Nordre Aker Budstikke

Mister skolebussen:

Føler seg ikke hørt

Mange foreldre i Maridalen er frustrerte etter at de mottok det endelige vedtaket om avvikling av skolebussen for barna deres. Foto: Christian Fredrik Borg

Foreldrene etterlyser dialog med skolen og Utdanningsetaten. – Det viktige for oss er at vi har en åpen og ryddig prosess framover, sier etaten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.07.2021 kl 09:32

MARIDALEN: I forrige uke mottok rundt 30 elever ved Maridalen skole det endelig vedtaket om avvikling av skolebuss. Fra høsten må de benytte seg av offentlig kommunikasjon - og beina.

De eneste elevene som er skjermet, er de som bor på Sørbråten. Der er det ingen alternativer, ifølge skolen. Dermed er det både elever ved skolen som bor i dalen og utenfor, som mister skolebuss-tilbudet.

Gunhild Klever bor i Maridalen og har en datter som skal begynne i sjetteklasse.

– Vi har fått vedtaket denne uken. Innen tre uker skal vi klage. Hele etaten er stengt, skolen, rektor - det er ingen å få tak i på de tre ukene. Spørsmål eller etterlysninger vi har, ingen å få tak i, fortviler hun.

Mange foreldre i Maridalen er frustrerte etter at de mottok det endelige vedtaket om avvikling av skolebussen for barna deres. Foto: Christian Fredrik Borg


Nordre Aker Budstikke møter henne og flere andre foreldre i Maridalen. De deler frustrasjonen.

– Mange foreldre som kanskje ville klaget, gjør det ikke fordi de er på ferie. Det er veldig dårlig timing, fortsetter Klever.

Bussen kjører annerledes rute

51-bussen, som er det eneste kollektivtilbudet i Maridalen, kjører ulik rute på vei inn og ut av Maridalen. Til Skar kjører den Maridalsveien, mens den følger Gamle Maridalsveien tilbake. Dermed passerer den kun skolen på vei ut.

I vedtakene som skolen har sendt ut, kommer det frem hvordan de forventer at elevene skal reise til og fra skolen. For mange innebærer det å gå fra skolen og langs Kasaveien. Den frykter foreldrene.

Veien er smal og har en fartsgrense på 60 kilometer i timen. Om vinteren er det ekstra farlig på grunn av snø og brøytekanter, påpeker foreldrene.


– Om vinteren går det ikke to biler forbi, det er bakke og det er brøytekanter. Det er ikke trygt for barna i det hele tatt, sier Klever.

«All ferdsel i trafikken innebærer en viss risiko, men vi kan ikke se at bruken av foreslåtte reiserute medfører en ekstraordinær risiko for eleven», skriver skolen i flere av vedtakene.

Ved Velhuset bussholdeplass må barna vente på 51-bussen.

– Der er fartsgrensen 60 kilometer, det er ingen fotgjengerovergang, det er ingen busslomme. Når skoledagen er ferdig klokka 14.15, går neste buss 15.15. Det sier seg selv at barna blir stående på Maridalsveien og vente i tre kvarter, sier Klever.

Kasaveien er saml, glatt om vinteren og utrygg, mener foreldrene. Foto: Christian Fredrik Borg


– Det skal sies at det er 60-sone, men det er et kjent forbikjøringssted. Det kjøres lett i 80 og er mange forbikjøringer, sier Ingrid Hofsmo, som er mor til to elever ved skolen.

Skal klage

Klever mener at avviklingen av skolebussen berører mange selv om det er en liten skole.

– For vår del er det nærskolen. Det blir kanskje snodig å kjøre forbi denne skolen for å kjøre de til en annen skole. Alternativet blir vel at vi må begynne å kjøre dem, eller i det minste hente. De kan ta rutebussen til, men det er hjemreisen som er ubehagsmomentet. Det er en vi strider mot.


Grete Klever er mor til en elev ved skolen. Foto: Christian Fredrik Borg

Foreldregruppen mener skolen ikke har sett på alternativer. Uansett finnes det ingen gode, påpeker de.

– Vi må sende inn hver vår personlige klage, men vi er også samlet som en felles gruppe. Vi er i aktivitet for å markere det felles, forsikrer foreldrene.

– Dårlig saksbehandling

Foreldrene har i fellesskap sendt inn en flere sider lang uttalelse til skolen. Bare dager etter at de leverte den, innenfor fristen, mottok de vedtaket. I forkant av klagen gikk de grundig til verks for å sette seg godt inn i saken. Tross flere innsynsbegjæringer og gjennomgang av e-poster, venter de fortsatt på mer informasjon.

– Jeg synes den er helt hårreisende, sier mor Klever om saksbehandlingen.

Mange foreldre i Maridalen er frustrerte etter at de mottok det endelige vedtaket om avvikling av skolebussen for barna deres. Foto: Christian Fredrik Borg

– En ting er at det kommer i sommerferien og er veldig korte frister. Når vi har fått vedtaket, har våre egne uttalelser ikke blitt nevnt med ett eneste ord. Det er «copy-paste» på alle brevene til alle foreldrene selv om det har vært forskjellige uttalelser. Noen har hatt spørsmål og bedt om utredninger og forklaringer. Ingen har kommet. Alle har fått beskjed om at litt risiko må man regne med.

– Det tar man ikke med barn, supplerer Hofsmo.

– Andre forhold

– Argumentet fra Utdanningsetaten er at det skal være likt for alle. Er ikke det en fornuftig tanke?

– Det skal være trygt for alle. Det er den fornuftige tanken. Hvis det hadde vært trygge veier, ja, men det er det ikke, svarer Klever.

