Nordre Aker Budstikke

Første skoledag: Sommerfugler, forventninger og ny rektor

Rektor Jannicke Argren sammen med førsteklassingene Nikolai Klingenberg, Helena Nova Lauvland-Hegdal og Simon Mariager. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det var ikke bare førsteklassingene på Kringsjå som var spente før skolestart mandag. Det var også skolens nye rektor, Jannicke Argren.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.08.2017 kl 14:09

KRINGSJÅ: 66 elever og deres foresatte sto klare i skolegården på Kringsjå like før klokken 12 mandag formiddag, med nye skolesekker og store forventninger.

LES OGSÅ: Politiets skolestartaksjon er i gang: – En kraftig påminnelse om at skolen har startet

Gøy!

Blant dem var Husam og mamma Makarim Muala.

Husam har gledet seg til skolestart, nesten hele sommeren. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal lære, men jeg gleder meg masse, sier Husam. – Og jeg tror det blir veldig gøy å begynne på skolen, legger han til.


Mamma Makarim gleder seg også til at eldstemann Husam blir skolegutt. Han er den første av søsknene som begynner på skolen.

– Jeg er kanskje enda mer spent enn ham, smiler hun. – Jeg er spent på å bli bedre kjent med det norske skolesystemet, sier hun.

Også Nelle er på plass, og venter på at klokka skal bli tolv, sammen med bestemor Mariann Solli Haugtvedt.

– Dette er en veldig fin skole, så jeg tror det blir bra, sier Mariann.

Nelle har en storesøster på Kringsjå, og synes det er trygt å ha henne samme sted. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Ny rektor

Skolestart er spennende også for rektor Jannicke Argren. Hun er ny i stillingen, etter at tidligere rektor Kathrine Larsen sluttet før sommeren, for å bli rektor på nye Vollebekk skole.

Argren kommer fra stillingen som avdelingsleder i Bærumsskolen, men har ti år bak seg i Osloskolen – som lærer på Høyenhall skole.

– Alle lærerne har gledet seg veldig til endelig å fylle skolen med elever igjen, sier hun.

Rektor Jannicke Argren. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP


Før hun ønsker velkommen, og skal rope opp alle de nye elevene, får Argren hilse på tre spente førsteklassinger. Nikolai, Simon og Helena har alle gledet seg en god stund til at det skulle bli skolestart.

– Men jeg har litt sommerfulger i magen, bekrefter Simon.

– Hva gleder du deg aller mest til å lære?

– Jeg gleder meg mest til å lære engelsk. For da kan jeg skjønne mer av hva de sier i filmene, forklarer Simon.

Mangfold

Mange spente elever og foreldre på Kringsjå mandag formiddag. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP


Argren kom til Kringsjå allerede 1. juni, og rakk å møte flere av elevene og gjøre seg kjent med skolen og de ansatte før sommerferien.

– Det jeg liker spesielt godt med Kringsjå, og ser på som en styrke, er at skolen har et så stort mangfold blant elvene og de foresatte.

Skolen har Oslos største studentby som nærmeste nabo, med mange internasjonale studenter og deres familier. Ifølge rektor har 40 prosent av årets førsteklassinger fremmedspråkling bakgrunn. Det gir muligheter til bredere forståelse for andre kulturer, språk, religion og toleranse, mener Argren.

Én for alle, alle for én

Det var særlig den inkluderende tankegangen på Kringsjå skole som appellerte til henne da hun tidligere i år søkte på stillingen.

– Jeg likte veldig godt visjonen raus, søkende og engasjert. Jeg likte VI-tanken, om å stå sammen, og at dette er godt innarbeidet blant ansatte og elever. Det er ikke bare en visjon, men man merker det. Lærerne som ble ansatt i juni sier at de kjenner at det er takhøyde og en åpen arena, sier Argren.

«Én for alle, og alle for én» og «Stopp! Ikke mobb! Dette her er kameraten min!» synger femteklassingene fra scenen for å ønske førsteklassingene velkommen. De store skal være faddere for de små, og husker hvordan den første dagen på skolen var.

– Det var litt skummelt når alt var nytt, sier Sofie.

– Men de er heldige som får starte på Kringsjå. Det er et veldig fint miljø her, hvor vi tar vare på hverandre. Og så er det så grønt og fint, og mye natur. Og ingen gjerder, for det er ikke noen biler å være redde for, sier femteklassingene.

Fadderne fra femteklasse: Ayat, Helle, Inez, Elinor, Sofija, Sofie, Jacob og Caroline. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Fellesskap

Med bakgrunn fra en større 1-10-skole, er rektor Jannicke Argren klar til å fortsette samarbeidet med de omkringliggende skolene på Kringsjå. Barneskolen hennes ligger vegg i vegg med Nordberg ungdomskole, og spesialskolen Elverhøy er Kringsjås tvillingskole.

– Vi vil ha felles aktivitetsdager, og et tettere samarbeid med Nordberg. Nordberg har allerede tre klasser som låner plass i vårt bygg, mens vi låner rom til mat og helse hos dem. Og så deler vi på Kringsjåhallen, og bruker skiparken sammen, sier Argren.

Små grupper

De 66 førsteklassingene som startet på Kringsjå i dag, trenger ikke frykte store klasserom med mange elever. Tvert imot venter små arbeidsgrupper og god læreroppfølging, ifølge rektor.

– Vi deler førsteklassingene inn i fire grupper med 16-17 elever i hver, og hver gruppe har én kontaktlærer, sier Argren.

Osloskolens fokus på tidlig innsats gir skolene selv frihet til å legge opp læringsmiljøet slik de mener gagner elevene best.

– Vi mener små grupper er den beste måten å være tett på eleven, sier Argren.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...