Nordre Aker Budstikke

Skal bli til 200.000 feite, fine fisker

Gutta som holder liv i Akerselva

FISKEPASSERNE: Fra venstre Dag Øivind Ingjerd og Freddy Wingeng kultiverer fisken i Akerselva. Denne uka og neste settes rundt 200.000 fiskeyngel ut i elva, hvor det meste av liv døde etter kommunens fatale klorutslipp i 2011. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Denne uka og neste er en stor fiskejobb for OFA. Hele 200.000 sjøørret og lakseyngel skal ut i Akerselva.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.06.2015 kl 07:36

OSLO/KJELSÅS: OFA, Oslomarka Fiskeadministrasjon, kultiverer fisken i Akerselva. Denne og neste uke er det ikke lite fiskeyngel som skal ut i elva.

Få lokale nyheter rett i nyhetsfeeden. Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

– Vi har settefiskeanlegg i Sørkedalen. Vi la inn rogn fra laks og sjøørret - strøket i Sandvikselva - i fjor høst, og som ble klekket ut i vinter, forteller Dag Øivind Ingjerd i OFA.

200.000 fiskeyngel

Sammen med kollega Freddy Wingeng har de denne uken startet på en stor jobb, nemlig å sette ut til sammen rundt 200.000 fiskeyngel i Akerselva. Først sjøørret, så laks.

– Tirsdag og i dag onsdag, har vi vel satt ut rundt 50.000 sjøørretyngel. I neste uke fortsetter vi. Hele 200.000 yngel skal ut i elva. En del av dette er også lakseyngel, sier Ingjerd.


Han forteller at yngelen i dag veier rundt 0.5 gram. Og det er en stund til den blir fiskeklar.

LES OGSÅ: Slik ble asfalteringen av turveien langs Akerselva stanset

Minstemål 25 cm

– Uansett fiske i Akerselva, som per 1. april ble lov igjen fra Øvre Foss og opp til Maridalsvannet, er at fisken skal være minimum 25 centimeter. Ellers skal den slippes ut i elva igjen. Denne yngelen er nok ikke fiskeklar før ett til to år fremover, forteller fiskeeksperten.

Yngelen som settes ut i elva, vandrer nedover mot Oslofjorden, der spiser den seg forhåpentligvis feit og fin, og så trekker den som regel tilbake til der den har vokst opp. Nemlig i Akerselva.

Sjøørret-fjorden

– Oslofjorden er nok en veldig bra sjøørret-fjord å fiske i. Mye takket være Hamang Klekkeri i Sandvikselva, og den flotte jobben som har blitt gjort der. Faktisk helt siden 1800-tallet, forteller Ingjerd.


Men det er ikke bare fisk OFA jobber med.

LES OGSÅ: Se bilder fra den magiske kvelden OverOslo på Grefsenkollen

Kreps

– På et par år så har vi tatt rundt 170 kilo med kreps og satt ut i elva. Etter klorutslippet i 2011, så var det lite liv i igjen her. Krepsen trenger mye lenger tid enn fisk på å komme seg opp igjen. Så vi får se når det kan bli aktuelt å tillate krepsing igjen. Kanskje om ett år eller to, tror Ingjerd.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.


Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...