Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Gjenbruksrestauranten gjenoppstår

Kutt Gourmet ble en suksess. Nå holder restauranten, som lager retter av råvarer som ellers hadde blitt kastet, åpent fire dager i uka. Foto: HANNE E. HOLST/SIO

Kutt Gourmet, restauranten på Blindern som lagde gourmetretter til en billig penge av råvarer som egentlig skulle vært kastet, gjenoppstår på permanent basis.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.10.2015 kl 10:58

BLINDERN: Dermed kan miljø-, smaks- og økonomibevisste studenter, og andre som vil prøve en litt annerledes lunjs, igjen juble.

Nordre Aker Budstikke skrev i vår om stuntet. Kutt Gourmet var en popup-restaurant som satte fokus på hvor mye mat vi egentlig kaster.

46 kilo mat i året havner i søpla – fra hver og en av oss. Mye av maten er fullstendig spisbar.

– Vi vil bevisstgjøre: Som forbrukere må vi bli klar over hva vi kaster og hvor enkelt det er å endre egne rutiner. Hvorfor ikke innføre restetorsdag hjemme, der du lager middag av det du har igjen i skapet, basert på hva du har, og ikke hva du har lyst på. Studenter burde også bli flinkere til å spise sammen, i spleiselag. Da får man dessuten noe sosialt ut av det, sa Anne Marie Schrøder, kommunikasjonssjef i Matvett, til Nordre Aker Budstikke i april.

SÅ MYE KASTER VI: 46 kg. mat kaster hver og en av oss i året. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Fire dager i uken

30. september gjenåpnet Kutt Gourmet som et permanent tilbud i Frederikkebygget på Blindern. Restauranten holder åpent mellom klokka 12 og 14, fire dager i uken.

Maten som serveres nærmer seg «best før»-dato, og er overskudd fra matindustri og dagligvarehandel. Måltidene tilberedes av SiOs kokker og ungdom fra Kompass & Co, og koster 30 kroner.

Å redusere matsvinn handler om lønnsomhet og samfunnsansvar. Kutt Gourmet ble utviklet som en del av Trippel, et prosjekt der ulike aktører samarbeider om å finne konsepter som kan gjøre samfunnsansvar i verdikjeden lønnsomt.

Eksperimentet med popup-kafé,som ble prøvd ut i april i år, var så vellykket at samarbeidet mellom Matvett, Kompass & Co og SiO fortsetter, med formål om å bidra til bevisstgjøring og mindre matsvinn. Maten kommer fra SiOs samarbeidspartnere.

– Studentene har tatt veldig godt imot konseptet, sier direktør i SiO Mat og Drikke, Per Christensen.

Nye retter hver dag

NY KAFÉ: Direktør for SiO Mat og Drikke, Per Christensen, lovet i april at Kutt-konseptet ville fortsette dersom forsøket med pop up-kafeen ble en suksess. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Gjennom Kutt Gourmet kan studentene ta samfunnsansvar ved å spise mat som ellers ville blitt kastet. Råvarene varierer fra dag til dag, derfor blir det en overraskelse hva studentene får smake og kokkene har å jobbe med, fortsetter han.

– Det er viktig for ungdom som har falt utenfor å være en del av et miljø som handler om kunnskap og fellesskap. Å jobbe her er utrolig viktig for våre ungdommer. Her får de noe å strekke seg etter, og med Kutt Gourmet bevisstgjør vi på mange måter og sparer samfunnet for kostnader, sier daglig leder i Kompass & Co, Sherry Hakimnejad.

«Best før», ikke ubrukelig etter

– «Utgått på dato» er hovedårsaken til at mat kastes i hele verdikjeden. Ved å servere gode, næringsrike lunsjretter basert på mat som ellers ville blitt kastet, synliggjør vi at «best før» bare er en garantidato, og at folk må bruke sansene sine før de kaster mat. Kutt bør bli et samfunnsbegrep, sier Anne Marie Schrøder i Matvett.

LES OGSÅ: Grønt spark til Høyre og Arbeiderpartiet. Nå kommer de unge inn i bydelsutvalget

Lene Kvale, som jobber med Kutt Gourmet i SiO, Sherry Hakimnejad i Kompass & Co, og kommunikasjonssjef i Matvett, Anne Marie Schrøder, foran matkastebordet på Blindern i april. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Reduserer svinn

Med servering «så langt det er mat igjen», sammen med at det kun serveres én rett hver dag og at maten lages på løpende bånd, er den viktigste årsaken bak den korte åpningstiden, ifølge direktøren i SiO Mat og Drikke.

– Nå holder vi åpent til lunsj. En begrenset åpningstid gjør at vi føler oss trygge på at vi reduserer svinn også i restauranten. Vi ønsker å være sikre på at maten vi lager ikke går til spille, samt at den holder høy kvalitet når den serveres, sier Christensen til Universitas.

Studentavisen har også anmeldt Kutt gourmet, under titelen «En god konseptlunsj»:

«Måltidet er ingen unik gastronomisk opplevelse, men konseptet funker utmerket. Kutt gourmet er en tydelig påminnelse om at mat som snart er klar for søpla, kan forvandles til smakfulle, kreative og rimelige matretter» skriver Universitas i sin anmeldelse.

Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) driver om lag 50 kafeer og spisesteder, og serverte 332.000 middager i 2014.

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...