ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Fyller snart 100 år

Snart 100 år - her den såkalte gamlebygningen med adresse Asbjørnsens vei på Kjelsås. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det er mye gammel og nyere historie opp gjennom tidene om Kjelsås skole, som om ikke lenge kan feire hele 100 år.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.09.2016 kl 10:58

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

KJELSÅS: Vi vet at forberedelsene til det store jubileet allerede er i gang. Blant annet har skolen fått seg blogg, hvor det ligger flere spennende historiske saker - her kan du gå inn og lese.

I januar starter feiringen av en av Oslos aller største skoler med 780 elever og 92 ansatte. Det skjer mye ved og i regi av den gamle skolen. Eller kanskje heller den nye skolen. For det ikke så veldig lenge siden skolen sto ferdig som totalrehabilitert og bygget ut, også med flunkende ny stor idrettshall.

Dette var elevene fra 1919 ved Kjelsås Skole. Bildet fra sak om historielaget, som ønsket å samle inn flest mulig historiske bilder i anledning lagets eget 20-års jubileum, i 2009. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE/HISTORIELAGET GREFSEN-KJELSÅS-NYDALEN

LES OGSÅ: Tåsen skole feiret sitt 100 årsjubileum i 2016. Her kan du lese om festen!

Januar 1917

Men la oss begynne med begynnelsen. For aller først, den første skolen på Kjelsås lå slett ikke der den ligger i dag, men derimot i Kjelsåsveien 111, og ble åpnet i 1881, ifølge Wikipedia.

ANNONSE

Men skolen ble lagt ned i 1905, og elevene ble flyttet til Grefsen.

Etter hvert som flere og flere bodde på Kjelsås, så kom behovet for en egen skole i området, og en annen løsning enn å sende kjelsåsbarna ned til Grefsen skole.

– Tomt ble kjøpt av Kjelsås gård og i januar 1917 ble skolen tatt i bruk. Bygget er det som i dag blir kalt for gamlebygget.

100-åringen Kjelsås skole. Foto: Foto: Wilse, A. B. / Oslo byarkiv

I januar 1917 åpnet skolen.

ANNONSE

– Det var en januardag i 1917, i de dager da den første verdenskrig raste ute i Europa, at overlærer Ragnvald Storaa og hans lærerstab kunne ta i bruk den nye Kjelsås skole.

Fra boken Kjelsås skole 1917-1967 står blant annet følgende.

– Det var rundt 200 elever på den nye skolen, men allerede i 1920 var antall elever økt til 309. Høsten 1933 ble skolen utvidet med fløy til vaktmesterbolig, gymnastikksal, bad, tegnesal, sløydsal, skolekjøkken og tre nye klasserom.

LES OGSÅ: Er dette Norges flotteste skolebygg?

Ungdomsskolen ut i 1979

Videre.

ANNONSE

– Skolens elevtall fortsatte å stige og det ble satt inn brakker før det i 1959 kom nok et påbygg. Skolen hadde da rundt 775 elever. I 1979 ble skolens ungdomstrinn skilt ut med flere spesialrom, samlingssal og ny idrettshall.

– Fra 1997 og seksåringenes inntog i skolen, ble Kjelsås en ren barneskole. I 2007 var det behov for rehabilitering av bygget fra 1959, og skolen fikk fleksible lokaler med åpne romløsninger, står det videre.

Kampen, utbygging, rehabilitering og flytting

Så ble planen om utbygging og rehabilitering av Kjelsås skole vedtatt i Oslo bystyre.

Tidligere mangeårig Foreldrenes Arbeidsutvalgsleder - FAU - Inger Sofie Sørbøl, forteller nå i etterkant om kampen for en ny og bedre skole.

– Vi - FAU - hadde rene Alta-aksjoner for å få Kjelsås Skole på rehabiliteringslista til Oslo Kommune. Og vi greide det! Og takket være foreldre's engasjement er skolen idag et moderne og staselig bygg. Artig å se tilbake på historien, sier Sørbøl til avisen.

ANNONSE

Men hvor skulle elevene være i toårsperioden som arbeidet pågikk?

Løsningen ble å sette opp paviljonger ved Engebråten Ungdomsskole, og 11. oktboer 2010 flyttet kjelsåselevene inn ved ungdomsskolen. For så å kunne flytte tilbake til skolestart høsten to år etter – i 2012.

LES OGSÅ: Knyttet vennskapsbånd mellom tvillingskolene.

Elever med korps marsjerte fra Engebråten til Kjelsås skole siste dagen før sommerferien, 2012. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Marsjen tilbake

Men allerede siste dagen før sommerferien i juni 2012, markerte kjelsåselevene at de var klare for å ta den nye skolen i bruk. De marsjerte med korpsmusikk i samlet flokk tilbake til den splitter nye skolen, fra Engebråten. Her kan du se flere bilder og lese hele saken om marsjen tilbake til barneskolen fra ungdomsskolen.

Ny skole klar for kjelsåselevene i 2012, rektor i blått snakker til elevene. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det kan også nevnes at det i tillegg til den store idrettshallen, var de som mente at den lille gymsalen i gamlebygget, måtte bevares som oppvarmingshall på skolen - her kan du lese om dengangen leder for bystyrets kultur- og utdanningskomité, Knut Even Lindsjørn (SV) utspill i Nordre Aker Budstikke om akkurat oppvarmingshallen - også støttet av Kjelsås IL.

