Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Hadde Grefsen ligget i en annen kommune ville grunneier blitt varslet

Forskjellig varslingspraksis om kommuneplaner. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

I nabokommunen varsles hver grunneier om arealendringer i kommuneplanen, og eventuelt også berørte naboer. I Nordre Aker oppdaget ingen endringene før de var vedtatt.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.04.2016 kl 18:57

GREFSEN/BÆRUM/NITTEDAL/OSLO: Mange har stilt spørsmål om hvorfor ikke verken lokalpolitikere, beboere eller andre har fått med seg at Kommuneplanen fra 2015, «Oslo mot 2030», innlemmer nedre Grefsen i utviklingsområdet Storo. Kommuneplanen åpner i ytterste konsekvens for riving av eksisterende bebyggelse til fordel for blokker i dagens småhusområde.

Her kan du lese egen sak om hvordan Oslo kommune varslet om kommuneplanen 2030.

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med kommunene Bærum og Nittedal, om hvordan praksisen er der, for varsling av kommuneplan med arealendringer.

Nittedal

Kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg i Nittedal kommune svarer følgende i mail til Nordre Aker Budstikke:

– Fra og med sist rullering av kommuneplan for Nittedal, varsler vi alle som berøres av arealendringer. Dette betyr i praksis grunneiere, men basert på skjønn varsler vi noen ganger også naboer.

Han fortsetter:

– Dette kommer i tillegg til den generelle varslingen i avis og på kommunens hjemmeside. Utfra vår praksis vil det å være grunneier eller direkte nabo i et transformasjonsområde – for eksempel fra eneboliger til blokker – innebære at man er direkte berørt av arealendringer.

Ikke klagerett

Det er mangel på klagerett på kommuneplanen.

– En av årsakene til at vi har et så omfattende varslingsregime, er at grunneiere jo ikke har klagerett på en kommuneplan, slik de ville hatt på en reguleringsplan, ifølge Smith-Solevåg.

Atle Jan Larsen, senior kommunikasjonsrådgiver i Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune, bekrefter situasjonen i Oslo.

– Det er ingen klagerett på en kommuneplan. Reguleringsplaner - detaljreguleringer - er det klagerett på, forteller Larsen.

Plan- og bygningsloven

Geir Smith-Solevåg viser til at Nittedal kommune forholder seg til Plan- og bygningslovens bestemmelser når det gjelder varsling av berørte parter (se paragrafene Smith-Solevåg viser til, i faktaboksen til denne artikkelen).

– Ingen av disse krever en så omfattende varsling som vi gjør. Vi varsler grunneiere som berøres av endring av bestemmelser og hensynssoner, sier han.

Utover dette varsles eiendommer som gis endret arealbruk, samt de som har fremmet uttalelser og kommet med innspill, og videre organisasjoner etter skjønn, velforeninger med mer.

– Vi gjør dette for å gjøre grunneiere kjent med kommunens planer og eventuelt restriksjoner, gi de muligheten til å fremme sine synspunkter og komme med faktaopplysninger, og få en generell debatt om kommunens utvikling. Det er et mål å oppnå eierskap til og forankring av Kommuneplanen, sier Smith-Solevåg i Nittedal.

LES OGSÅ: Et nesten samlet BU vil verne småhusområdet: Villige til å gå mot sine egne, hvis nødvendig!

Bærum

Bærum kommune derimot, har følgende praksis, vedrørende varsling av kommuneplan og eventuelle arealendringer:

– Vår prosedyre er å invitere til informasjonsmøte når et område foreslås endret i kommuneplanen. Vi har vel litt ulik praksis for invitasjoner til informasjonsmøter, men vanligvis sendes ikke brev direkte til grunneiere, skriver Terje Hansen i mail til avisen.

Han fortsetter:

– Vi informerer blant annet velforeningene, annonserer i innbyggeravisen Bæringen og lokalavisen.

LES OGSÅ: Småhusplanen vs Kommuneplanen. Hvilken står sterkest?

Endre prosedyre?

Nordre Aker Budstikke har tatt kontakt med byrådsavdeling for byutvikling torsdag morgen, og fremlagt spørsmål for byråd Hanna Marcussen (MDG) om hun vil ta initiativ til å endre varslingsrutinene i Oslo. I tillegg til spørsmål om ikke Oslobeboere bør få like god varsling som beboere i andre kommuner. Vi har foreløpig ikke fått svar på spørsmålene.

LES OGSÅ: Kanskje så mange som to tusen gikk i tog til bydelsutvalget - SE BILDER OG VIDEO FRA FOLKETOGET HER!

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Hold deg oppdatert! Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES HVA LOKALPOLITIKERE HAR SKREVET:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...