Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

– Han skalv, hovnet kraftig opp, og hadde store smerter

Lille Bark fra Kjelsås (4 mnd.) hovnet kraftig opp etter å ha blitt bitt av orm. Foto: PRIVAT

Bark er en liten engelsk settervalp på fire måneder, som fikk en litt dårlig start på ferien i møte med orm.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.07.2015 kl 21:01

KJELSÅS/GREFSEN/SØRLANDET: Lille Bark på bare fire måneder, en engelsk settervalp, fra Kjelsås skulle bare kose seg litt på ferie. Men så ble han brått syk søndag.

– Han kom inn fra luftetur i hagen, og la seg ned. Han skalv. Jeg begynte å sjekke han, men fant ingenting. Så så vi at han begynte å bli hoven ved snuta, forteller eier Morten Bakke
fra Kjelsås.

LES OGSÅ: Her kommer Oslos kliss nye skiløyper

Merkene

Så så han bittmerkene - to små prikker med litt avstand imellom.

– Vi ringte veterinær, og nærmeste var et stykke unna hytta. Men vi ble anbefalt å komme så raskt som mulig. Under bilturen hovnet han kraftig opp ved snuta, og hadde tydeligvis store smerter, forteller Morten videre.

Hos veterinæren ble det straks behandling.

LES OGSÅ: Kjendisveterinær Trude Mostue: – Folk kommer med utmagrede katter etter ferien, og skjønner ikke hvorfor

Motgift

– Der fikk han intravenøs væske og smertestillende motgift og antibiotika. Vi har også fått med smertestillende i sprøyter hjem, som han får hver fjerde time. Han er på bedringens vei - det ser vi på allmenntilstanden hans, forteller hundeeieren.

LES OGSÅ: Psykologen fra Grefsen som bruker Kardemommeby som egenterapi

– Vi satser på at han er i god form igjen om et par dager, legger Morten til.

Veterinær Hanna Bjerke ved Storo Dyreklinikk på Grefsen forteller at det som gjelder ved ormebitt, for alle, er å komme seg til behandling så raskt som mulig.

Hunden må bæres

– Ja, det som gjelder er å komme seg så kjapt man kan til veterinær, eller lege for mennesker. Slik at ikke giften får spredd seg rundt i kroppen. Har man for eksempel en stor hund, som man ikke klarer å bære alene, så bør man forsøke å få tak i noen som kan hjelpe til å bære. Er hunden for eksempel bitt i benet, så vil giften spres fortere hvis hunden må gå selv, sier veterinæren.

Hun legger til at behandlingen kommer litt an på symptomene, men ofte blir det væskebehandling og antiserum rett inn i blodet.

Ungene verst

– Ikke alle huggormer sprøyter ut gift ved hvert bitt. For eksempel voksne ormer justerer det mer etter situasjon. Men ormunger har ikke denne formen for justering, og derfor kan man være mer utsatt for gift fra bitt fra ormungene, enn fra de voksne huggormene, forteller veterinæren.

LES OGSÅ: Victoria (11) og Amalie (7) adopterte måkeunge. Nå blir Guffen med på sommerferie

Symptomene

– Ser man ikke bittmerkene med en gang, kan andre typiske symptomer på ormebitt være hevelse, sjangling, sikling og generelt dårlig allmenntilstand. Dropp de gamle ormepillene, som er kortison. De hemmer hevelsen, og kan gi en falsk trygghet, det eneste som gjelder i slike situasjoner, er å komme seg til veterinær så kjapt som mulig gjentar veterinæren.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...