Nordre Aker Budstikke

Fylkesmannen sier ja til bru, og nei til PST

Fylkemannen sier ja til gangbru, og nei til PST. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Men Kongen i Statsråd kan nekte byggetillatelse eller stenge broen for aktivitet straks den er ferdigstilt. Men likevel: – Vi kommer nok til å sprette en flaske med bobler i kveld, sier Benjamin Ashton, styreleder i Fernanda Nissens gate 3-sameie.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.06.2017 kl 12:51

NYDALEN: Saken gjelder søknad fra AS Selvaagbygg om rammetillatelse for oppføring av gangbro over Kristoffer Aamots gate.

Plan- og bygningsavdelingen i Oslo kommune godkjente søknaden i mai i 2016.

Vedtaket ble påklaget av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune tok ikke klagen til følge i oversendelsen til Fylkesmannen i september i fjor.

LES OGSÅ: Tryggere skolevei truer Rikets sikkerhet

Departementet inn i saken

I april i år mottok Fylkesmannen brev fra Justis- og beredskapsdepartementet med anmodning om at behandlingen av klagesaken ble utsatt. Det ble den også.


– Justis- og beredskapsdepartementet sendte inn tilleggsopplysninger i saken den 1. juni 2017. Brevet oppfattes som støtteskriv til PST’s tidligere klage i saken, skriver Fylkesmannen i sin avgjørelse.

– Eiendommene er omfattet av kommuneplanens arealdel for Oslo kommune, vedtatt den 23. september 2015, og er her avsatt formål bebyggelse og anlegg. Arealet som tiltaket søkes oppført på er avsatt til underformål felles gangareal. Det omsøkte tiltaket er i samsvar med avsatt arealformålskategori, skriver Fylkesmannen videre.

I reguleringsplanen er det stilt et rekkefølgekrav som går ut på at gangbro innenfor planområdet skal være gjennomført før midlertidig brukstillatelse kan gis.

Over Kristoffer Aamots gate

Gangbroen skal gå over Kristoffer Aamots gate med landingspunkter ved boligprosjektet Lillohøyden og mellom Nydalen Allé 35 og 37. Omsøkte gangbro er i samsvar med regulert plassering.

– Klagerens (journ. anm. PST) anførsler går i hovedsak ut på at omsøkte gangbro er i strid med sikkerhetslovgivningen og at kommunen ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til nasjonale sikkerhetshensyn ved vurderingen av om byggetillatelse skal gis. Det bemerkes at PST-bygget er et skjermingsverdig objekt, som PST er forpliktet til å beskytte etter sikkerhetsloven, skriver Fylkesmannen videre.


PST viser til at gangbroen utgjør en sikkerhetstrussel for PST-bygningen, fordi gangbroen vil kunne brukes som en plattform for spionasje, sabotasje og terrorhandlinger. Slik klageren ser det utgjør gangbroen en så stor sikkerhetstrussel at den ikke kan tillates oppført.

Endring i trusselbilde

Det er klagerens syn at broen må plasseres et annet sted eller at sikkerhetstiltak må integreres i broen. Klageren bemerker også at det er skjedd en endring i trusselbilde siden planen ble vedtatt.

Justisdepartementet opplyser i brev datert 7.4.2017 at sikkerhetsloven § 5a gir Kongen i statsråd adgang til å treffe vedtak for å hindre en planlagt aktivitet eller pågående aktivitet som kan medføre en ikke ubetydelig risiko for at sikkerhetstruende virksomhet blir etablert eller gjennomført.

Kongen i Statsråd

– Det bemerkes at Kongen i Statsråd, med hjemmel i denne bestemmelsen, kan treffe vedtak om å nekte byggetillatelse eller stenge broen for aktivitet straks den er ferdigstilt, skriver også Fylkesmannen.

– Kommunens vedtak stadfestes. Fylkesmannens vedtak er endelig, skriver Fylkesmannen 20 juni 2017.

Glade beboere

Beboere har kjempet for at brua skal bygges, nå er de naturlig nok glade for Fylkesmannens vedtak.

– Vi er veldig glade for at fylkesmannen har godkjent byggetillatelsen for gangbroen over Kristoffer Aamots gate. Dette er et tydelig signal på at miljøet og sikkerheten til de som bor her prioriteres, og vi er sikre på at dette blir et stort løft for området, sier Benjamin Ashton, styreleder for Fernanda Nissens gate 3, ett av bosameiene som har frontet saken.

– Vi kommer nok til å sprette en flaske med bobler i kveld for å feire at fremtiden og tryggheten til lokalsamfunnet er ivaretatt, legger han til.

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...