Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Grefsenmann bak matsuksess

Gründerne bak Holdbart, fra venstre Thor Johansen og Trond Johannesen Laeng. Foto: Kjell Brustad

Med mottoet «Best før – men ikke dårlig etter», selger Holdbart tonnevis med mat som ellers ville blitt kastet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.11.2019 kl 09:32

GREFSEN: Nordre Aker Budstikke fortalte om konseptet bak Holdbart, i 2016, første butikk ble åpnet i Vestby i 2015. En av gründerne er Grefsen-mannen Trond Johannesen Laeng.

– For å forklare enkelt: De store kjedene har regler som gjør at de ikke tar inn i butikkene mat som ikke vil nå butikkene og komme i salg, innen så og så lang tid. Så kontakter kanskje leverandørene oss i stedet. Varer med best før, er lov å selge også etter best før-datoen. For eksempel har vi nylig solgt masse kvikklunsj, som har best før dato 15. desember. Det er også smaksprøver av forskjellige produkter. Og har folk kjøpt noe som ikke var som både de og vi trodde, ja da kan de komme tilbake med varen og få igjen pengene, sa Johannesen Laeng til Nordre Aker Budstikke i saken fra 2016.

Motto er: «Best før – men ikke dårlig etter». Varer merket med siste forbruksdag, ferskvarer, selges ikke etter dato.

– Men derimot best før, betyr ofte ikke dårlig etter, sa også Johannesen Laeng.

Fra 1,6 mill. til 145 mill.

Nylig intervjuet også Dagens Næringsliv Trond Johannesen Laeng og medgründer Thor Johansen, bak Holdbart. Holdbart har nå syv butikker og 107 ansatte, omsetningen er økt fra 1,6 millioner i 2015, til 145 millioner i 2018, og med et driftsresultat på 5,2 millioner i 2018. I DN-saken forteller Johannesen Laeng blant annet forteller at i år regner de med å redde mellom 4300 - 4400 tonn mat fra å bli kastet.

– Det er kun konsistens og smaksopplevelser som eventuelt endrer seg. Men produkter med merket «siste forbruksdag» har vi ikke lov til å selge etter anvist dato. Det være seg lett bedervelige varer som kylling, fisk og kjøttdeig. Vi har heller ikke lov til å fryse ned slike varer. Kun ti prosent av «best før-varene» vi selger har gått ut på dato.

– Vi kaster aldri noe. Nylig solgte vi bacon til en krone per pakke slik at vi fikk ut hele partiet ut før datoen som var anmerket med siste forbruksdag, sier Laeng videre i DN-saken, og legger blant annet også til at dette har blitt en jobb med mening.

– Vi blir jo sjokkert når vi hører hvor mye som blir kastet av mat!

Johannesen Laeng opplyser også til Nordre Aker Budstikke at rundt 90 prosent av det de selger, ikke har gått ut på dato ennå.

DN har også vært i kontakt med Matvett, som opplyser at en fersk rapport viser at vi kaster minimum 390.000 tonn mat i Norge, og dette inkluderer ikke matsvinn fra landbruket, sjømatindustrien og offentlige virksomheter - her kan du lese mer.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...