Nordre Aker Budstikke

Vil frigi flere markavann til bading

Vann i marka frigis etter planen til bading med mer når ny vannforsyning er på plass, dette er Langlivann. Foto: Vegard Meland

Ny vannforsyning fra Holsfjorden skal også etter planen frigi flere markavann til vanlig bruk, ifølge Vann- og avløpsetaten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.08.2021 kl 10:04

LILLOMARKA: I forbindelse med at Oslo kommune bygger ny reservevannforsyning fra Holsfjorden i Viken, som etter planen skal være operativ fra 2028, skriver Vann- og avløpsetaten i sin Hovedplan vann og avløp 2020-2040 at det kan føre til lettelser i restriksjonene ved flere markavann.

«Ny vannforsyning åpner for bading i Alnsjøen og Langlivann. Når ny vannforsyning fra Holsfjorden og Huseby vannbehandlingsanlegg er i ordinær drift, og vi har bygget en forsterket forbindelse i vannledningsnettet mellom øst og vest vil leveringssikkerheten være tilfredsstillende uten bidrag fra Alnsjøen og Langlivann. Alnsjøen, Breisjøen, Svartkulp og Langlivann kan dermed frigis til rekreasjon og friluftsliv når ny vannforsyning er i ordinær drift etter 2028. Alnsjøen beredskapsanlegg kan legges ned. Det samme kan Langlia beredskapsanlegg. Dammene og vedlikeholdsplikten for disse må opprettholdes.»

Vann og avløpsetaten presiserer at det er Svartkulp i Lillomarka dette gjelder, ikke vannet med samme navn ved Sognsvann, som i dag ikke har noen slike restriksjoner.

Langlivann

Om Langligvann, som ligger i Nordmarka, skriver Skiforeningen:

«Langstrakt vann som danner skille mellom Nordmarka og Krokskogen. Reservedrikkevannskilde for Oslo, kraftig oppdemmet. Regulert ned 15 meter, og i perioden 1938-42 ble det bygget en betongdemning syd i vannet. Den er 38 meter høy! Herfra føres vannet i tunnel til Kjelsås i Sørkedalen.

Alnsjøen i Lillomarka. Foto: Vegard Meland

Også i tidligere tider var Langlivannet demmet opp. Et par kilometer nord for den nåværende demningen ble det allerede på 1600-tallet anlagt en såkalt "steinkistedam". Den gikk under navnet "Skriverdammen", oppkalt etter sorenskriveren som stod for byggingen, Morten Lauritzen. Dammen ble erstattet av en stendemning rett etter år 1800. Da den nåværende demningen kom, ble den gamle lagt under vann.»


Det var lokalavisa Varingen har først omtalt de samme vannene som etter planen skal frigis når ny vannforsyning er på plass.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...