Foreldrene etterlyser fotgjengerovergang i Maridalsveien, som er en trafikkert vei med fartsgrense på 60 kilometer i timen. Foto: Christian Fredrik Borg

Foreldrene påpeker at det er tilrettelagt bedre andre steder i form av fotgjengeroverganger og -felt og lavere fartsgrenser.

– Fartsgrensene i Maridalen er generelt høyere enn i sentrum. Det er ikke lagt tilrette for at folk skal gå langs disse veiene.

Lang reisevei

Erich Richvoldsen har to sønner. Grefsen er nærskolen deres, men av ulike grunner søkte den eldste seg til Maridalen i fjor. Yngstemann, som begynner i førsteklasse til høsten, har også fått plass på Maridalen.

– Det er et stykke unna. Forutsetningen for at vi søkte var at det gikk skolebuss. Vi fikk brevet om at skolebussen skal avvikles og erstattes med månedskort på starten av sommerferien, sier han til Nordre Aker Budstikke.

Barna søkte seg til Maridalen skole og fikk plass. Foto: Christian Fredrik Borg

I vedtaket opplyser skolen at sønnen skal gå til en bussholdeplass, ta 25-bussen til Skibakkeveien og så bytte til 51-bussen. Deretter skal han gå den siste biten fra Velhuset. Reisen tar i overkant av tre kvarter.

Han etterlyser også dialog fra skolen. De ikke har ikke fått tilbud om et møte eller dialog om å se på alternativer.

Ulikt for sønnene

I vedtaket til skolestarteren heter det:

«Vi anser skoleveien som særlig farlig eller vanskelig, og mener at eleven ut fra sin alder ikke kan forventes å mestre denne.»

Derfor skal han få skoletaxi under forutsetning om at han trener på bruk av offentlig transport.

– Fra andreklasse er veien tydeligvis ikke farlig lenger, forteller han.

Den eldste sønnen må bruke offentlig kommunikasjon.

– Hva tenker du om at den ene sønnen din skal få taxi mens den andre må ta buss?

– For det første er det litt «pling». Jeg regner med at det kanskje lar seg gjøre at han andre får sitte på med taxien. Noe annet hadde vært veldig rart.

– Vurderer dere å bytte skole?

– Det har vi ikke tid til nå. Å planlegge livet i sommerferien er kanskje det verste. At de legger ned skolebussen med tanke på økonomi, er rimelig.

Likevel:

– Det har vært mange uker hvor du bare går og tenker på dette. Samboeren min søker jobber, men nå må hun kjøre barna til skolen. Logistikken rundt hverdagen blir plutselig masse styr.

Nå håper foreldrene at vedtaket reverseres.

– Vi håper barna kan få lov å komme trygt hjem med skolebussen, sier en samstemt foreldregruppe utenfor en sommerstengt Maridalen skole.

Mange foreldre i Maridalen er frustrerte etter at de mottok det endelige vedtaket om avvikling av skolebussen for barna deres. Foto: Christian Fredrik Borg

– Har lest og vurdert

Steffen Håkonsen, fungerende avdelingsdirektør i Utdanningsetaten, svarer for skolen og etaten i en e-post.

– Hovedregelen er at elever i Oslo som har rett til gratis skoleskyss, får et reisekort med Ruter og tar kollektivtransport. Elevene på Maridalen skole vil få det samme tilbudet som andre elever i byen som har rett til skoleskyss, innleder han.

– Hvordan har innspillene foreldrene sendte inn før blitt brukt i vurderingen?

Foreldrene utenfor Maridalen skole. Foto: Christian Fredrik Borg

– Vi har lest og vurdert alle innspill som er sendt inn, svarer Håkonsen.

Avdelingsdirektøren sier at hver sak har blitt vurdert individuelt.

– I saker der forutsetningene er like, kan imidlertid også vedtakene inneholde noen like formuleringer.

Mange foreldre i Maridalen er frustrerte etter at de mottok det endelige vedtaket om avvikling av skolebussen for barna deres. Foto: Christian Fredrik Borg

– Hvordan vil foreldrene kunne få tak i Utdanningsetaten og skolen frem til klagefristen for å kunne avklare spørsmål?

– Postmottaket vårt er åpent i hele sommer selv om det er ferieavvikling. Hvis noen foreldre trenger mer tid på klagen fordi de har spørsmål, kan de be om utsatt klagefrist.

Mener fremover er viktigst

Foreldrene etterlyser mer dokumentasjon. På spørsmål om hvorfor de ikke har fått det de har bedt om, svarer han at dokumentasjonen som finnes i saken, er gitt ut til de som har bedt om det.

– Hvorfor er Kasaveien vurdert som trygg?

– Når vi vurderer om skoleveien er farlig eller vanskelig, ser vi på tilstanden til skoleveien, trafikkforhold og årstid. Vi bruker for eksempel Vegvesenets oversikt over registrerte ulykker i vurderingen. Elevens alder, kunnskap om trafikkbildet i Oslo og andre særlige forhold knyttet til den enkelte elev spiller også inn.

Slik ser Kasaveien ut på vinterstid. Brøytekantene og farten bilene holder er noe av det foreldrene er bekymret for. Foto: Ingrid Hofsmo

– Hvorfor ble det ikke gitt signaler om nedleggelse av skolebuss før etter sommerferiens start?

– Vi har forståelse for at noen er frustrerte over at denne beskjeden kom i sommerferien. Det viktige for oss er at vi har en åpen og ryddig prosess framover. Hvis noen foreldre ønsker å klage og trenger mer tid på grunn av sommerferien, kan de be om utsatt klagefrist, svarer Håkonsen.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...