Nordre Aker Budstikke

I kampen mot sykkeltyver:

Gunnar mener han har funnet løsningen

Prøver noen å stjele sykkelen hans, uler alarmen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.03.2020 kl 17:23

ULLEVÅL: Gunnar Vatnar bor i Ullevål Hageby. Han har sykkelen sin parkert utenfor boligen. Nylig delte han dette innlegget i en Facebook-gruppe for nabolaget:

«Etter å ha blitt frastjålet et par sykler i vinter, kjøpte jeg en lås med alarm. I Ullevålsalléen, klokken 2.05 ble låsen klippet, og alarmens 110dB startet å låte. Gjerningspersonene forlot åstedet. Kjedelig å vekke naboer med sånt leven, men sykkelen til en nabo, og min, fikk vi heldigvis beholde denne gangen. Kanskje slike låser kan gjøre det mindre fristende å raide hagebyen for sykler?»

Gunnar Vatnar ble forsøkt frastjålet sykkelen sin, men tyven stakk da alarmen gikk.

Det forklares at man låser sykkelen ved å lukke vaieren og trykke på en knapp som aktiverer alarmen. På videoen går alarmen siden vaieren allerede er klippet over, etter nevnte tyveriforsøk.

Nordre Aker Budstikke tok en prat med Gunnar.


– En slik alarm koster i underkant av 200 kroner. Denne alarmen slår jeg på med kode ved låsen, og alarmen gikk fordi vaieren ble klippet over. Jeg kunne også fininnstilt den slik at alarmen går bare noen «fikler» litt med låsen, før noen eventuelt rekker å klippe den over. Sykkellås med alarm finnes med fjernkontroll også, det skal jeg kjøpe meg nå, sier han.

Alarmen går i 15 sekunder hvis bevegelsessensor løser ut alarmen.

Låsen med alarm er kjøpt på nett.

Han nevner at bøylelåser kan være mer kraftige, men at vaierlås er mer «anvendelig».

Gunnar forteller at det stadig er historier om sykkeltyverier i hagebyen:


– Etter det jeg har erfart så er det dyre og halvdyre sykler som blir stjålet, eller forsøkt stjålet. Så tyvene vet nok hva de er ute etter.

– Glade i nye løsninger

Tall fra Finans Norge viser at det i 2018 ble anmeldt 10.400 sykkeltyverier i Norge, noe som ga utbetalinger på tilammen 82 millioner kroner fra forsikringsselskapene. Det var en økning i utbetalinger å 16 prosent fra 2017.

Codan Forsikring forteller at de ikke har opplevd skadesaker med denne typen låser med alarm.

– Så kanskje er dette en veldig god løsning. Jeg ser at det finnes mange ulike typer, både fra kjente låsprodusenter, og rimeligere utgaver fra mindre kjente produsenter. Vi er i de fleste sammenhenger teknologioptimister og glade i nye løsninger, så vår umiddelbare vurdering er positiv. Så er det jo også noen mulige nedsider, for eksempel støyplager med alarmer som går av i tide og utide, slik bilalarmer tidligere gjorde, sier Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef i Codan.

Sykkelråd

Han benytter anledningen til å minne om gode råd for sikring av sykkel, og viser til såkalte FG-godkjente låser:

  • Lås sykkelen på rett måte.
  • Lås alltid rammen til noe sikkert, eller enda bedre: Lås både hjulet og rammen til noe sikkert. Vil du toppe dette: Bruk en ekstralås for å forsikre at begge hjulene er beskyttet.
  • Tenk over hvor du parkerer sykkelen/parker sykkelen med omhu
  • Lås sykkelen på steder hvor det er mange mennesker som kan oppdage mistenkelig oppførsel.
  • El-sykkel - dersom du har et avtagbart kontrollpanel eller display bør du ta det med deg. Batteriet bør enten låses fast i sykkelen eller enda bedre; tas med.
  • Har du en dyr sykkel, bør du vurdere å tegne en egen forsikring for den.
  • Dersom du registrerer sykkelen din med rammenummer i et sykkelregister, gjør du det vanskeligere å videreselge sykkelen din om den blir stjålet, og øker sannsynligheten for at den kommer tilbake til deg.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...