Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Vær forsiktig med sola i påsken:

Han har fjernet 8000 føflekker

SPESIALIST: Dr. med. Siegfried Wenus kommer til Grefsen for å sjekke føflekkene til Nordre Aker-folket. Foto: PRIVAT

1500 nye føflekk-krefttilfeller oppdages årlig. Menn er ikke like flinke som kvinner til å oppsøke lege. – Mange blir sendt av sin kone, sier doktor Siegfried Wenus, og forteller hva du skal se etter.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.03.2015 kl 20:16

GREFSEN: I disse påsketider, er det lurt å tenke på solfaktor og generelt være forsiktig med sola.

TIPS NORDRE AKER BUDSTIKKE!

Dr. med. Siegfried Wenus tar jevnlig turen innom Grefsen Hudpleie i Grefsenveien, for å sjekke føflekker på Nordre Aker-folket.

8000 føflekker

– Jeg sjekker nok flere enn 1000 føflekker i løpet av en uke, og tror jeg har fjernet flere enn 8000 føflekker de siste fire årene, kan doktoren fortelle.

Les også: Krever sykkeltrasé i Grefsenveien

Og innimellom er noen av føflekkene av den farlige sorten.

– Føflekker som gir mistanke om kreft ser jeg vel 5-10 stykker av i uken. Et par ganger i måneden oppdager jeg en farlig svart føflekkreft. Viktig å komme i tide til behandling, sier Wenus.

Han forteller videre at hvit hudkreft er vanlig fra 45 år og eldre.

– Mens svart føflekkreft er den nest hyppigste kreftformen hos begge kjønn mellom 15 og 54 år, legger Wenus til.

Sendt av kona

Menn er ikke så flinke til å sjekke seg, som kvinner.

– Menn er oftere sent ute og har større hudtumores før de kommer. Mange blir sendt av sin kone, forteller doktoren.

Les også: Vi er aldri på Grønland. Vi trenger ikke dra dit.

Ifølge Wenus er det helt vanlig i Australia og New Zealand å sjekke seg en gang årlig.

– Jeg har flere pasienter som kommer derfra, eller har bodd der en stund, og de kommer til meg og sjekker seg årlig. I Norge er det jo ikke vanlig å gjøre det så ofte. Det er vel heller ikke kapasitet i spesialisthelsetjenesten, tror Wenus.

– Hva skal man se etter?

- Finner man en mistenkelig føflekk, så gå og få sjekket den. Har man mange uregelmessige føflekker, eller en eller flere i nær familie som har hatt svart føflekkreft, bør man sjekkes årlig hos spesialist.

Ikke på rumpa

Det er en ifølge Wenus «mest treffsikker regel»:

– Finner man en føflekk som ser annerledes ut enn alle de andre, da burde man komme seg til en spesialist for en sjekk. Utover det må man reagere når en føflekk er asymmetrisk i form eller farge, har utløper eller vokser, sier han.

– Hvorfor er Norge på verdenstoppen i føflekkkreft?

– Vi ligger rett etter Australia og New Zealand. Antall svart føflekkreft, som er den mest farlige, har tidoblet seg de siste 60 år. Men de kommer jo ikke på rumpa, så derfor linker man utviklingen til at det er solvanene som har endret seg gjennom årene.

Hjemme i påsken? Sjekk vår store påskeguide!

Ikke flinke nok med solkrem

– Vi drar oftere midt om vinteren til sørlige strøk og utsetter oss for mye sol, også mens vi ennå er helt bleke. Vi er kanskje heller ikke flinke nok til å bruke solkrem? Solarium har jo vært veldig in, men den trenden er heldigvis på vei tilbake, sier Wenus.

Doktoren kan ellers fortelle at det hvert år oppdages rundt 1500 tilfeller av føflekkreft i Norge. 10-20 prosent dør av sykdommen, resten blir helbredet.

Populært tilbud

Innehaver av Grefsen Hudpleie, Birgitte Vistung, forteller at det faktisk begynner å bli fullt i boka, av folk som vil komme å sjekke føflekker i slutten av april.

– Ja, dette er et populært tilbud. Jeg har selv vært på klinikken der han arbeider i Drammen og fjernet føflekker, og synes det er god idé å kunne tilby dette til Nordre Aker-beboerne også. Dette er tredje gang han kommer hit, og tilbakemeldingene fra kundene er positive, sier Vistung.

LES OGSÅ: Håper på å kunne ta i bruk «nye» Grefsenplatået i 2016

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...