ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Grevlingen kom seg ikke opp igjen i natt

Grevling, illustrasjonsfoto. Foto: Chris. P [CC BY]

Brannvesenet måtte i natt rykke ut til en grevling som hadde falt ned i en sjakt.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.02.2020 kl 10:35

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

NORDBERG: Det var natt til søndag, at brannvesenet meldte at de hadde sendt ut en bil for å assistere en grevling som hadde falt ned og satt seg fast i en sjakt på en adresse i Sognsveien på Nordberg.

– Vi fikk melding like etter midnatt, fra beboer på stedet. Grevlingen hadde ramlet ned i en lyssjakt ved et kjellervindu. Vi laget en "trapp" til den, sier vaktkommandør Glenn Gulbrandsen.

Da Nordre Aker Budstikke snakket med brannvesenet søndag morgen, var hadde de foreløpig ingen informasjon om grevlingen hadde kommet seg opp av sjakten i løpet av natta.

Nattedyr

At grevlingen dukket opp om natten, er ikke tilfeldig. Grevlingen er nemlig ganske sky av seg og er mest aktiv om natten. Bymiljøetaten skriver dette på sine nettsider:

ANNONSE

«Grevlingen sover en lett vintersøvn og tærer på fettreservene gjennom vinteren. Når våren kommer er den utsultet og på desperat leting etter mat. Derfor roter grevlingen i jorda og lager hull i plenen på leting etter biller og meitemark. Dette varer som regel bare noen få uker.

Når bær og frukt er modne, kan grevlingen legge sin elsk på enkelte hager der den fråtser i bær og nedfalt frukt i en kort periode. Det er vanlig at grevlingen finner seg en soveplass i kort avstand fra matfatet. Når den ikke finner mat, forsvinner den.

Grevlingen kan gjøre en del skade på plenen etter leting etter mat. Er du sterkt berørt av dette kan du prøve tipsene og rådene for deg som har grevling i hagen.»

En myte at den «biter til det knaser»

Grevlingen er et rovdyr, men den utgjør sjelden en fare for voksne, barn, katter eller hunder.

Det er en gammel myte at grevlingen biter til det knaser og at man derfor bør ha kull eller isopor i støvlene. Dette oppsto da man tidligere jaktet på grevlingen med røffe metoder og har ikke rot i virkeligheten. Likevel skal man ha respekt for grevlingen og hverken prøve å ta i den eller trenge den opp i et hjørne.

ANNONSE

Grevlingen har veldig god luktesans, men ser til gjengjeld dårlig. Den kan lukte seg gjennom natta og snuble i beina på folk hvis ikke vinden bringer lukta av menneske mot den. Hvis den blir skremt og freser er det som regel bare en liten bevegelse som skal til for at den løper vekk.

Du kan lese mer om grevlingen, hvorfor den kan dukke opp i hagen din, og hva du i tilfellet bør gjøre, på Bymiljøetatens sider.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE