Nordre Aker Budstikke

Foto: Stella Oter Lindeberg

Hundetrenerne:

Det er særlig noen ting du bør spørre deg om, før du forlater hunden

Kari og Maria-Helena Eikra har jobbet som hundetrenere i 13 år, eid noen av de mest energiske hunderasene man får tak i, og har definitivt peiling. Sammen driver de Eikra Hundetrening like over bydelsgrensa, og vet hvordan man håndterer separasjonsangst.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.08.2021 kl 22:29

ÅRVOLL: Uteplassen er omringet av valpesikring, og hundelekene ligger som et teppe – akkurat sånn det skal være, altså. Den 12 uker gamle schæfervalpen/krokodillen har lært seg hvordan man bruker både stemmen og tennene, og møtes med smil og en veiledende hånd. Helt vanlig valpeatferd kan man ikke trene bort, men angst, det har hun ikke.

Ingen fasit

Fiji er familiens ferskeste medlem Foto: Kari Eikra

Maria-Helena og Kari er to av mange som har skaffet seg valp i koronatiden, da de dessverre mistet sin eldste tispe. De er ikke motstandere av praksisen, tvert imot. Hvorfor ikke nå som man endelig har tid og man har tenkt nøye igjennom det? Men hjemme alene-trening blir ekstra viktig med hjemmekontor, og det er det nok en del som merker nå – det er ikke få nye hundeeiere i bydelen. Heldigvis finnes det råd, om man klarer å navigere informasjonsjungelen.

– Det finnes så mange bøker, nettsider, tastaturtroll og trenere at det blir vanskelig å sortere ut det som gjelder. Også er det så mange som skammer seg hvis noe først har gått galt, men vi er ikke her for å dømme eller belære.

Den evinnelige diskusjonen om hva slags regler, prinsipper og treningsmetoder som er best, er de ikke spesielt interesserte i. Alle mennesker og hunder er forskjellige, og det eneste som virkelig betyr noe, er at både hund og eier har det bra.


– Så lenge det ikke går utover dyrevelferden, så er ingen metoder objektivt feil eller riktig. Hvis du og tvillingbroren din får dere valper fra samme kull, så fungerer ikke nødvendigvis den samme tilnærmingen for begge to.

Men det går an å gi noen gode, generelle råd.

Startfasen

– Hva slags hunder er det som får separasjonsangst?

– Selskapshunder, og raser som ikke er avlet frem for å jobbe selvstendig, er ofte mer utsatt. En bichon frisé, for eksempel, eller enkelte doodler, er avlet for å være med menneskene sine, mens for eksempel en terrier skal kunne jobbe alene.

Kari peker ut de såkalte «borrelåshundene» som gjengangere. Hunder som følger etter personen sin overalt i huset, enten man skal på do eller se på TV, har høyere sannsynlighet for å utvikle hjemme alene-problemer eller i ytterste konsekvens separasjonsangst. Om hunden ikke klarer å slappe av mens eier er hjemme, ser man oftere at den har problemer med å være alene. Men det vil jo alltid finnes unntak.


– Det lureste er å begynne treningen tidlig, og å være forebyggende. Det er mye lettere å forebygge problemer og angst, enn å behandle dem. Og hjemme alene-trening starter ikke med å faktisk dra hjemmefra. Det kan være at valpen er alene på et annet rom, og klarer å finne roen uten å ligge oppå deg. Man kan starte med å gjøre hunden vant til «varslinger». Lyden av nøkler som klirrer eller at du tar på jakka. Vi pleier alltid å fylle vannskåla i gangen med nytt vann før vi går, så da vet hun hva som skal skje, og hvis hunden blir stresset av disse varslingene, så vet man at vi må jobbe mer før vi faktisk går fra henne.

Trenerne er tydelig på at ting må skje i hundens tempo, og i steg. Om en klirrende nøkkel fører til stress, må man behandle det før man eventuelt begynner å gå ut. Alle leddene bør være stødige før du begir deg ut på neste trinn.

– Også må du spørre deg selv, hvilken tilstand er hunden i når du forlater den? Er den full av energi? Må den på do, er den sulten? Prøv å gjør litt forskjellige aktiviteter med hunden før du går, og finn ut hva som funker best. Noen hunder blir stressa av å kaste ball, mens andre blir utslitte. Noen kan slappe av etter å ha lekt med kompisen sin, men andre får masse energi. Det gjelder å bli kjent med hunden.

Alene hjemme

Favorittkroken. Foto: Stella Oter Lindeberg

– Det er viktig å huske at litt bråk og uro er helt vanlig. Noen hunder kan også kjede seg og ødelegge eller bråke litt. Men hvis hunden blir så stressa at den ødelegger ting, uler hele dagen, og gjør fra seg inne – da er det på tide å få hjelp.


Maria-Helena og Kari anbefaler å overvåke hunden for å se hvordan den oppfører seg alene. En video kan også hjelpe en eventuell trener med å få oversikt over problemet, og du får sett hvordan hunden reagerer på hjelpemidler som radio eller godteri.

– For noen hunder, kan det hjelpe med radio, TV eller musikk, mens noen blir mer stresset av det. Det kan du teste ut, og se om det funker på overvåkningskamera. Mange hunder slapper også bedre av om de bare har tilgang til noen rom, mens andre må kunne gå fritt. I tillegg kan man prøve godis og leker. En tyggeleke som en Kong fylt med mat kan ha positiv effekt, men man må passe på at det er trygge leker, og at ikke hunden friker ut med én gang maten er spist opp. Alt dette kan man se på et kamera.

Kari påpeker at hjemme alene-problemer og separasjonsangst kommer i ulike grader. Noen ganger kan det være så ille at hunden må medisineres, ha hundevakt eller omplasseres, men ofte vil det holde med tilpasset trening.

– Det viktigste blir å passe på at alle de ulike stegene er stødige, at man blir kjent med hunden sin, tar den tiden som trengs, og trener på hundens nivå. Og selvfølgelig – ha lav terskel for å prate med en trener eller atferdskonsulent.

De viktigste rådene, oppsummert:

- Vær tålmodig.

- Bli kjent med hunden din - det som funker for nabohunden, funker kanskje ikke for dere.

- Hold hunden aktivisert, både fysisk og mentalt.

- Start så fort som mulig.

- Tren på små ting, ikke dra rett på jobb.

- Invester i et overvåkningskamera, eller en app.

For å ha en glad, harmonisk og trygg hund, er det også viktig med aktivitet; både fysisk og psykisk. Gode hundevennlige aktiviteter som bygger relasjon kan være hverdagssporing, som man kan gjøre hvor og når som helst ved hjelp av fôr eller godbiter. Ulike typer nesearbeid kan fungere ypperlig som stressredusering, samt tilfredsstille hundens primærbehov. Agility kan man for eksempel gjøre enkelt med hjemmelagde hindre, eller bruke skogen eller parken der du bor. Her i Nordre Aker, med sitt spekter av grøntområder og marka like ved er det for eksempel gode muligheter for ulike typer berikende aktiviteter.

Her finner du Eikra Hundetrening.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...