Tidligere bystyremedlem Knut Even Lindsjørn (SV) ville beholde den lille gymsalen i nye Kjelsås Skole, her fra juni i 2009. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Men blant annet nedstemt i Oslo bystyre, SV fikk ikke Venstre med på laget i denne saken.

Den nye skolen har også to barnehager på området, og i tillegg egen skoleavdeling for autister, med elever fra hele Oslo.

I tillegg ble Myra innlemmet som en del av skolegården.

LES OGSÅ: 131 skoleveier kontrollert - så mange ble stoppet av politiet

Åpen time og tre språk

Mye har vært skrevet også fra nyere historie om Kjelsås skole. Siden Nordre Aker Budstikkes fødsel i 2004, har det jevnlig vært morsomme og interessante ting som har skjedd ved skolen og i skolens regi.

Her har vi plukket ut noen av sakene:

Tidligere rektor ved Kjelsås Skole - Alf Hansen. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Blant annet da tidligere rektor Alf Hansen ønsket å invitere forledre til åpen time hver fredag ettermiddag.

– Tanken er å skape en uformell arena hvor vi sammen kan diskutere de ulike temaene som berører barnas skolegang, sa Hansen - her kan du lese hele saken fra 2006.

Avisen ble nysjerrig på hvordan denne fredagstimen egentlig gikk, og tok nylig kontakt med Alf Hansen, som nå jobber i Norges Fotballforbund.

– Jeg tror vi holdt på med dette i et halvt års tid. Det var begrenset oppmøte, men vi fikk mange spennende saker å diskutere. Tror største effekten var at ordningen var godt kjent for alle og den ble snakket om som en god mulighet til kommunikasjon med skolen, sier Hansen.

Samme år gikk også skolen ut og fortalte at den ønsket å satse på trespråklig undervisning - her kan du lese om den saken.

Trafikkpatruljen

Og ikke minst har skolen en ivrig trafikkpatrulje - foreldre som passer på at barna kommer seg tryggere til skolen og over Midtoddveien for eksempel.

Mammaene avisen skrev om for snart ti år siden, har nok barn som er langt over både barneskole og videregående i dag, men de stilte opp og dirigerte trafikken til barneskolen – som den gjøres i dag - her kan du lese hele saken fra 2007.

Kjelsås FAUs trafikkgruppe er fornøyd med foreldrenes patruljering, og vaktordningen fortsetter til høsten. Fra venstre: Kari Anne Tranborg, Anne Størseth og Unni Bergerud. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Karakterer

Nordre Aker Budstikke skrev også om skuffede elever i 2009, som hadde ønsket seg karakterer, men et prosjekt som det likevel ikke ble noe av.

Kjelsås skole skulle være prøvekanin for karakterer i barneskolen.

NYSGJERRIGE: Helle Øyvindsdatter, Erlend Magnus Homble, Vetle Smitt- Ingebretsen og Sigrid Thunes om juletrær. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Nysjerrigper og verdensrekordforsøk

Det spørres nok om mye rart på skolen. I 2012 spurte noen av kjelsåselevene om hvorfor vi har juletre, og dermed kvalifiserte de seg til finaleplass i en nasjonal forskningskonkurranse i regi av Nysjerrigper - les saken her.

Eller om da skolen prøvde å sette verdensrekord i fysikkundervisning i 2012. les hele saken her.

Rekordstort publikum: Med 749 elever tredoblet Kjelsås-elevene verdensrekorden for en skoletime. Foto: CATHRINE BRYNILDSEN

Også stor jubel da Foreldrenes Arbeidsutvalg og rektor Mette Rasmussen høsten 2013 kunne annonsere at klatrestativet igjen var på plass i skolegården - les saken her.

Overrekkelse: Høsten 2013 åpnet klatrestativet, her Undervisningsbyggs representant og rektor Mette Rasmussen. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Ikke alle historiene er bare hyggelige om Kjelsås skole heller, var nok noen små som var fryktelig skuffet da førskoledagene i juni 2012 ble avlyst, på grunn av skolestreik - her er saken om streiken.

Skolegrensene

Eller om Utdanningsetatens stadige endrede skolegrenser, som gjør at ikke alle barna får begynne på de skolene familiene ønsker, som eksempelsvis Kjelsås skole - les mer her.

Lusalei

Rektor Mette Rasmussen blir gredd med lusekam på direkten. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Eller om de små, ekle dyra som stadig dukker opp i hodene på kjelsåselevene. Men som en driftig foreldregruppe erklærte krig mot og lanserte Lusalei-prosjektet, også foreviget gjennom NRKs supernytt.

Rektor Mette Rasmussen måtte også til pers og ble på direkten gredd med lusekam av elevene. Hvordan det gikk – var det noe lus der? Her kan du lese saken i Nordre Aker Budstikke i november i 2014.

Vær en venn og spreke elever

Skolen med foreldrene har også dratt i gang fine anti-mobbekampanjer. Som Vær en venn i fjor. Hvor blant annet danseren Navid satte i gang elevene med kule moves i samlingssalen. Hvordan den dansen ble? Det kan du se her i videosnutt.

Navid og kjelsåselevene. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Men ikke minst er det også utrolig mange spreke kjelsåselever, som har blitt kåret til den skolen hvor barna til sammen har gått lengst på ski, med skihelt Erik Brandsdal på besøk i anledning utmerkelsen - les saken her.

Elevrådsleder Kristin Maltun ved Kjelsås skole tok i mot diplomet fra langrennsproff Eirik Brandsdal, i juni 2015. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Så er det bare å vente på flere spennende nyheter i skolens regi, og ikke minst det store jubileumet som er om ikke så altfor lenge.

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE