Nordre Aker Budstikke

Frøken Detektiv bor i nabolaget

Superpolitisjefen Grete Lien Metlid på date i Nydalen med Nordre Aker Budstikke. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Hun er omtalt som hovedstadens superpolitisjef. – Jeg har nok alltid radaren ute, sier Grete Lien Metlid, som gjerne vil være mer synlig ut til folket. Hva er da mer naturlig enn å starte i lokalavisa.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.12.2017 kl 12:29

NYDALEN: For hun er jo lokal, den flotte dama som feier rett forbi oss, inne på restauranten i Nydalen.

I rød kjole, lammepels og matchende selbuvotter. Vi kjenner henne nesten ikke igjen, vi så etter en litt streng, politikledd og alvorlig en.

– Jeg er veldig glad i uniformen, men liker også godt å pynte meg, og bruker mye kjole. En dame jeg møtte på butikken for en tid tilbake, sa også: Du ser jo mye bedre ut i virkeligheten, enn du gjør på TV, uten politiklærne, ler hun som er omtalt som superpolitisjefen.

Det tok ganske lang tid å få til en avtale med Grete Lien Metlid, hun er en veldig opptatt dame.

Mobilen er snudd opp ned på bordet, men det er ikke til å unngå å legge merke til at det blinker og tikker inn meldinger. Hele tiden faktisk.


Grete - mer enn klar for jul. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Ikke høye skuldre inn i helgen

– Jeg har en hektisk jobb, men samtidig så synes jeg selv at jeg er god på å koble av når jeg kan. Jeg liker å ha fri også - det er jo ikke sånn at jeg jobber hele tiden. Eller at jeg går inn i helgen med høye skuldre for hva som kan skje. Men når det er sagt, jeg er alltid forberedt og klar til å ta ansvar. Dessuten har jeg nok alltid radaren ute. Nabolaget kan føle seg trygge, sier Grete og ler.

Så altså - Grete Metlid. 51 år, fra Røldal. Gift med en offiser, sammen har de en datter.

Ryktene går om en ekstremt ryddig person.

– Men jeg er langt fra noen kontrollfreak, og mener jeg er veldig god på å hive meg rundt og ta ting på sparket, er politisjefen rask med å tilføye.

Også militær bakgrunn

Metlid har bakgrunn fra Befalskolen og fem år i Forsvaret. Og trivdes så godt også der, at hun innrømmer at hun på et tidlig tidspunkt angret litt på at hun ikke fortsatte den militære karrieren.

Men det ble Politiskolen etter militæret. Med etterforskning som spesialitet i politiet, helt siden 1994.

– De aller fleste alvorlige krim- og drapssakene blir løst. Men så er det de få som ikke har blitt det. Det som i hvert fall er sikkert, er at vi legger aldri bort en uløst drapssak, vi vil alltid jobbe med uløste drapssaker, forsikrer Metlid.

Superpolitisjefen

I våres fikk hun jobben som den nye sjefen og lederen for rundt 450 ansatte ved «Felles enhet for etterretning og etterforskning», som skal etterforske alvorlig kriminalitet i Oslo politidistrikt, som nå også gjelder Asker og Bærum.


Metlid har ansvaret for de mest alvorlige sakene. Jobbhverdagen handler om blant annet organisert kriminalitet, drap og annen grov vold, seksuelle overgrep, og miljø- og økonomikriminalitet.

Inne på Xeast i Nydalen, Grete Lien Metlid. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Politireformen

Samtidig som politireformen skal inn i alle ledd.

– Det har vært veldig mye jobb de siste månedene, med store utfordringer, flere politikulturer skal slås sammen. Men samtidig er det flott å få være med på å reformere politiet. Vi har blitt større, hovedstadsområdet. To sentrale politidistrikter er slått sammen – Oslo, og Asker og Bærum – med tidligere seksjoner og enheter.

– Men dette skal bli veldig bra. Det har selvsagt vært utfordringer i starten av en så stor endring. Vi trenger å ha store, gode fagmiljøer i politidistriktene over hele landet


Hun tar litt kaffe og tenker noen sekunder.

– En av mine store arbeidsoppgaver er jo å bringe veldig sterke og gode fagmiljøer sammen, på en slik måte at det blir enda bedre og tryggere for de som bor her, sier Metlid.

Nesten beæret

Til tross for store arbeidsutfordringer og mye å gjøre:

– Det er jo en så spennende jobb jeg har, og jeg gleder meg til å gå inn på Politihuset hver dag. Jeg føler meg nesten beæret som har fått denne flotte jobben!

