Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Har fått bøter for 20.000 kroner, nekter å gi seg

Her sitter Mari lenket fast til en boremaskin med kollega Gaute Eiterjord. Hun ble senere bøtelagt for andre gang på kort tid. Foto: Rosi Aarseth, Natur og Ungdom

I nesten tre uker har Natur og Ungdom (NU) aksjonert mot de planlagte prøveboringene på Engebøfjellet i Sogn og Fjordane. Mari Gjerdåker fra Nordre Aker aksjonerte for andre gangen denne uka.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.02.2016 kl 15:15

NORDRE AKER: De omstridte planene om åpen rutilgruve i Engebøfjellet og dumping av 250 millioner tonn gruveslam i Førdefjorden har møtt voldsomme protester. Mari Gjerdåker fra Nordre Aker aksjonerte denne uka sivilt ulydig mot prøveboringene gruveselskapet har startet.

Mari fra Nordre Aker var en av fire aksjonister fra Natur og Ungdom (NU) lenket fast til anleggsmaskiner på Engebøfjellet i Vevring.

Aksjonistene fikk pålegg fra politiet om å fjerne seg fra aksjonsstedet, men valgte å bli sittende. Politiet klippet opp lenkene og fjernet aksjonistene med makt.

De ble så fraktet ned fra fjellet i politibil, og fikk et forelegg på 10 000 kroner. Det er andre gang Mari aksjonerer, sist gang ble hun kjørt til politistasjonen i Florø og fikk også da et forelegg på 10 000, skriver NU i en pressemelding.

- Hører hjemme i et demokrati

Gjerdåker forsvarer aksjonen.

- Jeg mener vi hadde en god aksjon selv om vi ble fjernet av politiet. Å bli arrestert og bøtelagt er et stort skritt å ta, men det føles helt riktig i denne saken. Ikke-voldelig sivil ulydighet har vært viktig historisk, og hører hjemme i et demokrati. Jeg mener at å aksjonere med fredelige, ulovlige aksjoner er et mye mindre lovbrudd enn den planlagte miljøkriminaliteten gruvedumping i fjorder er, sier Mari.

Blokkerer anleggsarbeid

Aksjonene på Engebøfjellet begynte tirsdag 2. februar, og aksjonister har blokkert anleggsarbeidet hver dag siden.

Gjerdåker har ingen planer om å gi seg selv om hun til sammen har fått bøter for 20.000 kroner.

- Med så høye bøter virker det som politiet prøver å skremme flere fra å aksjonere, men heldigvis fortsetter folk å komme til. Med den fantastiske støtten vi har fått fra dem som bor i Vevring føles det helt riktig å fortsette så lenge som trengs. Vi kommer aldri til å gi opp kampen for Førdefjorden, og folk vil aksjonere så lenge som det er nødvendig, sier Mari.

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

" target="_blank">Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...