Nordre Aker Budstikke

– Har bydelen fått munnkurv?

Flexbo-husene i Kapellveien 118 får blant annet komposthauger (i bakgrunnen på bildet) som nærmeste nabo. Foto: Kristin Tufte Haga

Bent Gether-Rønning tok i forrige BU-møte opp bosettingsplanene i Kapellveien 118, men fikk ikke svar. – Har bydelen fått munnkurv? spør Høyre-politikeren.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.03.2008 kl 11:28

GREFSEN: I Kapellveien 118 er det allerede satt opp fem småhus etter Flexbo-modellen.

Det er et samarbeid mellom bydel St. Hanshaugen (på oppdrag fra byrådsavdeilng for Velferd og sosiale tjenester), Rusmiddeletaten og frivillige organisasjoner, som Kirkens bymisjon og Frelsesarméen.

I følge bydel St. Hanshaugens nettsider er målgruppen for prosjektet personer som har bodd ute i Oslo over tid, og som av ulike årsaker ikke ønsker å nyttiggjøre seg eksisterende boligløsninger ellers i Oslo. På småhusene i Kapellveien 118 er det også satt opp plaketter med henvisning til Flexbos nettsider.

Ikke høring

Men småhus-planene har ikke vært på høring i Nordre Aker bydelsutvalg (BU), og i forrige BU-møte stilte Bent Gether-Rønning (H) spørsmål til administrasjonen om blant annet saksgangen i prosjektet, men fikk ikke svar.

– Det virker som om bydelen har fått munnkurv. Jeg ble også anmodet av administrasjonen om å ikke bringe saken opp i det offentlige rom. Det stiller jeg meg undrende til, sier Gether-Rønning.

Biologisk mangfold

Og det er ikke bare den spesielle situasjonen rundt selve saksbehandlingen Gether-Rønning reagerer på.

– Det er tydelig at det ikke er tatt hensyn til at småhusene er satt opp i friluftsområde som er registrert med «biologisk mangfold» av Friluftsetaten, som også har påbegynt et arbeid med sikte på å få til et sterkere vern av området. Husenes plassering er uheldig og virker lite gjennomtenkt, sier Høyre-politikeren.

Mellom skolene

– I tillegg blir prosjektet liggende i umiddelbar nærhet til to skoler, Engebråten og Grefsen. Spesielt Grefsen skole, nærliggende barnehager og andre beboere benytter området der husene er plassert aktivt som et naturområde med særegen løvskog og tilhørende vekster og dyreliv, fortsetter Gether-Rønning.


Husene er plassert med utsyn rettet mot komposthaugene på Miljøstasjonen med samme adresse.

– Og med komposthaugen som nærmeste nabo, vil jo lukten derfra ikke gjøre stedet egnet som bosted for noe menneske, hverken uteliggere eller andre, mener politikeren.

MidlertidigI henhold til «melding om tiltak» som er mottatt i plan- og bygningsetaten 30.01.08. står Etat for eiendom og byutvikling (EBY) som tomteutleier. Og husene er betegnet som «midlertidige transportable boliger» som skal stå på tomten i inntil to år. I tillegg skal boligene ha både «private vannverk» og «private avløpsanlegg».

Ingen kommentar

Etter det Nordre Aker Budstikke (NAB) kjenner til er selve adkomsten til husene planlagt over et regulert friområde. Men Friluftsetaten har foreløpig ikke hatt saken på høring, selv om husene allerede er på plass. Og Friluftsetaten ønsker heller ikke å si noe mer om prosjektet på det nåværende tidspunkt.

– Vi har ingen kommentarer til denne saken nå. Det er Plan- og bygningsetaten (PBE) som behandler saken. Friluftsetaten har ennå ikke fått den til uttalelse fra PBE, men det regner vi med at vi får, sier presseansvarlig Anne Aakervik i Friluftsetaten.

Tiltakshaver har etter det NAB kjenner til mulighet til å sette opp slike midlertidige småhus på egen risiko, før melding om tiltak er behandlet av plan- og bygningsetaten.


– Men i et svar, datert 19. februar, på en tidligere henvendelse fra St.Hanshaugen bydel, forutsetter imidlertid Friluftsetaten at bydelen sørger for at byggearbeider og hogst/skjøtsel av vegetasjon ikke blir påbegynt før de har fått byggesaken til uttalelse, og byggesaken er godkjent av Plan- og bygningsetaten, opplyser Gether-Rønning.

Bydelsdirektør Mona Taasen i Nordre Aker har ingen kommentar til saken, og viser til prosjektleder i bydel St. Hanshaugen.

Rektor føler seg lurt

Også rektor Ragnhild Palm Andersen ved Grefsen barneskole har engasjert seg i saken. Til Østlandssendingen forteller hun at området der Flexbo-husene er satt opp er mye brukt av skolen.

– Når man ikke får vite noe og noe holdes hemmelig blir man veldig mye mer skeptisk. Hadde vi visst det hadde vi kunnet ta det opp i skolens organer for å diskutere hvordan vi skal få til dette på best mulig måte. Jeg får en følelse av at vi har blitt lurt, sier Palm Andersen til Østlandssendingen.

Prosjektansvarlig Sven Bue Berger i bydel St. Hanshaugen beklager at skolen ikke har blitt informert. Han synes derimot ikke at det problematisk at boligene er på plass før søknaden er ferdigbehandlet.

– Vi tar gjerne kritikk for det. Men plasseringen er et stykke inn i skogen, og vil ikke være synlig verken fra veien eller andre steder. Vi har vært i stand til å løfte husene inn dit uten å gjøre inngrep i naturen, sier Bue Berger til Østlandssendingen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...