MARIDALEN / RÅDHUSET: I forrige uke ble det kjent at Sykehjemsetaten etter en anbudsrunde flytter alle plassene med dagtilbud for yngre demente til Hauger gård i Fet kommune.
LES BAKGRUNNEN: Regjeringen ba Norge se til Maridalen. Nå legges demenstilbudet ned
Oslo kommunes aktivitetstilbud for yngre demente har inntil nå vært fordelt mellom Skjerven gård i Maridalen, og Hauger i Fet.
OPPDATERT: Eldrebyråden har bestemt seg: Legger til rette for å redde demenstilbudet på Skjerven
Begrunnelsen for at Skjerven gård og Kirkens Bymisjon, som driver dagtilbudet Inn på tunet grønn omsorg for yngre demente tapte anbudet, var at Faldalen virksomhetssenter på Hauger gård leverte et bedre tilbud. Sykehjemsetaten skriver selv:
«Kontrakten for drift av tilbudet «Inn på tunet – dagsenter for yngre personer med demens» utløp 30.09.2017. Iht Lov om offentlig anskaffelser gjennomførte Oslo kommune v/Sykehjemsetaten en ny konkurranse for drift av denne tjenesten. Faldalen virksomhetssenter leverte samlet sett det beste tilbudet i denne konkurransen. Det er inngått kontrakt mellom Oslo kommune og Faldalen virksomhetssenter v/ Hauger gård om drift av dagsenter for yngre personer med demens. Kontrakten mellom Oslo kommune og Stiftelsen Kirkens Bymisjon v/ Skjerven gård opphører 01.03.2018»
Opposisjonen ber om begrunnelse
Nå har Aina Stenersen (Frp), på vegne av eget parti, Høyre og KrF bedt eldrebyråd Tone Tellevik Dahl fremvise vurderingene som er gjort av Sykehjemsetaten «angående behov, anbudsinnbydelse, og vurderingene som er gjort av tiltakene/ tilbudene, og som ligger til grunn for denne avgjørelsen (…)».
– Vi stiller oss spørrende til prosessen, nemlig at et godt innarbeidet tilbud kan tape anbudet, og vi vil derfor vite om kriteriene og vektleggingen fra byrådet sin side er fornuftig, sier Stenersen til Nordre Aker Budstikke.
Partiene vil vite det reelle behovet for antall plasser i Oslo kommune, og også hvorfor kommunen selv ikke vil ha demensplasser i sin egen kommune.
– Det er all grunn til å tro at behovet for aktivitetstilbud til demente bare vil øke i årene fremover, legger James Stove Lorentzen (H) til.
8000 demente i Oslo
– Oversikt, tilgjengelighet, og trygghet er viktig for denne gruppen, og i Oslo er det mer enn 8000 demente. Helse- og omsorgsdepartementets Demensplan 2020 slår tydelig fast at når demensplanen er gjennomført i 2020 skal kommunene ha en lovfestet plikt til å tilby et tilrettelagt dagaktivitetstilbud for personer med demens, sier Stenersen.
Regjeringen la til og med frem sin Demensplan 2020 på Skjerven gård i desember 2015.
Åpent brev fra venneforeningen
I et åpent brev til byråd Tone Tellevik Dahl, skriver Aud L. Krook, på vegne av «Venner av Skjerven gård» som består av pårørende til tidligere brukere av tilbudet, at «Vår erfaring med tilbudet på Skjerven gård gjør det (…) uforståelig at Oslo kommune har besluttet å avslutte samarbeidet».
Hun påpeker videre «at Oslo kommune ikke har råd til å miste Skjerven gård.»
Transport og erfaring
Høyre og Frp mener det er ekstra merkelig at et tilbud som befinner seg i Oslo avvikles.
– Det har vært klart uttrykt at vi ønsker slike tilbud i Oslo, reisetid bør være et viktig kriterium, sier Lorentzen.
– Erfaring og kvalitet bør også tillegges stor vekt. Med de tilbakemeldingene vi får fra de pårørende, så blir det rart at Skjerven ikke får fornyet tillit, legger han til.
– Vi forventer at byråden raskt tar tak i denne saken. Hun kan ikke skyve etaten foran seg, slik hun har gjort i denne saken. Som byråd er det hun som er ansvarlig for tilbudet til demente i Oslo, og det ansvaret må hun ta, sier Stenersen.
OPPDATERT: Eldrebyråden har bestemt seg: Legger til rette for å redde demenstilbudet på Skjerven
LES MER: Regjeringen ba Norge se til Maridalen. Nå legges demenstilbudet ned