Nordre Aker Budstikke

Gerd (91): – Det spørs om oldebarna tror på dette

Hallfrid (94), Gerd (91), og Karin (88) og rullet avgårde med russebussen søndag ettermiddag. – Dette skal jeg skryte av, men det spørs om barnebarna eller oldebarna tror noe på det, ler Gerd.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.05.2017 kl 09:38

TÅSEN: Men så bra da, at både TV og lokalavisa var på plass for å forevige den trivelige settingen i Seniorhuset på Tåsen og i russebussen, med noen av beboerne, andre gjester, besøksvenner og russ.

Skravla går rundt bordet inne i Seniorhuset. De unge besøksvennene i regi av Generasjonsmøte M og de eldre beboerne og inviterte gjestene har mye å snakke om.

Ikke minst lurer de eldre på hvordan det blir å rulle med russebuss – flere av besøksvennene er selv russ. Sammen med Alders- og demensvennlig by og bydel ble det invitert til russebussrulling for de eldre. Nå skal de få prøve seg.

Alders- og demensvennlig by- og bydel er et pilotprosjekt, hvor Nordre Aker er plukket ut som prøvebydel - les mer om prosjektet her. Bydel Sagene er følgebydel.

LES OGSÅ: Russegutta som kjører Tesla

Første gang

Men tilbake til de eldre, og en første gang for alt.

– Jeg har jo ikke vært russ selv. Men altså, jeg har jo klart å holde meg ganske så skadefri gjennom årene, så jeg er jo litt usikker på om dette er trygt, ler Hallfrid Eriksen (94), som bor i bygget.

– Men jeg blir med ut når bussen kommer, så får vi se, sier den sporty innstilte og spreke eldre damen, som også har bodd på Disen i mange år.

Før hun igjen snur seg og fortsetter praten med besøksvenn Mads Mølbach (17) fra Kjelsås, fra Generasjonsmøte M.


Mads og Hallfrid har funnet tonen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Mads, som trengte en ekstrajobb ved siden av skolen, trives godt med å være besøksvenn.

– Det er hyggelig å jobbe med noe som føles så bra å gjøre. Og så hyggelig når de lurer på når du kommer tilbake!

Gerd Fjellum (91) er invitert til Seniorhuset fra Lambertseter, denne søndag ettermiddagen. Hun er ikke i tvil om at hun gleder seg til å rulle.

– Ja absolutt! Dette er et veldig fint opplegg, og så hyggelige unge besøksvenner! understreker Gerd, før hun mimrer litt tilbake.


– Det er jo noen år siden jeg selv gikk på skolen. På Sagene skole faktisk, den mest fantastiske skolen i Oslo, mener Gerd, som bodde på Torshov under oppveksten.

Og som faktisk i en alder av 91 år, fortsatt er triminstruktør.

– Jeg trener litt hver dag jeg!

Bryte ned parallellsamfunn

Eldrebyråden, Inga Marte Thorkildsen (SV) har også slengt seg med på besøk til Seniorhuset og russebussrulling.

– Ja, det gleder jeg meg til å prøve, å rulle. Jeg var selv russ ved Tønsberg gymnas, men hadde kjæreste, så feiret bare russ natt til 17. mai, mimrer også byråden.


Som ellers setter stor pris på tiltaket søndag ettermiddag – et møte på tvers av generasjoner.

– Dette er et veldig stilig arrangement! Jeg ønsker at vi bryter ned parallellsamfunnene. Vi blir bedre av å blande oss med hverandre. Som en her sa til meg, jeg føler meg mer menneskelig når jeg er med de unge.

– Det er viktig for eldre å treffe yngre folk også. Og også viktig for yngre å treffe eldre. De eldre har masse historie og livskunnskap som det er viktig at de deler med yngre folk. Hvis ikke så tror jeg det er mye som går tapt på veien, sier byråden.

Generasjonsmøte M.

Trygge

Prosjektleder for Alders- og demensvennlig by, Heidi K. Nordal, forteller at besøksvennprosjektet kun er ett av flere tiltak som prøves ut i nevnte pilotprosjekt.

– Et prøveprosjekt her ved Seniorhuset på Tåsen, hvor besøksvennene kommer to ganger i uken. De snakker sammen, de spiller sammen, kanskje lager taco sammen og har det veldig hyggelig. Det vi også blant annet ser, er at de eldre er veldig trygge i møte med de unge. De har mye å gi hverandre. Besøksvenner er også et resultat av hva de eldre selv har spilt inn at de ønsker seg.

Shutdown - lånt ut for anledningen, da den egentlige russebussen manglet sjåfør. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Ut på rulletur

Så endelig, kommer den store bussen trillende foran Seniorhuset. Og med TV og lokalavisa på slep, blir de eldre loset inn på bussen. Hallfrid har for lengst glemt at hun ikke var helt sikker på om hun skulle rulle, og dumper ned i russebussetet. Likeså med de andre evigunge.

Så ruller de avgårde søndag ettermiddag, til musikk av Beatles, plystrende Roger Whittaker og Elvis.

LES OGSÅ: If you play with us you get burned!

Ferdigrulla

– Hvordan var det å rulle?

– Det var veldig moro å rulle! Litt overraskende egentlig, hvordan bussen så ut inni. Men jeg vet jo ikke hvordan jeg egentlig tenkte at det skulle se ut inni en russebuss, jeg har aldri selv vært russ, forteller Gerd i etterkant av rullingen.

– Bussen var fryktelig lang! Russen bruker jo mye penger på russebuss, men den så jo ikke ut som en buss som man har brukt mye penger på, for den var jo ikke særlig ny. Jeg lurer på om bussen kanskje også var litt skjev, for setene gikk litt nedover, så jeg holdt på å skli av setet, kan Gerd fortelle.

Som nå kan skryte til barn, barnebarn og oldebarn, om at nå har hun vært på russerulling.

– Ja, dette skal jeg skryte av. Det spørs jo om barnabarna eller oldebarna tror noe på det! Men det kommer jo i avisa, ler Gerd.

– Men altså, jeg misunner ikke de unge som sitter inni den mørke bussen og ruller rundt i den i dagesvis. Men en annerledes og flott søndag ettermiddag, veldig fint å få være med på dette og flott med alle de unge som også var med på arrangementet, roser Gerd.

LES OGSÅ:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...