Nordre Aker Budstikke

Har aldri hevdet at snø fra veier i Oslo ikke er forurenset

Miljøbyråd Lan Marie Berg sier snø fra Oslos gater aldri ikke kan være forurenset. Foto: PRIVAT / OSLO KOMMUNE (STURLASON)

Miljøbyråden mener hun brukte et faguttrykk da hun i bystyret i februar understreket at snøen som ble lagret på Låkeberget ved Maridalsvannet ikke var skitten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.03.2018 kl 09:33

MARIDALEN: I forrige uke kunne Nordre Aker Budstikke presentere resultatene fra Vann- og avløpsetatens prøver av snøen som Bymiljøetaten hadde mellomlagret på Låkeberget parkeringsplass, 450 meter fra Oslos drikkevannskilde Maridalsvannet.

– Snøen var forurenset, og til dels langt over grenseverdiene for drikkevannsforskriften, konkluderte Frode Hult, seksjonsleder Vannmiljø i Vann- og avløpsetaten (VAV), da prøveresultatene av snøen forelå før helgen. Blant annet innholdt snøen 4,5 ganger mer bly, og dobbelt så mye nikkel som forskriften tillater.

– Det er ikke skitten snø som dumpes, og det er ikke et deponi, sa imidlertid miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) 28. februar, etter flere kritiske spørsmål fra opposisjonen i bystyrets spørretime.

Her kan du lese mer om prøveresultatene som viser at snøen var forurenset.

"Skitten snø" - et faguttrykk

I bystyremøtet 21. mars måtte hun igjen svare for praksisen, på bakgrunn av at VAVs prøver viser at snøen var alt annet enn ren.


Maren Malthe-Sørenssen (H). Foto: OSLO

– Hadde byråden rett i sine fem uttalelser (i bystyret 28. februar, journ.anm.) om at snøen ikke var skitten? spurte Maren Malthe-Sørenssen (H) i bystyret onsdag.

Byråd Berg startet med å understreke at snødumpingen ved Maridalsvannet var «feil». Snøen skulle ikke ha blitt lagret i Maridalen, og at hun etter møter med Bymiljøetaten og Vann- og avløpsetaten har blitt forsikret om at dette ikke vil skje igjen.

– Men når det er snakk om ren og skitten snø, så kan det godt hende at jeg har bidratt til forvirring fordi jeg brukte fagutrykk. "Ren snø" er uttrykk for lokal snø, i motsetning til snø fra hovedveiene og i sentrum, som er vesentlig mer skitten, sa Berg i bystyret onsdag.

Dette er samme begrunnelse Bymiljøetaten ga til Nordre Aker Budstikke da VAVs prøveresultater ble kjent.


Spoler vi tiden tilbake, til bystyremøtet 28. februar, sa imidlertid byråden dette:

– Det [er] viktig å skille mellom typer snø. Det som er såkalt skitten snø, er snø fra hovedveiene. Forskjellen på den snøen og snøen som er i boligområdene for eksempel, og andre veier, er at snøen som er i andre veier kan se skitten ut fordi den er gråere når den har vært gjennom snøfreseren. Men den er ikke såkalt skitten, eller med fare for den type forurensning.

Kristoffer Gustavsen (H) syntes onsdag dette var forvirrende:

– Utfordringen er når byråden bruker fagtermer, slik at vi som er fritidspolitikere ikke forstår, sa han i spørretimen 21. mars.

– Faguttrykket renere snø er litt rart, det er jeg helt enig i. Vi bør nok heller bruke «lokal snø» fremover, svarte Berg.


Bymiljøetaten i gang med å fjerne snøen i slutten av februar. (Leserfoto)

Kontroll?

Malthe-Sørenssen ville videre vite om byråden har «kontroll» på sine egne etater. Hun viste til Vann- og avløpsetatens kraftige uttalelser i Nordre Aker Budstikke, og til Fylkesmannens brev der de forutsetter at det var tatt prøver av snøen, og at det var foretatt en risikovurdering ved de ulike midlertidige snølagringsplassene. Dette har Bymiljøetaten bekreftet at ikke ble gjort.

– Lover og forskrifter tolkes åpenbart ulikt, og det er ikke bra. Er informasjonen fra etaten til byråden god nok? spurte Malthe-Sørenssen.

– Jeg forutsetter at alle mine etater følger drikkevannsforskriften. Her har Bymiljøetaten selv sagt at de gjorde en feil. Jeg har blitt forsikret om at det ikke skal skje igjen, svarte Berg.

Hun sa videre at rutinene her hadde fungert – Bymiljøetaten var på plass og fjernet snøen kort tid etter at VAV krevde dette.


– Det skal ikke skje slike feil. Men det viser at da det skjedde en feil, var kontrollmekanismen på plass og Bymiljøetaten fikk ryddet opp.

Videre fortalte Berg at Bymiljøetaten vil gjøre en evaluering av hvordan de har håndtert de store snømengdene i vinter.

– Det ser jeg frem til, sa Berg.

Snøen på Låkeberget ble dumpet i begynnelsen av uke 8. Først 1. mars var all snøen fjernet, ifølge VAV.

Byråden: Snø fra veier er forurenset

Eirik Lae Solberg (H). Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Høyres Eirik Lae Solberg ville ikke helt slippe ballen, og lurte på om snøen ikker er skitten når den inneholder 4,5 ganger så mye bly, og dobbelt så mye nikkel, som det drikkevannsforskriften tillater.

– Jeg tror ingen snø som faller på veiene i Oslo ikke er forurenset, svarte Berg.

Bymiljøetaten har etablert flere midlertidige snølagringsplasser i marka i vinter. Det er disse som er årsaken til at Fylkesmannen 5. mars grep inn og ba om en redegjørelse for Oslo kommunes snøhåndtering.

Her kan du lese om prøvesvarene som viser at snøen på Låkeberget var forurenset.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...