Nordre Aker Budstikke

Frykter seniorsenteret legges ned i aldersvennlig bydel

Kirsti Skjerven og Bjørn Jensen vil kjempe for å beholde seniorsenteret i Ullevål Hageby. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Brukerne av Ullevål Hageby Seniorsenter slår alarm, og frykter de blir stående uten tilbud etter 2017. Nasjonalforeningen for Folkehelsen får ikke lenger direktestøtte fra Oslo kommune, og mener driften av seks seniorsentre i Oslo står i fare.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.10.2016 kl 00:03

ULLEVÅL: Nasjonalforeningen driver i dag seniorsentre i seks bydeler i Oslo, deriblant det i Ullevål Hageby i bydel Nordre Aker. Senteret har omlag 1000 aktive brukere.

Nå har foreningen fått avslag fra Oslo kommune på søknaden om direktestøtte til administrasjonskostnader i forbindelse med driften av sentrene de har i Oslo.

– Jeg har lest begrunnelsen og kan ikke se at det er endret noe i tildelingsvilkårene, eller i søknaden fra Nasjonalforeningen, sier Kirsti Skjerven.

Sammen med Bjørn Jensen har hun engasjert seg i saken på vegne av brukerne – og brukerrådet – på seniorsenteret. De to stilte opp i Åpen halvtime under bydelsutvalgsmøtet 15. september for å fortelle lokalpolitikerne at de ikke akter å sitte i ro til tilbudet eventuelt forsvinner.

– Nasjonalforeningen sier at de vil drive ut 2017, men deretter må ta en vurdering på om fortsatt drift er mulig. Nå må vi være proaktive for å sikre at driften fortsetter, eventuelt med en ny drifter, sier Jensen.


De to mener det er svært beklagelig at et seniorsenter trues med nedleggelse i en bydel som Nordre Aker, som er pilotbydel for prosjektet alders- og demensvennlig bydel. Tiltakene Bydel Nordre Aker kommer opp med skal etter planen implementeres i eldreomsorgen ellers i Oslo.

– Å legge ned et seniorsenter i en pilotbydel for eldreomsorg, henger ikke på greip, sier Jensen.

Det foregår mye på seniorsentrene. Her fra en treningsøkt i oktober 2015. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

Styrt politikk?

Skjerven stiller spørsmål ved om dette er byrådets ønskede politikk.

– Det er et uttalt mål å tilbakeføre privatdrevne sykehjem til kommunal drift. Er det en villet politikk å avvikle de ideelle seniorsentrene også? Her er det tre faste stillinger og hundrevis av frivillige timer som legges ned i driften. Det er ren og skjær veldedighet. Jeg kan ikke skjønne at det er god samfunnsøkonomi å legge ned dette tilbudet, sier Skjerven.


Seniorsenteret er et godt, sosialt tilbud til eldre, i deres eget nærmiljø, understreker de to. På Ullevål er det brukere fra 60- til langt oppe i 90-årene.

– Dessuten er det et godt forebyggende tiltak, som gjør at flere kan bo hjemme lenger, mener de.

Faller utenfor kriteriene

Nasjonalforeningen har tidligere mottatt 950.000 kroner i året direkte fra Oslo kommune til å administrere driften av seniorsentrene de har i Oslo. Dette omfatter blant annet pensjonsutgifter til tidligere ansatte, ifølge faglig, administrativ leder i Nasjonalforeningen, Bente Larsgaard.

– Nå har vi fått beskjed om at dette faller utenfor kriteriene for tilskudd til firivillige, idelle organisasjoner, sier Larsgaard.

– Dette er imidlertid en direktebevilgning som har kommet fra kommunen sentralt, i alle fall siden 1988, muligens lenger, legger hun til.


LES OGSÅ: Du store alpakka! Rullatorrekord på Myrerjordet!

Driftsmidler fra bydelene

Det er bydelene som inngår avtaler med drifterne av seniorsentrene, og som bevilger driftsmider til sentrene. Seniorsentrene på Grefsen/Kjelsås og Tåsen drives av Norske Kvinners Sanitetsforening.

Ullevål Hageby seniorsenter fikk i fjor 1.855.000 kroner til drift over Bydel Nordre Akers budsjett.

– Kommunen svarer i sitt avslag at vi må søke om økte rammer og synliggjøre også de administrative utgiftene, i tillegg til driftsutgiftene. Vi mener det gir svært lite forutsigbarhet for driften, sier Larsgaard.

Hun frykter Nasjonalforeningen må kjempe mot andre poster i en stram bydelsøkonomi, og at seniorsentrene, som en ikke-lovpålagt tjeneste, kan bli lidende.


– Og det er ikke gitt at vi får det samme utfallet når vi må søke til seks ulike bydeler. Det blir en tidkrevende prosess, sier hun.

