Klager til bydelen:
Måtte stanse hjemmetjenestebil som kjørte altfor fort

Bydelens hjemmetjenestebiler har det gamle kommunevåpenet og bydelens navn påklistret. Totalt har de 57 biler. De fleste er av modellen på bildet, Mitsubishi I-miev. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (arkivfoto)
En av bydelenes hjemmetjenestebiler skal ha holdt over 60 kilometer i timen i 30-sona, kommer det frem av en klage til bydelen.
Publisert: 09.08.2019 kl 14:30
Sist oppdatert: 09.08.2019 kl 14:34
DISEN: Bydel Nordre Aker har mottatt en klage på råkjøring med tjenestebilene til hjemmetjenesten. Tre dager tidligere var også en av bilene involvert i en trafikkulykke på Korsvoll.
Den aktuelle hendelsen skal ha skjedd i Disen-området sist søndag rundt kl. 14.00.
60 i 30-sona
Det er en privatperson som skriver følgende til bydelen:
«Først kjørte bilen Disenveien mot Tonsenveien. Bilen hadde utrolig høy fart i 30-sonen forbi en kafé og med masse barn i gata. Flere på kafeen reagerte på farten til bilen.
Ti minutter senere kom bilen tilbake til Disenveien, og hadde like høy fart. Jeg vil anslå minst 60 km/t.
Det har aldri skjedd før at jeg har reagert så mye at jeg har måttet ta kontakt med en fører før, men det måtte jeg i dag. Tok kontakt med [vedkommende] og da var det allerede en annen mann, uavhengig av meg, som stod og tok bilde av bilen og var tydelig provosert over sjåførens fart. Vi tok begge kontakt med [vedkommende] og sa at det ikke var greit å kjøre så fort. H*n sa h*n forstod dette, men jeg opplevde det som at h*n ikke forstod alvoret.»
Avslutningsvis skriver han:
«Fortsetter h*n med slik kjøring kommer h*n til å kjøre ned noen snart.»
Ikke første gang
Det er ikke første gang det har kommet klager på kjøreatferden til bydelens hjemmetjenestebiler. I august i fjor omtalte Nordre Aker Budstikke også en klage til bydelen. Da hadde en av bilene kjørt i t-baneundergangen ved Tåsensenteret.
– Jeg ønsker å rapportere om en særdeles merkelig kjøreadferd med tjenestebil av en av deres ansatte. Vedkommende kjørte gjennom undergangen for fotgjengere. Slik kjøring er helt uakseptabelt. Våre barn går der daglig, skrev innbyggeren til bydelsadministrasjonen.
I 2017 skrev lokalavisa om flere klager på råkjrøing.
280.000 hjemmebesøk
Hjemmetjenesten i Nordre Aker har 57 biler, og det utføres årlig rundt 280.000 hjemmebesøk i bydelen. De fleste med bil, men de disponerer også 10 el-sykler samt at noen har gåruter.

De fleste av de årlige 300 000 besøkene gjennomføres med bil, men også noen med el-sykkel og til fots. Foto: Christian Fredrik Borg
Innblandet i ulykke
Sist fredag var også en av bydelens tjenestebiler involvert i en ulykke på ved Brekkelia på Korsvoll. En person ble kjørt til legevakta med hodeskader, skrev politiet på Twitter. På Nordre Aker Budstikkes bilder fra stedet kommer det tydelig frem at den blå tjenestebilen har store skader i fronten, og en som angivelig jobber i hjemmetjenesten er i samtale med politiet på stedet.

Den ene involverte bilen fra ulykken sist fredag skal tilhøre hjemmetjenesten i Bydel Nordre Aker. Foto: Leserfoto
Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med seksjonssjef Espen Gøranson i Helse- og mestringsavdelingen i Bydel Nordre Aker. På spørsmål om hva deres oppfatning av ulykken er skriver han at de så langt ikke har hørt noe fra politiet. Han legger til at det heldigvis ser ut til at det gikk bra med de personene som var innblandet i ulykken.
Politiet har ikke besvart Nordre Aker Budstikkes henvendelse.
Ingen sammenheng med dårlig tid
Gøranson kommenterer også følgende etter å ha lest saken:
– Vi beklager at en av våre ansatte har kjørt for fort. Hjemmetjenesten skal forholde seg til trafikkregler og kjøre forsiktig, og ikke på en måte hvor bydelens innbyggere blir utrygge og reagerer på måten hjemmetjenesten kjører på. Selve saken er tatt opp med den ansatte. Det står klart og tydelig i våre kjørerutiner at vi skal kjøre forsiktig. På våre biler står også hjemmetjenestens logo slik at bydelens innbyggere skal kunne gjenkjenne oss, og dermed kunne gi en tilbakemelding hvis man reagerer på kjøremønsteret vårt eller uforsvarlig kjøring.

Seksjonssjef for helse- og mestringsavdelingen i Bydel Nordre Aker, Espen Gøranson. Foto: Arkiv Nordre Aker Budstikke
På spørsmål om hvor mange klager de får svarer han:
– Vi får få klager på råkjøring. I snitt et par i året kanskje. Men hvis vi medregner andre type klager som feil parkering og lignende er det noen flere.
Han sitter ikke på et konkret tall på antall klager de har mottatt.
– Har høy hastighet en sammenheng med at de ansatte kan føle at de har dårlig tid for å rekke alle besøkene?
– Slik er det ikke. Ansatte skal følge trafikklovens bestemmelser og kjøre aktsomt.
I en e-post til klageren skriver enhetsleder Espen Falch-Lillevold at saken er tatt opp med den aktuelle sjåføren, og at de tar hendelsen alvorlig. Videre skriver han at de er klar over at det er trange gater med små barn.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!