Nordre Aker Budstikke

Gira på gatemegling

Denne uka var det sommerverksted med konfliktløsning for ungdom fra hele Oslo. Foto: KATARINA POENSGEN

Denne uka fikk ungdommer fra Nordre Aker og andre fra hele byen lære om sjiraffspråk, nøytralitet og – ikke minst – lek og moro, på gatemeglingskurs hos Røde Kors.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.06.2015 kl 11:17

SENTRUM/NORDRE AKER: SaLTo-koordinatorer og politi jobber sammen for å rekruttere ungdom som kan ha godt utbytte av gratis megling- og konfliktløsnings kurs arrangert av Røde Kors.

Lederen for gatemegling i Oslo Røde Kors og gatemeglinginstruktør Børre Frydenlund (36) mener resultatene av disse kursene er positive.

– Det er sjette året på rad tror jeg, hvor vi har drevet med det som kalles sommerverksted. Dette er gratiskurs hvor man får kursbevis, et tillegg på CV-en, og mye aktivitet.

Lærer å snakke seg ut av konflikter

Røde Kors gatemegling får støtte av Oslo kommune for å drive kurs hvor målet er å få unge til å løse konflikter ved samtale i stedet for slåssing.

Samarbeidet har ifølge Frydenlund gått bra i ti år.


Han mener det er vanskelig å si bastant om kursene gjør ungdom fult forberedt på alle mulige konflikter. Likevel tror han på sterkt positive resultater.

– Nå har jeg vært med i ni år, og gatemegling har foregått i ti år. De aller fleste ungdommene jeg har vært i kontakt med sier at det har hjulpet dem, fordi de kan kommunisere på en annen måte.

– Det gjør at det ikke nødvendigvis blir konflikter av det, sånn som det gjorde før. Man lærer å snakke seg ut av en konflikt i stedet for å havne i en, legger Frydenlund til.

LES OGSÅ Rekord for Sommerskolen i Oslo

Tre-trinns kurs

Kurset består av tre trinn, konflikt, megling og instruktør, hvor man lærer å håndtere ulike typer konflikter. Det er mulig å bare fullføre det første trinnet, med mindre man ønsker å bli instruktør.


Da må man ikke bare delta på kursene, men også bestå prøvene for de to siste trinnene.

Mens det første nivået fokuserer på bevisstgjøring og å løse egne konflikter, går trinn to ut på å hjelpe andre via megling hvor man fungerer som en nøytral tredje part. På det tredje trinnet lærer man å bli instruktør – det er da man er klar for å holde kurs.

Ungdomsinstruktører jobber sammen med SaLTo-koordinator for å nå best ut til de unge.

– Konfliktene løses best av likemenn, sier Frydenlund.

– Når man er i samme alder og kanskje har opplevd noen av de samme tingene selv når ungdom bedre frem enn det voksne gjør.


– Krangling med mamma kan bli redusert fra daglig krangel til en gang i uken fordi man ordlegger seg annerledes.

Viktig å få med jenter

Han legger til at de prøver å få til en likevekt av gutter og jenter på sommerverkstedet - men tror det kan være litt overvekt av gutter.

– Rapporten vår fra 2014 med over 200 deltakere viste at det var ca. 60/40, med flest gutter.

Han understreker at det er viktig å ha med jenter på kursene.

– All forsking viser nå at all jentevold er blitt råere - de tar etter gutter. Det er slåssing med knyttnever, og ikke bare spytting og lugging som man kanskje ville tro.


– Forelesningene jeg har vært på peker på at volden blant jenter er blitt mer voldelig. Man kan se på gjenger i dag at det er ikke bare gutte- og jente-kretser lenger, men mer blandet, legger han til.

Frydenlund understreker at selv om man lærer å håndtere konflikter, er det også viktig å ikke hoppe inn i noe farlig.

– Det handler om egen sikkerhet. Jeg ville personlig ikke grepet inn fysisk uansett slåsskamp, men heller prøve ulike kommunikasjonsmetoder.

Han sier likevel at det er før og etter en slåsskamp kursene fokuserer på.

– Man kan gjøre mye før slåsskampen skjer, og gjøre mye etterpå. Det er det de lærer her - hvordan man kan dempe konfliktene og løse opp i det som skjer i etterkant.

LES OGSÅ Er du ung, hjemme i sommer og trenger en ferieplan? Se her!

God tilbakemelding

Det mangler ikke på ros fra ungdom som har prøvd gatemegling hos Røde Kors.

– Flere har takket for at de fikk være med på kurset. Det er for eksempel noen som har opplevd å bli stemplet som kriminell og tror at de ikke kan få være med på så mye. Her er det håp for alle uansett bakgrunn, etnisitet og alder, sier Frydenlund.

Denne uka fikk ungdom fra Nordre Aker møte andre på samme alder fra hele byen.

Tora Koldstad (20), som nå gjør seg ferdig med trinn to, er en av dem som synes samarbeidet har fungert fint.

– Jeg er nå på meglingsverkstedet der vi lærer å løse konflikter mellom andre. Jeg har vært heldig som har kommet med i en gruppe med tre andre erfarne instruktører som hjelper meg. Egentlig sitter jeg mest og observerer og prøver å lære tingene videre – så kan jeg komme med innspill hvor jeg føler det er behov for det.

Hun legger til at hun har hatt egne konflikter som hun selv har løst tidligere før hun startet med dette.

– Det var slik jeg fikk vite at vi har gatemegling hos Røde Kors, et sted å løse konflikter. Jeg fikk høre om det av Unni Haug (SaLTo-koordinator i Nordre Aker) som jeg hadde hatt kontakt med tidligere. Hun anbefalte dette kurset.

