Nordre Aker Budstikke

Hadde sommerens dårligste badevann

Nydalsdammen er et populært rekreasjons- og badested langs Akerselva. På grunn av mye nedbør var det likevel her det ble målt dårligst badevannskvalitet i ferskvann i Oslo i sommer. (FOTO: TORE SÆTRE/WIKIMEDIA, Creative Commons-lisensiert)

Badet du her i sommer? Nydalsdammen hadde sommerens dårligste badevannskvalitet i Oslo i fjor.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.02.2016 kl 14:41

AKERSELVA: I sommer overvåket Oslo kommune 40 friluftsbadeplasser. 20 av dem i fjorden, og 20 i ferskvann.

Badekvaliteten på de overvåkede badeplassene var i 2015 stort sett god, selv om endel kraftige regnværsperioder midlertidig forverret badevannskvaliteten.

Det kommer frem av Bymiljøetatens årsrapport om «Vannskvalitet ved friluftsbad i Oslo».

Etter regnskyllene spesielt i august, med påfølgende overløp og midlertidig kvalitetsforverring, så Oslo kommune seg imidlertid nødt til å fraråde bading enkelte steder i inntil ett døgn.

Høyeste bakterieverdier i Nydalsdammen

I Nydalsdammen var bakterieinnholdet (termotolerante koliforme bakterier (TKB)) i vannet ekstra høyt, og badevannskvaliteten dermed i kategorien «dårlig», tre ganger i sommer. Det var i uke 26, 32 og 36.


I uke 36 var bakterieinnholdet i vannet ti ganger høyere (10.000 pr. 100 ml. vann) enn det grenseverdiene for «god» badevannskvalitet tilsier.

Ved Svensenga var vannkvaliteten dårlig, selv om måleverdiene var lavere enn i Nydalsdammen, i uke 31, 32 og 36.

Det var primært i perioder med mye nedbør at vannkvaliteten ble forverret. Utenom disse periodene var vannkvaliteten å regne som «utmerket» eller «god».

De øvrige badeplassene i Akerselva; Stilla og Brekkedammen, samt Sognsvann og Trollvann i Grefsenkollen i Nordre Aker, hadde alle «god» vannkvalitet.

HUSKER DU DETTE? Folkeopprøret mot asfaltering av Akerselva gjorde at byråden måtte gripe inn mot Bymiljøetatens planer


Denne kameratgjengen kastet seg ut i sommerens første bad i Brekkedammen i juni. Fortsatt var det litt kaldt i vannet. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Klassifisering over fireårsperiode

Oslos badesteder klassifiseres etter EUs badevannsdirektiv, og badeplassene får en «karakter» basert på de siste fire års målinger, og sier derfor noe om kvalitetsutviklingen over tid (se faktaboks, og liste nederst i saken).

31 av 40 badeplasser Oslo kommune har ansvar for klassifiseres nå som «utmerket», tre som «god», to «tilstrekkelig«, og to som «dårlig».

I Nordre Aker har Sognvann, Trollvann, og Stilla i Akerselva klassifiseringen «utmerket» vannkvalitet, basert på siste fire års målinger. For Stilla er det første gang siden 2006 at badeplassen får toppscore. Den har de siste åtte årene variert mellom «tilstrekkelig» og «god».

Brekkedammen er klassifisert som «god», noe den har vært siden 2009. Da var den «utmerket».

Dårlig i Akerselva

Basert på de siste fore årenes målinger, er Nydalsdammen nå klassifisert som «tilstrekkelig», etter å ha vært «dårlig» fra 2008 til 2013.

Badeplassen ved Svensenga er klassifisert som «dårlig». Det er en forverring fra 2014, da den fikk stempelet «tilstrekkelig», etter å ha vært «god» siden 2008. Ifølge Bymiljøetaten skyldes dette blant annet en del dårlige prøver i 2014, da det var feil i en privat avløpsledning, samt en del forhøyede bakterietall i år i perioder med mye nedbør.

Alle øvrige ferskvannsbadeplasser er kvalifisert som «utmerket», bortsett fra Svarttjern på Romsås som er «dårlig».

LES OGSÅ: Her er Nordre Akers nye «ordfører». Fornuftig, eller jåleri?

Bra i saltvann

Alle badeplasser i fjorden har oppnådd klassifiseringen «utmerket», bortsett fra Katten som er «tilstrekkelig», og Fiskevollbukta og Sollerudstranda som har havnet i kategorien «god». For Sollerudstranda er dette første gang siden målingene startet i 2001 at den kommer under kategorien «dårlig». Ved Sollerudstranda vil det imidlertid bli frarådet å bade i 2016.

Ved Tjuvholmen og Sørenga har målingene pågått kortere enn fire år, og kan derfor ikke klassifiseres etter EU-standarden. Målingene i 2015 viste imidlertid for høye bakterieverdier, særlig i bassenget og på stranda på Sørenga, ved flere prøvetakingstidspunkt.

Skal testes ukentlig i sommer

Bymiljøetatens konklusjon er at det for sommeren 2016 tas ukentlige vannprøver i Brekkedammen, Stilla, Svensenga og Nydalsdammen. Øvrige ferskvann skal prøvetas kun en gang i måneden. I fjorden anbefales det ukentlig prøvetakning ved Sollerudstranda, Huk,
Fiskvollbukta, Hvervenbukta, Katten, Ormsund, Tjuvholmen og Sørenga.

Rapporten ligger til behandling på lokalpolitikernes bord på BU-møtet i Nordre Aker på torsdag. Helse- og sosialkomiteen i bydelen anbefaler at bydelsutvalget tar rapporten til orientering, og i tillegg be Bymiljøetaten om å «vurdere ulike tiltak for å bedre vannkvaliteten der den er dårlig».

LES OGSÅ: Hva skal den nye skolen hete? Si din mening!

EU-klassifisering av Oslos badeplasser i 2015

Dette er kategoriene Oslos friluftsbad havner i, i henhold til EUs badevannsdirektiv, etter 2015-sesongen:

Ferskvann:

  • Utmerket: Bogstadvennaet, Sognsvnan, Kapteinsputten, Trollvann, Årvolldammen, Vesletjern (Rødtvet), Steinbruvann, badedammen Grorud, Lutvann, Nøklevann, Ulsrudvann, Skraperudtjern, Strensrudtjern, Grinidammen, Strømsdammen, Stilla (Akerselva).
  • God: Brekkedammen (Akerselva)
  • Tilstrekkelig: Nydalsdammen (Akerselva)
  • Dårlig: Svensenga (Akerselva), Svarttjern (Romsås)

Fjorden:

  • Utmerket: Hydrostranda, Bygøy Sjøbad, Paradisbukta, Huk (ved restaurant), Solstranda (Huk), Hovedøya, Gressholmen, Rambergøya, Langøyene, Skinnerbukta (Malmøya), Solvik (Malmøya), Ulvøya, Nordstrand Bad,
  • God: Fiskvollbukta, Ormsund
  • Tilstrekkelig: Katten

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...