Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Gabriel (8) hadde premierebilletter, ble avvist i kinodøra

STOPP: Gabriel, foreløpig 8 år, skulle på kinopremiere med pappa, men en skuffet familie måtte snu i kinodøra. Her foran plakaten for Marvel-filmen han kom inn på i fjor. Foto: PRIVAT

Åtte år og syv måneder holdt ikke. For å få se favoritt-superheltene på kino sammen med faren sin, måtte Gabriel ha fylt ni år. – Det er vel foreldrene som best vet hva barna tåler å se? sier en oppgitt pappa Rune Skalstad.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.07.2015 kl 13:53

MAJORSTUEN/KJELSÅS: En nøye planlagt kinotur mandag for familien Skalstad ble i stedet en stor nedtur. Gabriel slapp ikke inn til yndlingsfilmserien som han og faren hadde premierebilletter til.

– Vi har gledet oss til «Ant-Man» på nattpremiere i en stund. Junior er litt over middels opptatt av superhelter og da helst Marvel sine. Vi fikk oss derfor billetter til premieren på Colosseum mandag kveld, forteller Rune Skalstad, faren til Gabriel, eller Gabbe som sønnen kalles.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Gabriel er åtte år gammel, og fyller ni i desember.

I fjor på samme tid så han og pappa Marvel-filmen «Guardians of the Galaxy», på kino. Da kom Gabriel, den gang sju år, inn uten problemer. Den filmen hadde 11-årsgrense, men etter at nye kinoregler trådde i kraft 1. juli i år, er de nye aldersgrensene på kino 6, 12, 15 og 18 år (se faktaboks for mer informasjon om de nye aldersgrensene).

LES OGSÅ: Storo får landets største kinosenter!

Strenge regler

– Etter å ha kjøpt rikelig med popcorn, chips og brus, var tiden kommet for entré. I døra står den en veldig ung sommerhjelp, og spør Gabbe om hans alder. Han svarer åtte, og får som svar at nei, da kommer du ikke inn!

– Jeg gjør vakten oppmerksom på at jeg er med og er hans pappa. Da gjør han meg oppmerksom på nye kinoregler, som trådte i kraft 1. juli. Jeg har ikke sett noe oppslag eller annen informasjon rundt dette, verken på sider for film eller andre steder der de selger billetter, sier Skalstad.

– Barn og unge ulike

Fra den nye såkalte "beskyttelsesloven" fra Medietilsynet, av 1. juli, står det blant annet følgende:

«Barn og unge er ulike. Derfor skal du ta hensyn til barnets modenhet og tålegrense når du velger å ta med deg noen som er yngre enn aldersgrensen. Selv om du for eksempel kan ta med en 6-åring på en film med 9-årsgrense er det ikke sikkert filmen passer nettopp for ditt barn. For aldersgrensene 9, 12 og 15 kan du ta med barn som er inntil tre år yngre. Alle barn kan gå på film med 6-årsgrense i følge med foresatte. 18-årsgrensen er absolutt.»

LES OGSÅ: Denne Nordre Aker-kinoen vekker nok mange minner. Og historien bak navnet er ganske spesiell!

Det er vel vi foreldre som best vet hva slags filmer barna våre tåler å se?

Lyve litt på alderen?

Aldersgrensen for filmen Gabriel skulle se sammen med sin far er i utgangspunktet 12 år. Ifølge de nye reglene kan altså inntil tre år yngre barn se filmen, så fremt de er i følge med foresatte. Gabriel var noen få måneder for ung.

– En Marvel Comic film! Nå har jeg her en meget skuffet åtteåring, som faktisk angrer veldig på at han ikke bare sa ni år. Da hadde det vel gått greit da? Men vi kan jo ikke lære ungene våre å lyve heller, sier faren.

Han fortsetter.

– Men merkelig opplegg og nye regler. I disse YouTube-, Netflix-, Viaplay-tider er en lov som sørger for at andre skal ta gode valg for våre egne barn på kino. Kino i følge med foreldre er vel det eneste stedet vi foreldre har full filmkontroll? Det er vel vi foreldre som best vet hva slags filmer barna våre tåler å se?

LES OGSÅ: Sara (10): – Jeg liker å trene og trene til alt sitter

Utviser ikke skjønn

– Det er ikke vanskelig å forstå denne farens frustrasjon. Regler skaper av og til det, sier Ove Watne, rådgiver i Medietilsynet, som er de som setter aldersgrenser for filmer i Norge.

Han er likevel klar på at personalet på Colosseum kino opptrådde korrekt.

– Barn som har fylt ni år har adgang til filmer med 12-årsgrense når de er i følge med foreldre eller andre foresatte. Denne regelen er absolutt. Loven sier følgende om den såkalte ledsagerregelen (§ 11, tredje ledd):

«Ledsaget av foresatte eller andre i foresattes sted kan mindreårige gis adgang til fremvisninger med ett trinn høyere aldersgrense enn oppnådd alder tilsier. 18-årsgrensen er likevel absolutt.»

– Så kort sagt er svaret at man må ha fylt ni år for å se film med 9-års aldersgrense alene eller for å se film med 12-årsgrense sammen med foreldre eller andre foresatte, presiserer Watne.

LES OGSÅ: Slik skal de bli virkelig gode: Disse spillerne kan utgjøre Lyns fremtid

– Har opplysningene om nye regler og absolutt-grenser vært tydelige nok?

– Vi har informert bransjen gjennom mange møter, seminarer og via e-post. Kinobransjen er blant dem som har fått informasjon om den nye loven i lang tid. Så har kinoene en viktig oppgave med å informere publikum og sine kunder direkte, sier Watne, og viser til at publikum også kan henvende seg med spørsmål direkte til Medietilsynet.

Han legger til at det har vært mange presseoppslag om endringene og at informasjonen finnes på Medietilsynets nettsider.

– Men om alt dette har vært tydelig nok, er vanskelig å si. Det vil alltid være noen som ikke har fått med seg nye regler. For øvrig så har ledsagerregelen vært like absolutt siden den gamle loven om film og videogram ble innført i 1987, sier Watne.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...