Gir pårørende et pusterom i hverdagen
Stressreduksjon, bevisstgjøring, "mindfullness", og forebyggende behandling for pårørende til ektefeller med demens. Bydelen tilbyr ukentlig Mediyoga på Seniorhuset.
Publisert: 24.10.2018 kl 07:10
Sist oppdatert: 24.10.2018 kl 12:01
TÅSEN: Fredag formiddag, like før klokka 12, kikker vi inn gjennom døra til en fellesstue i andre etasje i Seniorhuset i Pastor Fangens vei 22.
Lyset er slukket, og på stolene foran instruktør Frida Storholt sitter fem godt voksne damer med lukkede øyne, og i dyp konsentrasjon.
Mediyoga
Medioga – eller Medisinsk Yoga – er en rolig og enkel helhetlig, terapeutisk yogaform, o beskrives slik: Yogaen er fredfull og skånsom, og med rolige bevegelser, pust og meditasjon stimuleres hele kroppen både fysisk og mentalt. Det er svært effektivt for å redusere stress, og påvirker kropp og sinn på et dypt plan.
– Mediyoga er utviklet i Sverige i samarbeid med helsevesenet. Det er en fin treningsform for mennesker med redusert helse. Det er forsket på medisinsk yoga, og det viser at det har god helsemessig effekt, sier Storholt.
Hun var var tidigere yogalærer i Medisinsk Yoga Øst som lå på Tåsen, men er nå freelancer. Frida har bakgrunn som sesialsykepleier, og utdanner seg til yogaterapeut.
Hver fredag klokka 11 holder hun en times mediyoga i Seniorhuset i Pastor Fangens vei 22, i regi av Bydel Nordre Aker. Dette er et tilbud for senoiorer som bor i Bydel Nordre Aker.
– Medisinsk yoga er er helhetlig yoga som er rolig og forholdsvis enkel, sier Frida.
– Mer overskudd og ro
Og det har god effekt, skal vi tro damene som har møtt opp denne fredagen.
– Jeg opplever å få mer overskudd, samtidig som som det gir mer ro i kroppen. Jeg føler meg mindre stress etter at jeg begynte her, sier Elisabeth Mellbye, som har deltatt på yogatimene på Tåsen i ett års tid.

Elisabeth Mellbye og Synnøve Vindsrygg har vært med på mediyoga med instruktør Frida Storholt siden starten. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Sosialt og forebyggende
– Jeg synes hele konseptet er hyggelig og sisialt, sier Marit Østang.
– Jeg opplever at det er litt ulikt hva man er på jakt etter.
Etter yogatimen er det tilbud om lunsj og kaffe i kafeteriaen i første etasje. Flere av damene som deltar er pårørende til hjemmeboende ektemenn med demens.
Da passer det fint at det samtidig med yogatimen arrangeres gåtur for personer med demens, med start fra Seniorhuset. Tanken er at de pårørende skal få et pusterom i hverdagen, samtidig som de vet at deres nærmeste blir trygt ivaretatt.
– Vi jobber forebyggende for å ta vare på de pårørende. Deres helse er viktig også i et samfunnsperspektiv, sier instruktør Frida.
Variasjon
– For oss som er gamle og feiler alt mulig, er det veldig virkningsfullt, for kondisjon, stressnivå og tankesett, sier en av damene.
Selv om denne timen ser forholdsvis rolig ut, varierer programmet, og av og til kan det være mer intenst, selv om man sitter på en stol.
Programmet i mediyoga er ferdig planlagt, og nøye satt sammen slik at det skal gi best mulig effekt. Det er lite improvisjasjon fra instruktøren.
– Vi kjører det samme programmet over noen uker, ser utviklingen, og bygger ferdighetene sakte opp over tid, med fokus på ulike ting, forklarer Frida.
Deltakelsen er fleksibel, og det varier gjerne fra tre til ti deltakere hver gang. Fordi programmet gjentas, trenger man ikke å delta hver gang.
– Det synes jeg er veldig fint. Da trenger man ikke ha dårlig samvittighet de gangene det ikke passer å delta, sier Synnøve Vinsrygg.
Samler hele bydelen
Dagens fem deltakere bor ulike steder i bydelen – Grefsen, Kjelsås og Blindern er representert denne dagen.
De mener tilbudet i Seniorhuset er veldig inkluderende, og har god struktur. Både når det kommer til dem med ekstra behov, og for friske hjemmeboende som ønsker et sosialt tilbud.
– De forstår godt eldres behov, sier Gerd Skappel, som mener huset har blitt ekstra godt tilgjengelig med de rosa bussene. Kollektivtilbudet som henter eldre hjemme på døra og kjører dem dit de måtte ønske innad i bydelen, til prisen av en Ruter-billett.
– Det er et tilbud som fungerer helt utmerket, legger hun til.
Vinner av Seniorprisen
Seniorhuset vant i høst Oslo kommunes Seniorpris 2018. I juryens uttalelse står det blant annet:
«Seniorhuset er nyskapende fordi bydelen har vist en enestående vilje og evne til å lytte til bydelens eldre - og deres ønsker og behov under oppbyggingen av innholdet. Tiltaket er et bo- og aktivitetssenter for eldre, men også et sted for andre innbyggere i bydelen og en sosial møteplass. Det fokuserer lite på diagnoser og lidelser, men heller på hva personene selv mestrer og ønsker å bidra med. Seniorhuset har også fått oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt. Juryen mener at tiltaket er «alt i ett» og en verdig vinner av årets fagpris»
LES MER OM SENIORPRISEN: De turte tenke nytt og ha troen på folk. Det ble virkelig lagt merke til!
NB! Påmelding til Mediyoga på Seniorhuset kan sendes på e-post, tlf. 901 96 310, eller bare ved oppmøte fredag. Bydel Nordre Aker opplyser at det er en egenandel på 75 kroner.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!