Kuttet allerede i 2015

Det sentrale tilskuddet til Nasjonalforeningens drift ble først kuttet i 2015. Etter en deputasjon på rådhuset ble pengene imidlertid bevilget likevel.

– Men vi har ikke fått noe for 2016, og er heller ikke oppført i budsjettforslaget for 2017. Å måtte søke, og kjempe om disse midlene hvert år er ressurskrevende og ufrutsigbart. Slik kan vi ikke leve, sier Larsgaard.

Det siste året har derfor Nasjonalforeningen tæret på egenkapitalen for å dekke de administrative kostnadene ved seniorsenterdriften, ifølge Larsgaard.

– I praksis betaler vi for tjenester vi utfører for Oslo kommune, sier hun.

Frykter nedleggelse

Hun mener situasjonen er alvorlig, dersom Nasjonalforeningen ikke kan garanteres å få dekket de administrative utgiftene.

– Vi kan ikke fortsette å bruke av egenkapitalen. I verste konsekvens kan fylkeslaget si at det er en uforsvalig økonomisk drift, og at vi ikke kan fortsette å drive seniorsentre i Oslo. Da blir konsekvensen at 30 personer mister jobbene sine, 7500 brukere mister, eller får et endret tilbud enn i dag, sier Larsgaard.

I tillegg er det knyttet 34 frivillige årsverk til de seks seniorsentrene i Oslo.

Dyr husleie

I Ullevål Hageby har senteret dessuten en ekstra høy husleie. Den er forsøkt forhandlet ned, men det har foreløpig ikke lykkes. Ifølge brukerrådet har Ullevål Hageby seniorsenter gått med underskudd de siste to årene.

Nasjonalforeningen har lagt på avgiftene til hvert seniorsenter for å demme opp noe av det tapte tilskuddet, men Larsgaard understreker at slik kan de ikke fortsette.

Eldrebyråden: – Ikke politikk

Inga Marte Thorkildsen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) avviser at endringen er partipolitisk motivert.

– Det kan jeg garantere, sier hun, og fortsetter:

– Sett fra Nasjonalforeningens ståsted skjønner jeg at dette er negativt. Men dette er ikke en ordning som er ny med dette byrådet, den ble innført allerede av det forrige byrådet, med eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF), sier Thorkildsen.

Det forrige byrådet utarbeidet en rapport der det ble konkludert med at det trengtes bedre kontroll og en mer rettferdig fordeling av midler til drifterne av seniorsentrene.

Fra Velferdsetatens avslagsbrev til Nasjonalforeningen står det blant annet: «Med begrensede midler kan ikke tilskuddsmidler gå til å dekke administrative stillinger ved et hovedkontor, og som i beste fall kun indirekte bidrar til målsettingen for tilskuddsordningen.»

23 ekstramillioner i 2016

Ved siden av driftstilskuddet som gis gjennom bydelenes budsjetter, viser byrådsavdelingen for eldre, helse og sosiale tjenester til at bystyret har satt av egne midler til drift av eldre- og seniorsentrene de siste årene.

«Tilskuddet fordeles til bydelene for videreformidling til de enkelte sentre. For 2015 og 2016 var dette tilskuddet på 20 millioner kroner. For 2017 er det foreslått 23 millioner til drift- og treningstilbud» får Nordre Aker Budstikke opplyst i en e-post.

«Byrådsavdeling for eldre, helse og sosiale tjenester er ikke kjent med at andre ideelle driftere av eldre/seniorsentre har fått tildelt midler direkte gjennom budsjettet» skriver de videre.

I et brev sendt til bydelene 24. august 2016 opplyser byrådsavdelingen om at det tidligere tilskuddet til Nasjonalforeningen har bortfalt. «Byrådsavdelingen (legger) til grunn at kostnader til administrasjon i utgangspunkt skal være en del av kontraktsummen mellom bydel og NFF (Nasjonalforeningen, journ. anm.)»

Eldrebyråden vil se på saken

Etter at Nordre Aker Budstikke tok kontakt med byrådsavdelingen om saken, sier Inga Marte Thorkildsen at hun nå vil se nærmere på saken og hvilket handlingsrom man har.

– Jeg vil at Nasjonalforeningen skal drive videre i Oslo. Og derfor må vi klare å finne en løsning på denne utfordringen, sier hun.

Bydel Nordre Aker

Bydelsdirektør Øyvind Henriksen opplyser at driftstøtten bydelen har gitt til Ullevål hageby Seniorsenter har ligget uendret på 1,855 millioner fra 2013 til 2016.

Han viser til at ekstramidlene som er bevilget fra bystyret de siste fire årene er fordelt slik til Nordre Aker:

  • 2013: 97.000 kroner
  • 2014: 313.000 kroner
  • 2015: 404.000 kroner
  • 2016: 414.000 kroner

Nordre Aker har tre seniorsentre.

– Dette betyr jo at de har fått en økning i støtte som burde tilsi at økonomien skulle være håndterbar, sier Henriksen.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...