Nordre Aker Budstikke

Test av maten til de eldre:

– Hadde fått kjeft om jeg serverte dette hjemme

Disen-beboer, kokk og mannen bak Gamle Raadhus og Vaaghals, Jørn Lie, har testet maten de eldre blir servert ved omsorgsboligene på Kjelsås. Han er langt fra imponert, men mener inntrykket kunne vært rettet opp med relativt enkle grep.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.05.2016 kl 11:44

KJELSÅS: I fjor høst skrev Nordre Aker Budstikke om Dagfinn Norum, beboer i Omsorg pluss-boligen i Hareveien på Myrer. Han var misfornøyd med maten som ble servert de eldre beboerne, blant annet at den var lunken og kald, og viste til at smøret ikke smeltet i lørdagsgrøten hans.

– Min generasjon er ikke vant til å klage høylytt. Vi burde faktisk klage mer, og få det vi har krav på. Jeg tenker at generasjonen etter oss skal bli en mer krevende eldrebølge å få inn i sentrene, sa Norum da.

Nye innlegg i avisen i vinter vitnet om at mattilbudet fortsatt ikke var optimalt. Nordre Aker Budstikke ble derfor invitert av bydelsdirektøren i Nordre Aker til å komme på besøk og teste maten som serveres bydelens eldre.

LES MER OM BAKGRUNNEN HER: Eldre serveres kald mat – det er deprimerende! skriver en pårørende i dette innlegget

Jørn Lie med som matekspert

Nordre Aker Budstikke møtte opp til middag uanmeldt for at testen skulle bli så reell som mulig.


Med oss som ekspert hadde vi kokk Jørn Lie fra Disen. Drifter av restaurantene Gamle Raadhus og Vaaghals i Oslo.

Jørn Lie driver restaurantene Gamle Raadhus og Vaaghals. Her er han ved Myrer Omsorg pluss. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Vaaghals ble i 2015 kåret til «Beste Nye Restaurant». Den er også ført opp både i White Guide og i Michelin-guiden. Lie har dessuten fartstid fra kokkelandslaget, og ble også nominert som en av tre til Årets Restauratør 2016.

Maten leveres fra storkjøkken

Menyen i uke 17.

Testen ble foretatt forrige onsdag klokken 13.00, i kantinen i første etatsje på Myrer Omsorg pluss. Dagens meny var spinatsuppe og sprøbakt rødspette med issalat og hvitløksdressing.


Maten til Myrer Omsorg kommer fra storkjøkkenet på Ammerudhjemmet, og samme mat blir sendt ut til omlag 140 beboere rundt omkring på sykehjem og Omsorg pluss-boliger i Oslo. Det lages i tillegg 120 porsjoner til beboerne på Ammerudhjemmet, får Nordre Aker Budstikke opplyst fra produsenten.

Onsdagen Nordre Aker Budstikke besøker Myrer, er det totalt 30-40 personer som skal spise middag i kantinen.

Maten blir transportert i varmeskap fra Ammerud, hvor den blir produsert, og til de ulike sykehjemmene og omsorgsboligene. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Får oppvarmet tallerken

Vi treffer også på Dagfinn Norum. Han forteller at nå får han varm mat. Det er kjøpt inn mikrobølgeovn og han kan be om å få tallerkenen sin varmet opp på forhånd.

Jørn Lie setter seg også ned. Maten blir lagt på tallerkner av to ansatte. Lie starter på forretten.


«Spinatsuppe» til forrett. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Det er jo egentlig den enkleste jobben i verden å lage spinatsuppe fra bunnen av. Frossen spinat, kraft og melk eller fløte. Jeg tviler nok på at denne er tilberedt på den måten. Og hvis det er posesuppe, så kunne den vel til og med enklest vært laget her på kjøkkenet, og ikke fraktet helt fra Ammerud?

Kunne vært freshet opp med egg

Matspesialisten fortsetter:

– Suppa smaker greit og har grei temperatur, og ser litt blass ut. Men suppebollen er kald, så da forsvinner jo varmen raskere. Det er bare enkle grep som kunne freshet opp denne suppen. For eksempel et kokt egg oppi suppa. Godt i tillegg å ha noe å tygge på i supper.

Mangler følelser

– Mat skal være passion (lidenskap, journ.anm.)! Her er det absolutt ingen følelser i maten og det rundt maten, sier han og rynker på nesen over kun pepper og kanel som ekstra krydder på bordet.


– Jeg kan ikke si jeg gleder meg veldig til å få servert sånn mat, når jeg blir eldre!

