Nordre Aker Budstikke

Gjør suksess med t-skjorter tegnet av kreftsyke barn

Kunsten å glede – UB består av (fra venstre) Philip Antonetti, Adil Rahman, August Øverbye, Mille Fusdahl og Mathias Norheim. Foto: UTÅNT

Ved hjelp av t-skjorter tegnet av kreftsyke barn på Rikshospitalet, har en ungdomsbedrift ved Kongshavn videregående skole donert store beløp til Barnekreftforeningen. Med på laget har de blant andre Yosef fra Madcon.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 05.02.2018 kl 10:26

KONGSHAVN / RIKSHOSPITALET: – Visjonen vår er å hjelpe barn med kreft. Vi er med på å skape en folkeaksjon med vårt konsept, slår Mathias Norheim fast. Han er daglig leder i ungdomsbedriften «Kunsten å glede», med elever fra Kongshavn videregående skole.

Penger rett til Barnekreftforeningen

På sin nettside selger «Kunsten å glede» 100 prosent økologiske t-skjorter, med motiv tegnet av kreftsyke barn. Tegningene er redesignet av Anette Lindstad, som er student ved motefagskolen Esmod Oslo.

Allerede har bedriften omsatt for 200.000 kroner. Målet er å runde 300.000 kroner før 1. mars.

– For hver t-skjorte går 150 kroner direkte til Barnekreftforeningen, i tillegg går 80 prosent av overskuddet til et event for barna i slutten av skoleåret 2018, sier Norheim.

8. desember 2017 overrakte ungdomsbedriften den første sjekken på 75.000 kroner til Barnekreftforeningen på Rikshospitalet. Og mer skal det bli.


I desember overrakte Adil Rahman, Mathias Norheim, August Øverbye, Mille Fusdahl og Philip Antonetti de første 75.000 kronene til Barnekreftforeningen på Rikshospitalet, ved Steinar Sødal og Anja Tronrud. Foto: UTLÅNT

– Vi er bare kjempeimponerte over engasjementet, ståpå-viljen og kreativitieten disse ungdommene har. Ikke minst er det flott at de appellerer så bredt med produktet. Og navnet «Kunsten å glede» er veldig flott – for det virkelig det de gjør. De gleder barna som får være med å tegne, de som kjøper t-skjortene, og Barnekreftforeningen, sier Trine Nicolaysen, leder av Barnekreftforeningen.

Pengene kommer godt med.

– Med pengene kan vi få til mange morsomme aktiviteter, opplevelser og kurs for barna som er rammet av kreft, og deres pårørende. Dette er en gave som virkelig gleder, sier Nicolaysen.

Kjendisene står i kø

Jan Thomas, Bent Høie og Yosef Wolde-mariam med t-skjorter fra «Kunsten å glede». Foto: UTLÅNT


Kongshavn-elevene har mobilisert mange støttespillere. Flere store aktører er med på laget, og de er i samtaler med enda flere, ifølge Norheim. «Kunsten å glede» tilbyr for eksempel også eksklusive design til bedrifter, og både Sparebank 1 og Eiendomsspar har kjøpt t-skjorter til sine ansatte.

På Facebook-sidene er mange kjendiser med på å promotere t-skjorta: Jan Thomas, Christian Ringnes, Bent Høie, Else Kåss Furuseth, Lisa Tønne og Sigrid Bonde Tusvik.

Det mest spennende er kanskje at ungdomsbedriftens neste kolleksjon er et samarbeid med artisten Yosef Wolde-Mariam fra Madcon.

– Yosef har en hjertesak for kreft, og da vi spurte om han var interesert i å jobbe med oss, sa han ja. Nå samarbeider vi om å designe hettegensere. De vil få en litt røffere stil, sepesielt rettet mot ungdom, sier Norheim.

Han forteller om et hyggelig møte da Yosef var med til barnekreftavdelingen på Rikshospitalet for å jobbe med designet av genseren. To timer tilbrakte artisten sammen med barna på avdelingen.


– Først var de litt sjenerte og stille, men så løsnet stemningen, og de hadde mange spørsmål til Yosef, blant annet om hvordan det er å være kjendis, sier han.

Christian Ringnes, Lisa Tønne og Sigird Bonde Tusvik. Foto: UTLÅNT

Startet med det motsatte

Ungdomsbedriften kunne blitt noe ganske annet, da de fem Kongshavn-elevene etablerte den som en del av valgfaget Entreprenørskap, i fjor høst.

– Vi idémyldret og hadde en haug med forslag. Flere på gruppa er interessert i design av egne klær, så vi ønsket noe i den retningen, forteller Norheim.

På nett kom de over et stoff som ikke beskytter mot UV-stråling, slik at man kan sole seg selv med en t-skjorte på.


– Først syntes vi det var en god idé, men så begynte vi å tenke på at sola er farlig i store mengder i kreftsammenheng. Hva om noen spurte oss om produktet vårt kunne føre til hudkreft? Da fant vi ut at vi måtte snu på hele ideen.

Først tenkte de på å lage UV-beskyttende t-skjorter for barn, så kom ideen om Barnekreftforeningen, og fokuset på å lage et bærekraftig produkt.

– T-skjortene er laget av økologisk bomull, de transporteres i el-biler, og vi har fokus på å reparere produkter hvis de går i stykker, fremfor å erstatte dem, forklarer Norheim.

Philip poserer med utsikten fra Kongshavn videregående skole.

Foto: UTLÅNT

Vil utvide

– Det er moro å se utviklingen av bedriften, som startet som noe helt annet. Det er gøy å ha utviklet det til et så godt konsept, legger han til.

Selv om entreprenørskap-faget legger opp til avvikling av ungdomsbedriften når skoleåret er omme, ser de unge gründerne på mulighetene for å kunne fortsette enda et år, og eventuelt drive det videre som et eget AS. Men førs et det Ungt Entreprenørskap-konkurranse i mars. Der er «Kunsten å glede» påmeldt i flere kategorier, blant annet for samarbeid med næringslivet, og bærekraftprisen.

Men Kongshavn-elevene også å glede flere steder i landet.

– Vi håper å kune lage en kolleksjon i samarbeid med kreftavdelingen på Haukeland i Bergen. T-skjorta som nå er i salg er en Rikshospitalet Edition. Men det går an å lage egne kolleksjoner fra sykehus over hele landet.

Det er en tanke Trine Nicolaysen i Barnekreftforeningen liker.

– Jeg tror de kan finne på mye spennende, og synes det er veldig gøy at de vil utvide, og mulig fortsette driften utover skoleprosjektet. De er flinke ungdommer, og vi er veldig glad for samarbeidet, sier hun.

LES OGSÅ:

«Pappa- og mammahjertene banker hardt. De har det vondt når barna har det vondt»

Opptur for ungdomsbedrift fra Nydalen: Dropper nedleggelse og starter produksjon

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...