Nordre Aker Budstikke

Har du hørt Kjelsås-L-en?

Professor Janne Bondi Johannesen sammen med Engebråten-elevene Per Oscar Brænd (f.v.), Christopher Poots, Sofie Dahle Ovesen og Tale Fredriksen.

"Østfold-L-en" sprer seg utover Oslo – og noen kaller den også "Kjelsås-L-en" – bare sjekk med "ball", "mål" og "lollipop"!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.09.2016 kl 22:23

ENGEBRÅTEN: – Boller! sier Engebråten 10.-klassingene Per Oscar, Christopher, Tale og Sofie etter hverandre – alle fra Kjelsås.

Professor i lingvistikk ved Universitetet i Oslo, og en av redaktørene av boka "Språk i Oslo", Janne Bondi Johannessen, lytter spesielt etter måten elevene sier L-en å.

Østfold-L

– Ingen tvil om at Østfold L-en – en "fremre L" – har kommet inn i Oslo-språket de siste årene, spesielt blant barn og unge. Denne L-en finnes jo i Oslo fra før også, men det nye er at den brukes også i lydlige omgivelser, der vi voksne har en "bakre L". Av de fire elevene har Tale den klareste Østfold-L-en. Men de andre nærmer seg, og er også på vei bort fra den tradisjonelle Oslo-L-en – en "bakre L", sier Johannessen.

For å prøve å forklare enkelt forskjellen på en "bakre L" og en "fremre L", kan vi si at ved sistnevnte slår tungespissen opp i gommen, rett bak overtennene. På fagspråket heter en slik L "apikal lateral approksimant", i motsetning til en "bakre L", som er en "laminal lateral approksimant", og hvor bakre del av tungen går opp lengre bak i ganen.

Når Østfold-L-en begynte å spre seg i Oslo, er umulig å si noe konkret om, men Johannesen mener "fenomenet" ikke har noe med "Østfold-innvandring" til hovedstaden å gjøre.

Fra barna

– Det er for øvrig ytterst sjelden at språk fra mindre byer, påvirker språket i større byer. I dette tilfellet er det nok heller det at små barn som lærer å snakke, som oftest bruker mer den fremre L-en, som finnes i mange flere lydlige omgivelser, enn den bakre. Og barna har fortsatt med den fremre L-en i oppveksten også, i stedet for etter hvert å gå over til å bruke den bakre L-en, sier Johannessen.

– Sola! sier Per Oscar, Christopher, Tale og Sofie.

Hva sier professoren da?

– Igjen er det Tale som har den klareste fremre L-en, mens de andre fortsatt her har den tradisjonelle tjukke L-en i dette ordet. Egentlig ganske overraskende – for dette er et typisk ord hvor Østfold-L-en blir mye brukt blant unge andre steder i Oslo, sier Johannessen.

Justerer språket

10. klassingene sier at de ikke har tenkt noe særlig over hva slags "L-er" de snakker med, men derimot forteller de at de justerer språket innimellom, særlig i kontakt med eldre mennesker.

– Jeg snakker annerledes til oldemor, forteller Christopher.

– Jeg også, mer høyt til de eldre, sier Per Oscar.

Jentene er også enige om at de nok er mer "klare" i talen, når de for eksempel snakker med læreren.

ROFLOL og OMFG!

Og ifølge elevene er det ikke noe særlig "Kebab-norsk" på Engebråten, men "internt" benyttes ord fra blant annet internettbruk.

– Skikkelig "lame" for eksempel, for å si at noe er urettferdig! Ellers så kan vi bruke bare bokstaver som ord, for eksempel ROFLOL. Det betyr egentlig "Rolling on the floor, laughing out loud"! Eller kanskje OMFG; "Oh my fucking God!" forteller Per Oscar.

Fremre L på vestkanten

Ellers synes Engebråten-elevene at "vestkant-unge" snakker for pent.

– Hva med Østfold L'en i vestkantbydelene Ullern og Vestre Aker?


– Akkurat samme der – den fremre L-en sniker seg inn uavhengig av geografisk retning. Språket i Oslo endrer seg, men den gruppen som er flinkest til å holde det tradisjonelle språket "i hevd", er håndverkerne. De lar seg ikke lett påvirke språklig, forteller språkprofessor Johannessen.

Den noe annerledes norsktimen er over for de fire 10.-klassingene. Og norsk er faktisk ett av favorittfagene.

– Men det er nok fordi vi er så fornøyd med læreren vi har i norsk det, understreker Per Oscar, Christopher, Tale og Sofie.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...