Nordre Aker Budstikke

Glasshusets ungdomstilbud er «gullstandarden»

Inga Marte Thorkildsen vil ha flere lavterskeltilbud, slik som det på Glasshuset, til ungdom i Oslo. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det mener helse- og sosialbyråd Inga Marte Thorkildesen. Hun vil ha flere lavterskeltilbud for ungdom med psykiske vansker slik som det på Nordberg. – Det må være lett å ta kontakt med voksne de unge har tillit til, uten at de trenger en merkelapp med en diagnose, sier hun.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.11.2016 kl 13:58

NORDBERG/KRINGSJÅ: – Jeg besøkte Glasshuset på Nordberg tidligere i år, og ble så imponert over det jeg så, sier Inga Marte Thorkildsen (SV).

Byråden for eldre-, helse og sosiale tjenester roser tilbudet på Glasshuset ved Nordberg ungsdomsskole, som ble beskrevet i den godt leste kronikken Nordre Aker Budstikke publiserte i forrige uke: «Glasshuset – et sted for alle».

Hun kaller tilbudet som gis ved ungdomsklubben i Nordre Aker for «gullstandarden».

– Ja, i fare for å fornærme noen andre, vil jeg kalle dette gullstandarden for hvordan det skal gjøres. At dette tilbudet med spesialister gis i tilknytning til en ungdomsklubb sørger for at det er veldig lav terskel for ungdommene å komme inn, sier Thorkildsen.

Inga Marte Thorkildsen har besøkt Nordre Aker flere ganger, også ungdoms- og kulturhuset Trikkehallen på Kjelsås. Her med bydelsdirektør Øyvind Henriksen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA (ARKIVFOTO)


At det jobbes forebyggende med psykiske helseplager allerede på ungdomsskolenivå er ikke vanlig, forteller byråden.

– I førsteomgang vil jeg be de andre bydelene i Oslo om å ta tak i dette, og gjøre som Nordre Aker. Dernest må vi se hvordan vi kan få staten med på laget.

LES OGSÅ: Statsråden lanserte regjeringens våpen mot mobbing på mobbefri Nordre Aker-skole

Viktig med tillit

Tilbudet i Glasshuset omfatter alt fra matservering, deltakelse i sosiale aktiviteter i friminutt eller skoletid, leksehjelp, helseopplysning og samtaler hos helsesøster og psykolog. Miljøterapeutene arrangerer aktivitetsturer, hvor det bygges relasjoner, og der ungdommenes behov og ressurser blir møtt og sett.

– Det er så viktig at ungdom har tilgjengelige voksne fagpersoner de har tillit til. Voksne både med forskjellig bakgrunn og av begge kjønn, slik som på Nordberg, sier Thorkildsen.


På Glasshuset kan ungdommene være med i mange ulike aktiviteter, her er blant annet ungdomsklubb, matlaging, turer og leksehjelp. Foto: PRIVAT

«Vår erfaring viser at når lærere, rådgiver, sosiallærer og skolens ledelse har et lett tilgjengelig lavterskeltilbud, er det enklere å se eleven og møte elevens behov» skrev kronikkforfatterne, som er mijøterapeut, psykologspesialist og helsesøster.

Thorkildsen mener det unike med Glasshuset er at tilbudet er på skolen, og at de jobber opp mot skolens ledelse.

– Dette er en modell jeg gjerne haddde sett ble bygd ut over hele landet, i samarbeid med spesialisthelsetjenesten, sier hun.

LES OGSÅ: Stopper ungdomsfester med hjelp fra foreldre og Facebook

Lavterskel og forebyggende

Folkehelseinstituttet anslår at 15-20 prosent av barn og unge mellom 13 og 18 år har nedsatt funksjon på grunn av psykiske plager som depresjon, angst og atferdsproblemer. Omtrent åtte prosent av barn og unge har så alvorlige problemer at det tilfredsstiller kriteriene til en psykisk lidelse.

Glasshusets lavterskeltilbud har som mål å komme tidlig inn for å forebygge og kartlegge omfanget av ungdommens problem, og dernest forhindre utvikling av psykisk lidelse.

– Ungdom sier selv at de opplever det som vanskelig å måtte ha en diagnose for å bli henvist videre. Her slipper de å få en merkelapp, men kan søke hjelp hos personer de har en sterkere relasjon til, og som er en del av et kjent miljø, som skolen er, sier Thorkildsen.

Hun utfordrer helseminister Bent Høie til i større grad sørge for at spesialisthelsetjenesten kommer ut dit barn og unge er, og at spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjensten skal samarbeide bedre.

Styrker skolehelsetjenesten med 20 millioner

– Hva gjør byrådet i Oslo for at helsetjenestene på skolene skal bli bedre?

– Vi fortsetter å bygge ut skolehelsetjenesten, og foreslår å øke bevilgningen med fem millioner hvert år i økonomiplanperioden, til sammen 20 millioner kroner, sier Thorkildsen, og legger til:

– Tilbudet i skolehelsetjenesten skal videreutvikles til å være mer tilgjengelig for elevene. De som kontakter skolehelsetjenesten for individuell veiledning skal få kontakt med skolehelsetjenesten senest neste skoledag.

Plassproblemer

På mange osloskoler har det ikke vært mulig å utvide skolehelsetjenesten på grunn av plassbegreninger.

– Det er noe av problematikken, at disse tjenestene ikke får plass på skolene. Det skal jeg se nærmere på hvordan vi kan løse, sammen med skolebyråden, sier Thorkildsen.

Hun vil også at bydelene skal dele sine kunnskaper på tvers.

– De må spre kunnskapen mellom hverandre, og jobbe tverrfaglig, sier Thokildsen, som ikke utelukker at det kan være aktuelt med pilotprosjekter der bydeler med erfaring fra feltet får en ledende rolle.

LES KRONIKKEN OM GLASSHUSET HER!

ÅRETS MEDMENNESKE 2016: Nå skal vi hedre dem som har gjort en ekstra innsats for andre i året som har gått. Det blir konsert og 10.000 kroner i premie. Nominer kandidater her!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...