GREFSEN: Kommunedelplanen «Oslo mot 2030 – Smart, trygg og grønn», vedtatt av bystyret høsten 2015, fokuserer på hvordan hovedstaden skal ta unna den store befolkningsveksten som er ventet de neste 15 årene.
Denne saken har vakt sterke reaksjoner den siste uken. Her kan du lese alt vi har skrevet om den!
Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!
Bydel Nordre Aker, ved det forrige bydelsutvalget, uttalte seg om planen i mai 2014.
LES OGSÅ: Politikeren mener vedtaket må oppheves: – i verste konsekvens bryter det opp villastrøket
Knutepunktfortetting
Et viktig prinsipp for byveksten er knutepunktfortetting. Boligpotensialet på steder med god kollektivdekning skal utnyttes bedre enn i dag. I planen lanseres blant annet følgende steder som knutepunkt som egner seg for høy arealutnyttelse, på fagspråket «Kollektivknutepunkt for bymessig utvikling»:
Lysaker, Skøyen, Majorstuen, Nydalen, Storo, Økern, Breivoll, Helsfyr, Bryn, Furuset, Grorud stasjon, Hauketo og Ryen.
LES OGSÅ: Tåsenjenta Mathilde (17) og Niat (18) har satt fyr på nettet
Det er Talefoten, menighetsblad for Grefsen sokn, som i sin marsutgave omtaler «plansjokket» som har gått bydelspolitikerne hus forbi.
Som Kirkeveien
For i utviklingsområdet Storo-Nydalen, inngår nemlig også vesentlige områder på oversiden av Ringveien og Storo-krysset. Dette står, etter hva Nordre Aker Budstikke erfarer, ikke eksplisitt i planen som er vedtatt, men er synlig i plankartet (se bildet under).
Utsnitt av plankart fra Kommundelplan Oslo mot 2030. Gule felt er nåværende bebyggelsesområder, de mørkegule er fremtidige hovedområder, og omfatter områder langt oppover Grefsenveien.
I utviklingsområder som dette legges en utnyttelsesgrad på opptil 125 prosent til grunn. Det kan sammeliknes med Kirkeveien mellom Blinderveien og Majorstuen.
Videre går det frem av plankartet at en eventuell fremtidig omlegging av området vil kreve en felles plan for området. Det vil si at man ikke kan utvikle enkelteiendommer uten å se på helheten.
2500 nye boliger
NY BEBYGGELSE? Engveien er en av gatene som ligger under hovedsatsingsområdet Storo som knutepunktutbygging. Her sett fra Grefsenveien. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Ifølge Talefoten gjelder dette store deler av veier som Engveien, Bjerkealleen, Kapellveien og Lettvintveien, på begge sider av Grefsenveien.
«Området avgrenses slik: Fra Disen – Grefsen allé – Lindealleen – Morells vei – Bjerkealleen – Gangvei mot Ring 3 – Ring 3 forbi Storo og nesten til Kjelsåsveien – Kjelsåsveien forbi «Svettern» – kanten av Gransjordet på Disen, tilbake til Grefsen allé» skriver Talefoten.
I følge beregninger bladet har gjort ligger det i dag cirka 260 boligeiendommer innenfor dette området. Ifølge kommunedelplanen kan området omreguleres til 55.000 kvadratmeter næringseiendom og 2500 boliger fram mot 2030.
LES OGSÅ: Lurer du på hva som skjer på «Expert-tomta» ved siden av Storo-senteret? Her får du svaret!
BU: – Faller på sin egen urimelighet
Dagens bydelsutvalg (BU) ble gjort oppmerksomme på denne delen av Kommunedelplanen under åpen halvtime i BU-møtet 18. februar. Lokalpolitikerne reagerte tilsynelatende med overraskelse på «avsløringen».
Talefoten har vært i kontakt med bydelsadministrasjonen, og tidligere medlemmer av miljø- plan- og samferdselskomiteen (MPS), som behandlet utkastet til Kommunedelplan i 2014.
Ingen av dem kan huske å ha sett kartet som definerer også området på nordsiden av Storo-kysset som «Kollektivknutepunkt for bymessig utvikling».
Dette bekrefter nåværende bydelsutvalgsleder, og medlem i MPS-komiteen i forrige periode, Per Henry Christiansen (H), overfor Nordre Aker Budstikke.
– Jeg kan garantere at det nye bydelsutvalget vil jobbe intenst med å gjøre om dette. Området har villaer og småhus, og en sanering av dette er ikke aktuelt, sier Christiansen.
Han mener for øvrig at en sammenlikning av nedre Grefsen og Frysja-området, som er et annet stort utviklingsområde i bydelen, «faller på sin egen urimelighet».
– Frysja er et område med gamle næringsbygg, det er ikke tilfellet her, sier BU-lederen.
LES OGSÅ: Erling Fossen om «Frysjabyen» – Hvordan lage by i et område som ikke har noen bykvaliteter fra før?
– Politisk skandale
I BU-møtet 18. februar møtte artikkelforfatter i Talefoten, Haavard Nordlie, opp i åpen halvtime. Han karakteriserte den vedtatte kommunedelplanen som en «politisk skandale», og antydet at ett av to var tilfellet: Enten så har politikere eller administrasjon sentralt på rådhuset gått bak ryggen på bydelspolitikerne i forkant av vedtaket – eller så har et samlet BU i Nordre Aker sovet i timen og ikke registrert at småhusområdet er endret til et utviklingsområde.
Nordlie har etterlyst høringspapirene hos så vel politikere som administrasjonen i bydelen. De hevder å ikke kunne finne disse i sine arkiver, sier Nordlie – men han kan nå opplyse at disse ligger åpent på nettet under Plan- og bygningsetatens saksinnsyn.
- Det er merkverdig at verken administrasjon eller politikere greier å finne disse, sier Nordlie, og legger til:
- Papirene dokumenterer at utbyggingsområdet og alle premisser for dets utbygging forelå i høringspapirene - med andre ord er det en samlet Miljø-, plan- og samferdselskomité som i tillegg til bydelsutvalget ikke har evnet å se dette, og derved latt en foreslått rasering av småhusbebyggelsen passere ukommentert i sin
Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!høringsuttalelse.
Nordre Aker Budstikke følger saken.
- Kommunedelplanen kan leses i sin helhet her (ekstern side).
- Les mer om bolig i Nordre Aker Budstikke!
LES OGSÅ:
- Foreslår blokker på Shell-tomta
- Flest fikk støtte til el-sykkel i Nordre Aker
- I denne bydelen er nesten ingen arbeidsledige
Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!
Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!