LES OGSÅ Embla vil lære bort kunst til barna

Tora sier hun har lyst til å fortsette med dette i nærmeste fremtid, til tross for en usikker start.

– I begynnelsen var jeg litt skeptisk fordi jeg ikke visste hva jeg gikk til. De første gangene var det bare leker. Men da jeg kom på trinn to, som jeg er på nå, forstod jeg hva det dreide seg om og det ble mye morsommere.

Ulvespråk og sjiraffspråk

Et eksempel på hva hun har lært er ulvespråk og sjiraffspråk.

– Ulvespråk går ut på å se på holdningen til folk, mens Sjiraff handler ha overblikk over situasjonen, tenke gjennom ting, og å holde seg rolig. Ulv er veldig i forsvar og tenker ikke igjennom situasjonen, forklarer Tora.

– Det viktigste jeg har lært tror jeg egentlig er det å trekke meg tilbake fra andres konflikter og ikke blande meg inn. For da unngår man å få med en tredje part som kan gjøre konflikten større.

Salar Nourali (16) og Usama Rafi (16) i samme gruppe som Tora er også fra Nordre Aker, og satser på å nå trinn tre.

De kjente hverandre fra før, men har raskt fått nye venner – og lært mye på kort tid.

– Så langt har vi lært forskjellige teknikker på hvordan man kan løse og unngå konflikter, sier Salar.

Sjiraffspråket og ulvespråket blir nevnt som noen metoder de har lært, i tillegg til å holde seg upartisk i konfliktsituasjoner.

Begge sier at de fikk høre om kurset av en ansatt i Trikkehallen på Kjelsås.

– Han fortalte meg om kurset og at det var bra å ha på CV-en. Jeg tenkte at det ville være bra å ha, sier Usama.

– Vi hadde også en kompis som tok trinn en før oss og fortalte oss litt om det, legger Salar til.

I gruppene er det mye praksis, men Nordre Aker-guttene sier de ikke har måttet løse noen konflikter utenfor klasserommet ennå. Målet er å bli instruktører selv for å hjelpe andre.

Martine Nymann (22) er en av Nordre Aker-ungdommene som har gjennomført alle tre trinnene og er klar til å bli instruktør.

Mye forskjellig læring

Hun har også fått en del bruk for det utenfor klasserommet.

– Jeg bruker det stadig i jobb-sammenheng og hjemme.

Martine mener selv at alle trinnene er like bra selv om det var mye forskjellig å lære.

Hun legger til at på trinn tre er det en del repetisjon, men man går også igjennom litt av Røde Kors prinsippene. Dette innebærer ifølge Martine regler over hva man skal forholde seg til angående oppførsel og holdning.

Som flere andre på kurset har Martine også skaffet seg nye venner her.

– Jeg kjente ingen fra før, men nå har jeg blitt kjent med mange nye.

LES OGSÅ Disse underviser barna dine i sommer

Godt samarbeid med politiet

SaLTo-koordinator Unni Haug (61) for Nordre Aker og Martine Gran (35) fra politidistriktet på Majorstuen som jobber med ungdom er de som rekrutterer og ofte leder kursene sammen med ungdomsinstruktørene.

Det viser seg for mange at når man først har greid første trinn vil man fortsette med de to neste, ifølge Unni.

– Det er svært få som dropper ut – når de først har begynt, er det veldig få (som dropper ut).

En av grunnene kan være at ingen blir dømt basert på hvor ungdommer kommer fra og hvilken bakgrunn de har.

Hun sier at folk også stiller opp frivillig i andre ferier enn sommerferien for å gå på kurs.

– Jeg har stor respekt for de som vil bruke feriene sine på dette – det er også mange som blir så ivrige at de vil bli instruktører senere, sier Unni.

Det viser seg likevel at veien for å rekruttere folk ikke er så lett.

– Vi kan ha litt problemer med å rekruttere folk til første verksted (trinn), for da vet ikke ungdom hva det gjelder, sier Martine.

– Det er jo så mye annet tilbud til ungdom i dag som gjør det vanskelig å nå fram. Men veldig mange som tar konfliktkurs kommer tilbake på meglingskurset, og det gjør de frivillig i sin sommerferie, legger hun til.

Lærer om triggere

For å bli bedre kjent med seg selv og løse sine konflikter blir man bevisstgjort på personlige triggere ifølge Martine.

– Man lærer mye om triggere, og hva som trigger meg. Å vite hva som trigger en gjør at man kan trekke seg bort når man kommer borti ulike situasjoner. Så det er mange øvelser med dette også, hvor man blir veldig mye bedre kjent med seg selv, sier Martine.

Hun legger til at mye av tilbakemeldingen de får fra ungdom er at flere burde lære seg kursets prinsipper.

– Mange kommer til oss og sier at «dette skulle all ungdom ha lært, hvorfor lærer ikke flere dette, dette er det kjempeviktig at ungdom kan» og «hadde alle kunnet det vi lærer nå kunne konflikter ha blitt løst på et mye tidligere tidspunkt». Man lærer å observere og hvordan man kan endre seg selv for at konflikten ikke skal vokse, og det får vi stadig tilbakemelding på fra ungdom som tar kursene.

– Den beste tilbakemeldingen vi får, tror jeg er fra de som har samfunnsstraff, som får dette som alternativ for å avtjene straffen, legger Unni til.

– De fortsetter jo etter at straffen har blitt sonet, og det er egentlig den beste tilbakemeldingen man kan få; at de fortsetter fordi de synes det er så bra, sier Unni.

LES OGSÅ

Slik verner du deg mot innbrudd i ferien

En smak av Nydalen i London

7000 stiller til start i Norges største O-løp

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...