– Og så er jeg veldig heldig som også kan jobbe med mange av landets aller fremste spesialister på etterforskning, metodebruk og etterretning. Og de trengs. Oslopolitiet har majoriteten av det som er av alvorlig kriminalitet her i landet, og ansvar for sikkerhet rundt og planlegging av store begivenheter som hovedstad. Men samtidig er det viktig å understreke at jeg som innbygger i Oslo, og som leder for etterforskningen av alvorlig krim, opplever at jeg bor i en veldig fin og trygg by.

Nærpoliti også

Hun fortsetter:

– Når det er sagt, så er jo Oslopolitiet både et hovedstadspoliti og et nærpoliti. Byen er inndelt i små og store lokalsamfunn. Som denne bydelen jeg bor i, og som jeg for øvrig elsker å bo i. Her er alt!

Likevel, det trengs vel alltid mer ressurser.

– Jeg vil ikke sitte her å sutre over for lite penger til politiet. Men det er en kjennsgjerning at det også kan være veldig krevende til tider, å stå i alle de helt særskilte utfordringene som Oslo faktisk har. Vi må ta innover oss den verden vi lever i, i dag. Verden er her også, sier Metlid, og legger til at politiet også jobber med veldig mye som vi andre ikke ser.

Superpolitisjefen, Grete Lien Metlid. Foto: POLITIET

Kontinuerlig fokus

Hun er på gli nå.

– Vi har jo strengt tatt ikke alle de ressursene vi hadde trengt. Det har jo blant annet vært en eksplosjon av alvorlige overgrepssaker, også i Oslo. Og vi må ha kontinuerlig fokus på de kriminelle nettverkene i byen, vi er veldig opptatt av at vi ikke skal komme dit hvor andre land er nå, med skyting på gata, vold og bråk som en del av hverdagen, sier hun.

– Tenker du på Sverige?

– Ja, Sverige også.

Frøken Detektiv

Men vi drar det ned ultralokalt. En superpolitisjef som bor i bydelen. En politimester Bastian i Nordre Aker?

– Ha, ha. Nei, det må vel heller bli Frøken Detektiv i bydelen! Eller mer korrekt Fru Detektiv.

Hun har bodd i Nordre Aker i mange år, det gjør også politisøsteren hennes. Metlid forteller at hun og mannen kjørte rundt i området på nittitallet, og ble så begeistret av det de så, at de fant ut at her måtte de bo. Og nå bor begge søstrene fra Røldal her.

Metlid må også le litt, når vi spør hva hun liker best med bydelen.

Jul og nyttårsforsetter

– Det må jo være å ta en tur i Marka, eller kanskje løpe langs flotte Akerselva. Men altså, det har som nevnt blitt litt mye jobb i det siste, så jeg kan ikke skryte på meg å ha trent mye i det siste. Jeg har en del nyttårsforsetter, for å si det sånn. Men det er ikke noe vanskelig å bli minnet på at jeg bør trene mer, det rasler jo tidlig i rulleski og vanlig ski utenfor vinduet mitt, søndag morgen i denne bydelen, gliser hun litt til.

Men nå er det jobb og jul. For superpolitisjefen avslører at hun er et skikkelig julemenneske.

– Jeg merker i november at julefølelsen bare sniker seg inn. Jeg gleder meg masse til jul, god mat, sammen med familien, sier hun og juledrømmer seg litt bort.

Grete i Røldalsbunaden. Foto: INSTAGRAM / PRIVAT

Vil syns bedre

Kanskje får hun tid til å lese en god julekrim?

– Vet du, jeg leser lite krim. Jeg får vel nok krim på jobb? Men kanskje får jeg tid til å gå på kino i løpet av julen, det liker jeg veldig godt. Eller ta en tur på kafé.

– Blir det egne krimbøker etterhvert, du må jo ha mange potensielle plot innabords?

– He, he. Nei, jeg kommer nok ikke til å bli krimforfatter. Dessuten er jeg ikke i nærheten av å tenke tanken på å slutte i politiet.

Men superpolitisjefen tvitrer.

– Jeg ønsker at folk skal vite litt av det vi driver med. Så jeg tvitrer. Jeg har vært altfor lite synlig, siden jeg overtok lederjobben i mai. Men nå skal jeg skjerpe meg, bli en mer synlig politileder for alle!

Hva er da mer naturlig enn å starte i lokalavisa.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...