– Ikke sprø

«Sprøbakt rødspette, issalat, hvitløksdressing». NB! Jørn Lie ble servert mindre porsjoner enn det beboerne får. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Så er hovedretten klar til å serveres. «Sprøbakt rødspette, issalat med hvitløksdressing».

– Altså, det er jo definitivt å lure gjestene her ved å skrive sprøbakt rødspette på menyen. Hvordan kan en sprø rødspette fortsatt være sprø etter reisen fra Ammerud til Kjelsås? Kall nå en spade for en spade!

– Fisken er vassen og lunken, i likhet med overkokte poteter. Det beste her er faktisk salaten. Og dressingen er ok, i den grad det er ok å servere hvitløksdressing til rødspette.

Igjen forteller han om enkle grep for å gjøre det hele mer delikat og bedre smak.

Med enkle grep

– En cherrytomat eller to til salaten hadde gjort seg. Ikke minst også en sitronbåt å kryste over. Det er forresten en liten bismak, og med litt sitron over hadde den kanskje ikke vært der? I tillegg kanskje også drysse litt persille over potetene?

Jørn Lie mener maten som serveres de eldre i omsorgsboligen mangler passion og følelse. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Lie spør oss hva som er kostøre for middagen. Han tar en rask telefon.

– Rundt 50 kroner kiloen får du sånn dansk rødspette for. Tipper at dette måltidet kan man lage for noen få kroner, dette er lavkost. Så de betaler vel ikke mye per middag?

– Helt ærlig, hadde jeg servert dette hjemme hadde jeg fått kjeft! Jeg har tenkt til å bli gammel på Grefsen-Kjelsås, men hvis dette er det som venter meg, ser jeg ikke lyst på alderdommen, sier stjernekokken.

Jørn Lie på Myrer Omsorg pluss. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Middagen er ferdig. 37 minutter fra serveringen begynte til alle har fått kaffe og muligens drukket opp. Vi takker for oss, men på veien ut stikker vi bortom nabobordet, hvor det sitter to damer og to menn. Hva synes de om dagens middag?

– Den var bra i dag! Er hele bordet enige om.

ELDREBYRÅDEN: – Sprøstekt rødspette bør være sprø

Boligkonsept der de eldre får være «hjemmeboere»

Seksjonssjef for hjemmetjenesten på Myrer, Brit Dallasso, forteller at Omsorg pluss er leiligheter beboerne leier av kommunen.

Myrer Omsorg+ ligger i Hareveien. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det defineres altså ikke som en institusjon, men består av utleieleiligheter. Beboere beholder sin pensjon og betaler en husleien til kommunen. De betegnes derfor som hjemmeboende.

Husleien varierer etter størrelse på leilighetene fra omlag 2800 og opptil 13.000 kroner i måneden. Inkludert i husleien er strøm og kabel-TV. I Omsorg pluss skal det være tilbud om aktiviteter og tilbud om middag alle dager.

Frivillig middag

– Det ligger ikke i husleien og er frivillig å delta på. Vi har en kafé i førsteetasje som er åpen alle ukedagene der beboere kan kjøpe varm lunsj, kaker, salater og rundstykker. Denne er betjent med vår egen kokk. Det er ikke påslag på prisene, det vil si at Omsorg pluss lønner kokken, sier Dallasso.

Hun forteller om selve middagen.

Middag til kostpris

– Når det gjelder middagen severes den i kafeen alle dager og kommer fra Ammerudhjemmets kjøkken. Vi har hatt et nært samarbeid med kjøkkensjefen der i flere år og kvaliteten på maten oppleves som god. Prisen for middagen som består av to retter med påfølgende kaffe er 75 kroner, sier Dallosso.

Nordre Aker Budstikke får opplyst at dette også er prisen bydelen kjøper inn maten for, og at bydelen ikke har noe fortjeneste på salg av middag til beboerne.

– De som spiser kommer noen ganger med innspill på hva de kan ønske seg og ofte blir ønskene etterkommet. Sist uke hadde vi møte med kjøkkensjefen der vi har videreformidlet ønske om flesk og duppe. Det kommer menyer i god tid og påmeldingen til middag skjer for hver uke. Noen spiser ikke middag men lager selv mens andre spiser hver dag, forklarer hun.

Nordre Aker Budstikke har kontaktet Kirkens Bymisjon, som driver Ammerudhjemmet, men ikke fått svar på våre henvendelser.

Her kan du lese hva eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen sier etter testen

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...