Frivillighetsmidlene blir grønnere – og mer «frivillige»

Sagene og Iladalen meninghet fikk 50.000 kroner av Bydel Sagenes grønne midler, til å dyrke klosterhagen ved Iladalen kirke. Nå blir også grønne midler en del av frivillighetsmidlene i Nordre Aker. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)
I fjor så bydelsutvalget til de grønne midlene som deles ut i Bydel Sagene, da Nordre Akers frivillighetsmidler skulle deles ut. I 2019 er retningslinjene for å søke frivillig tilskudd endret på flere punkter.
Publisert: 13.11.2018 kl 14:40
Sist oppdatert: 14.11.2018 kl 11:53
NORDRE AKER: Driver du frivillig aktivitet i Bydel Nordre Aker, er Frivillighetsmidlene trolig et kjærkomment tilskudd, som kan gi litt ekstra penger i kassa og øke aktivitetsivået.
Endrede kriterier gjelder fra 2019-utdeling
Under sitt møte 1. november vedtok bydelsutvalget endringer i søknadskategorier, og kriterier. Disse vil tre i kraft fra 1. desember 2018, og gjelder dermed for frivillighetsmidlene som utlyses og skal deles ut i begynnelsen av 2019. Bakgrunnen for endringen er denne:
Bydel Nordre Aker vil ha en nytenkende og attraktiv frivillighetspolitikk hvor lag og foreninger blir motivert og stimulert til å bidra i lokalsamfunnet, heter det i saksfremstillingen.
Endringene i kriteriene begrunnes i at «bydelen har opparbeidet seg et nytt kunnskapsgrunnlag om demografiske forhold i bydelen igjennom Folkehelseoversikt Bydel Nordre Aker 2018 og Ung I Bydel Nordre Aker 2018 (Ung Data 2018)».
Grønne midler
I tillegg ble det gjort et verbalvedtak i Bydelsutvalget i desember 2017, der retningslinjene ønskes revidert slik at såkalte «grønne midler» kan omfattes av søknadsordningen. «Grønne midler» omtales i retningslinjenes søknadskategori som Miljø og bærekraft.
Bydelsutvalget har i tillegg fjernet bydelens mulighet til selv å søke prosjektmidler til samarbeidstiltak med frivillig sektor. Bydelen skriver selv at «Bydel Nordre Aker ønsker fortsatt å stimulere til samarbeid mellom frivillig sektor og offentlig sektor og økt medborgerskap, men denne endringen tydeliggjør at målgruppen for tildeling av frivillighetsmidlene skal være frivillig sektor». Det var ingen tiltak i regi av bydelen som fikk frivillighetsmidler i 2017.
Slik er kriteriene
De nye søknadskategoriene, som trer i kraft ved neste søknadsrunde, er nå som følger:
1. Frivillig kulturliv. Herunder tiltak innen kor, korps, strykeorkester, teater, konserter. seminarer, ungdomsarrangement, festivaler o.l.
2. Nærmiljøtiltak. Herunder tiltak for å bedre forholdene ved sosiale og kulturelle møteplasser som er åpne for eller i stor grad benyttes av nærmiljøet. Eks.parker, lekeplasser, utetreningsparker, rekreasjonsområder, forsamlingslokaler, akebakker, skateparker o.l.
3. Helse og velferd. Herunder helse- og velferdsfremmende tiltak til utsatte grupper (begrunn helseeffekt av tiltak til målgruppen).
4. Idrett og friluftsliv. Herunder tiltak for både organiserte og uorganiserte idrett -og friluftslivsaktiviteter, inkludert e-sport.
5. Miljø og bærekraft. Tiltak som fremmer miljø og bærekraft i lokalsamfunnet.
Det er kategori 5. Miljø og bærekraft, som er ny fra 2019.
Hva det kan søkes om
Retningslinjene for hva det kan søkes om er også endret. Dette kan det søkes om fra og med neste år:
1. Tiltak som stimulerer til økt engasjement og utvikling av fellesskap i Bydel Nordre Aker.
2. Søknader som dokumenterer frivillig, ulønnet engasjement, og arbeid fra og for bydelens befolkning.
3. Offentlige utendørsarrangementer som har bred deltakelse fra bydelens egen befolkning.
4. Prosjekter rettet mot utsatte grupper med mål om å forhindre utenforskap.
5. Støtte til samarbeidstiltak der flere aktører går sammen og fremmer samarbeid for å løse fellesoppgaver og sosial kontakt.
6. Støtte til tiltak som fremmer miljø og bærekraft i lokalsamfunnet.
7. Det kan søkes ut fra flere kriterier samtidig.
8. Det gis ikke støtte til nærings- eller næringsliknende virksomhet.
Frivillighetsmillion
Bydel Nordre Aker har de siste årene bevilget 1 million kroner i frivillighetsmidler. Ved enkelte anledninger har bydelsdirektøren i sitt budsjettforslag foreslått å redusere beløpet, men bydelsutvalget har vært bestemt på å opprettholde satsingen på frivillighetsmidler.
I forkant av valget i 2015 uttalte samtlige partier at de vil beholde frivillighetsmidlene på dagens nivå, og enkelte partier sa også at de ønsket å øke potten. Et forslag fra Venstre i 2017 om å supplere på en halv million ekstra, falt imidlertid i budsjettprosessen i fjor.
Her kan du se hvem som mottokk frivillighetsmidler i Nordre Aker i 2018.
Utsetter vedtak av frivillighetsmelding
Under BU-møtet 1. november var også bydelens nye lokale frivillighetsmelding til behandling. Utarbeidelsen av forslag til lokal frivillighetsmelding har foregått i nært samarbeid med frivillige aktører. I tillegg har bydelen hatt dialog og møter med andre bydeler og Oslo kommune sentralt i forbindelse med arbeidet.
Bydelsutvalget mente imidlertid ikke at frivillighetsmeldingen var oversiktlig nok.
«Det bør være et lettlest dokument hvor det er lett å finne fram til det som er relevant for bydelen. Referansene til nasjonale og byomfattende dokument bør derfor reduseres til et minimum,» foreslo Arbeiderpartiet.
BU vedtok dermed å sende saken tilbake til behandling i Kultur- og oppvekstkomiteen for justering, før planen kan vedtas.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!