Frykter at NRKs boligplaner vil skyggelegge nabolaget
Bydelsutvalget i Nordre Aker mener at en god og bærekraftig byutvikling må prioriteres framfor NRKs behov for størst mulig avkastning ved et salg av Marienlyst-tomta.
Publisert: 26.03.2019 kl 15:55
Sist oppdatert: 30.03.2019 kl 14:07
MARIENLYST/NYDALEN: Den 85 mål store NRK-eiendommen på Marienlyst kan gjøres om til 107.000 kvadratmeter boligareal, nye torg og møteplasser, store grøntarealer og ny næringsvirksomhet, foreslår rikskringkasteren. NRK selv ønsker etter 80 år på Marienlyst å flytte virksomheten sin til mindre og mer tidsriktige lokaler et annet sted i Oslo. Et nytt hovedkontor skal finansieres med omregulering og salg av eiendommen på Marienlyst.
Forslaget til planprogram ble lagt fram for offentlig ettersyn hos Plan- og bygningsetaten med høringsfrist 21. mars:
I NRKs foreslåtte planprogram er det lagt opp til en boligandel på 65 prosent av tomtearealet. Det fredede Kringkastingshuset med Store Studio og tilknyttede grøntområder vil bli bevart og transformert til ny bruk innenfor de rammene fredningen gir. Det er også laget et planalternativ der boligandelen utgjør inntil 20 prosent av det totale tomtearealet.
Naboprotest
Saken sto på bydelsutvalgets (BU) saksliste torsdag 21. mars.
Henrik Weisser, leder i Blindern vel, møtte i åpen halvtime og snakket om hvordan naboene opplever NRKs planforslag på Marienlyst.
– NRK foreslår bygningsmassen i planprogrammet med blant annet stigende høyder mot Blindernveien, der vi bor, og hvor også fredede Blindern gård ligger med småhusbebyggelse fra 1920-tallet, og gullistet småhusbebyggelse. Går disse planene gjennom vil de skyggelegge dette området. Vi mener at det i stedet må legges til rette for en nedtrapping av bygningsmassen mot nord, som er felt fire i planene. Det må det skje en kraftig nedskalering for felt fire og også for høyblokken som er planlagt på Halvor Blinderns plass, sa Weisser og viste også frem for lokalpolitikerne slik naboene ser konsekvensene av de foreslåtte byggeplanene, hvis de blir vedtatt.

SiOs nye studentboliger i Blindernveien 6 skal etter planen stå ferdig i 2020. På det høyeste er bygget 13 etasjer. Foto: Dyrvik Arkitekter/Illustrasjon
Bydelsutvalgets innspill
Bydelsutvalget vedtok denne høringsuttalelsen:
«Bydel Nordre Aker ser at området grenser opp mot UiO Blindern. Det er derfor naturlig at området i større grad vurderes som tilleggsarealer for universitetet. Det forutsettes at byggehøyder og volumer tilpasses omkringliggende bebyggelse og topografi. Byggehøyder bør avtrappes mot nord slik at området får en naturlig overgang til småhusbebyggelsen på den andre siden av Blindernveien. Hovedbygningen på Nedre Blindern gård er fredet, noe som legger en naturlig begrensning på de tilgrensende arealene. Bydel Nordre Aker ser at alle utbyggingsalternativer for området vil innebære større befolkningstetthet og dermed økt behov for transport inn og ut av området. Trafikkanalyser må foretas for å se på konsekvensene for Blindernveien og øvrige samleveier i området. Adkomst med bil til boliger og næringslokaler bør i størst mulig grad skje via parkeringskjellere. Planarbeidet må bidra til å styrke grønne forbindelseslinjer mellom fjorden og Marka. Infrastruktur som skole, barnehage, idrettsanlegg, sykehjem og grønne områder tilgjengelig for allmenheten må innpasses for å dekke behovene som oppstår ved en så stor utbygging. Nordre Aker Bydelsutvalg mener at byens behov for en god og bærekraftig byutvikling må prioriteres framfor NRKs behov for størst mulig avkastning ved et fremtidig eiendomssalg. Prosjektet må bygges mest mulig klimanøytralt, energieffektivt og miljøvennlig. Fasader av tre og konstruksjoner av massivtre bør vurderes, og erfaringene fra FutureBuilt – prosjektene bør legge føringer for planprogram og detaljregulering.»
Byggehøydene må også tilpasses Halvor Blinderns gravsted. Høye bygninger vil kaste skygge over området, noe som vil gå negativt utover vekstforholdene for trærne. Felt 4 og høyblokken på Halvor Blinderns plass må nedskaleres vesentlig.
«Høyhusbonanza»
«Det burde tilsi en annen type byutvikling når NRK flytter enn om eieren var en privat utbygger,» skrev BU-leder i Nordre Aker, Per Henry Christiansen (H), nestleder Ingeborg Briseid Kraft (V), fungerende leder i Marienlyst og Fagerborg vel, Åsmund Prytz, samt leder Henrik Weisser i Blindern vel, i et debattinnlegg i Aftenposten 19. mars.
De minner om at eiendommen på Marienlyst er offentlig eid. Artikkelforfatterne kaller NRKs planer, som PBE anbefaler, for «høyhusbonanza», og mener at koblingen mellom NRKs tomtesalg og byggebudsjett er problematisk.
De sammenlikner dette med Helse Sør-Øst som har vedtatt å legge ned Ullevål sykehus, og finansiere byggingen av et nytt sykehus på Gaustad og på Aker med inntektene fra tomtesalget på Ullevål, som anses som attraktivt for boligbygging:
«Oslos politikere burde være tydelige på at deres ansvar er å ivareta byen og beboernes interesser. Dette inkluderer ikke finansiering av nye regionsykehus og nasjonale kringkastingsbygg ved å legge til rette for ekspansiv boligbygging.» Les hele kronikken i Aftenposten.
Meld deg på nyhetsbrev
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!