Tone Tellevik Dahl fremvise vurderingene som er gjort av Sykehjemsetaten «angående behov, anbudsinnbydelse, og vurderingene som er gjort av tiltakene/ tilbudene, og som ligger til grunn for denne avgjørelsen (…)».

Aina Stenersen (Frp).

– Vi stiller oss spørrende til prosessen, nemlig at et godt innarbeidet tilbud kan tape anbudet, og vi vil derfor vite om kriteriene og vektleggingen fra byrådet sin side er fornuftig, sier Stenersen til Nordre Aker Budstikke.


Partiene vil vite det reelle behovet for antall plasser i Oslo kommune, og også hvorfor kommunen selv ikke vil ha demensplasser i sin egen kommune.

– Det er all grunn til å tro at behovet for aktivitetstilbud til demente bare vil øke i årene fremover, legger James Stove Lorentzen (H) til.

8000 demente i Oslo

– Oversikt, tilgjengelighet, og trygghet er viktig for denne gruppen, og i Oslo er det mer enn 8000 demente. Helse- og omsorgsdepartementets Demensplan 2020 slår tydelig fast at når demensplanen er gjennomført i 2020 skal kommunene ha en lovfestet plikt til å tilby et tilrettelagt dagaktivitetstilbud for personer med demens, sier Stenersen.

Regjeringen la til og med frem sin Demensplan 2020 på Skjerven gård i desember 2015.

Åpent brev fra venneforeningen

I et åpent brev til byråd Tone Tellevik Dahl, skriver Aud L. Krook, på vegne av «Venner av Skjerven gård» som består av pårørende til tidligere brukere av tilbudet, at «Vår erfaring med tilbudet på Skjerven gård gjør det (…) uforståelig at Oslo kommune har besluttet å avslutte samarbeidet».


Hun påpeker videre «at Oslo kommune ikke har råd til å miste Skjerven gård.»

Les hele brevet her.

Transport og erfaring

James Stove Lorentzen (H). Foto: KARL A. KJELSTRUP

Høyre og Frp mener det er ekstra merkelig at et tilbud som befinner seg i Oslo avvikles.

– Det har vært klart uttrykt at vi ønsker slike tilbud i Oslo, reisetid bør være et viktig kriterium, sier Lorentzen.


– Erfaring og kvalitet bør også tillegges stor vekt. Med de tilbakemeldingene vi får fra de pårørende, så blir det rart at Skjerven ikke får fornyet tillit, legger han til.

– Vi forventer at byråden raskt tar tak i denne saken. Hun kan ikke skyve etaten foran seg, slik hun har gjort i denne saken. Som byråd er det hun som er ansvarlig for tilbudet til demente i Oslo, og det ansvaret må hun ta, sier Stenersen.

OPPDATERT: Eldrebyråden har bestemt seg: Legger til rette for å redde demenstilbudet på Skjerven

LES MER: Regjeringen ba Norge se til Maridalen. Nå legges demenstilbudet ned

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...