Mistet to katter på et halvt år:
Familien frykter at kattene kan ha fått i seg gift

Fadoua, og katten som døde i mai i år øverst, og den som døde i desember nederst. Foto: Kristin Tufte Haga / Privat
– Er det kanskje andre med katter som har opplevd det samme, i samme område? spør Fadoua Eddalia på vegne av familien som opplevde at deres to katter døde med flere av de samme symptomene.
Publisert: 18.12.2019 kl 16:10
Sist oppdatert: 18.12.2019 kl 18:54
GREFSEN: Fadoua Eddalia forteller på vegne av familien, om de to kattene som døde med syv mpneders mellomrom. Familien lurer på om kattene kan ha fått i seg gift, i området Grefsen og Kjelsås, der de bodde.
– Det er svigermors to katter som dette skjedde med. Det er kattemor på syv år og sønnen på ett år. Sistnevnte ble dårlig torsdag 6. mai, og oppførte seg veldig unormalt. Han var slapp, og ville ikke bevege seg noe særlig, eller spise. Vi ringte også Giftsentralen om symptomene, og som vi oppfattet lignet forgiftning. Vi dro til veterinæren ved Storo, Storo Dyreklinikk, med han. Han skrek og skrek og hadde tydeligvis vondt, forteller Fadoua.
Katten blødde også ifølge Fadoua fra nese og munn.
– Han ble tatt inn til undersøkelse ved dyreklinikken med én gang vi kom, men det var ikke noe de kunne gjøre, og han ble avlivet der.
Her er den første katten som døde, samme dag som den ble tatt med til veterinær:
Privat video.
Moren ble syk
Syv måneder senere, i slutten av forrige uke, ble også kattemor syk.
– Hun virket sliten og sløv, og fredag forsvant hun. Mandag dukket hun opp igjen og var tydelig svært syk. Vi tok henne rett til veterinæren, og hun viste også lignende symptomer som sønnen gjorde i mai. Også helt apatisk, greide ikke stå på bena, og kastet opp noe hvitt. Hun ble avlivet på dyreklinikken mandag.
– Dette er så fryktelig trist, vi lurer nå på om kattene har fått i seg noe gift. Vi har lett etter rotte- og musegift og annet satt ut i nærområdet, men har ikke funnet noe. Vi synes det er svært spesielt at to katter dør av slike symptomer med så kort tid mellom. Er det kanskje andre som har katter som har opplevd det samme, i samme område? spør Fadoua, som selv har katt der hun bor nå.
– Jeg har innekatt, min svigermor orker ikke å ha flere katter, etter dette grusomme som har skjedd, legger hun til.
Storo Dyreklinikk
Katteeier har informert Storo Dyreklinikk om at det er i orden at de forteller om kattene:
– Jeg kan bekrefte at nevnte eier har vært her ved to anledninger med katter som har blitt akutt dårlige, den ene i mai og den andre i desember i år. Begge kattene ble avlivet. Det er ikke bekreftet på noen av kattene at det faktisk var forgiftning som var årsaken, men det er jo én av flere muligheter når dyr kommer til oss og har blitt akutt dårlige. Katter kan få i seg mye forskjellig som kan gi forgiftning, alt fra maling, frostvæske, vaskemidler, planter med mer. Men de nevnte kattene ble ikke utredet eller obdusert, slik at vi kan ikke sikkert vite hva som var årsaken til at de ble dårlige, sier veterinær Anja Halvorsen Ihle ved Storo Dyreklinikk.
Hun legger til at en eventuell videre utredning er det dyreeier som må bekoste og be om.
– Vi har ikke hatt andre katter inne i år med mistanke om eller bekreftet forgiftning. Kattene som kom inn her var blitt syke i løpet av noen dager. Men om kattene hadde fått i seg noe giftig, eller om de var blitt syke av helt annen årsak, er usikkert. Tilfellene er ikke meldt inn til Mattilsynet, vi gjør ikke det med mindre det er sterk mistanke om, eller påvist, forgiftning. Kattene hadde symptomer som også kan ha hatt helt andre årsaker, sier veterinæren.
Tidligere i år omtalte Dagbladet kattedød, og mulig forgiftning, gjennom alfakloralose-produkter mot mus – en type nyere musegift.
– Vi kjenner til den omtalte musegiften. Denne forårsaker først og fremst nevrologiske symptomer og eventuelt død. Vi kan hverken avkrefte eller bekrefte dette ut fra kattenes symptomer, ifølge veterinæren.
Fadoua forteller for øvrig at det kun var den eldste katten de så som hadde fanget mus, men de så aldri at noen av de spiste mus.
– Sett en økning
Erlend Spikkerud, sjefsingeniør i Miljødirektoratet, forteller at muse- og rottemidler reguleres i Norge gjennom biocidforskriften, som implementerer EUs biocidforordning i Norge.
– Miljødirektoratet har ansvar for vurdering av biocider i Norge, og muse- og rottemidler må godkjennes før de kan settes på markedet. I dag er det to hovedtyper muse- og rottemidler som er godkjent: Antikoagulanter og alfakloralose. De siste årene har det vært en innstramming i bruk av antikoagulantene, og privatpersoner har hovedsakelig brukt alfakloraloseprodukter.
Han sier videre at for privatpersoner er det tillatt å bruke gift mot mus - ikke rotter, men bare innendørs og i åtestasjoner. Godkjente skadedyrbekjempere kan bruke flere produkter. De kan bekjempe både mus og rotter, og også bruke antikoagulanter utendørs rundt bygninger. Det skal alltid brukes solide åtestasjoner for å hindre at uvedkommende og kjæledyr får tilgang til giften.
Bønder er en ny gruppe som også kan bruke de fleste av de samme produktene som godkjente skadedyrbekjempere, men bare på egen eiendom.
– Vi har sett en økning i antall forgiftningstilfeller med musegift og alfakloralose hos kjæledyr de siste par årene, og vi følger med på utviklingen. Dette er en generell trend som våre nordiske naboer også ser på med bekymring, og i likhet med flere andre land ser vi på muligheten for å innføre enda strengere restriksjoner på bruken av produktene.
Men så lenge det ikke er noen rapportering av slike mulige tilfeller, så gir det ingen oversikt.
– Vi har dessverre ingen god oversikt over antall tilfeller, siden det ikke er noe rapporteringssystem for slike forgiftningstilfeller i Norge. Miljødirektoratet er i kontakt med veterinærmiljøet og prøver å innhente informasjon om omfanget.
Nordre Aker Budstikke har også vært i kontakt med Mattilsynet, som melder at tilsynet så langt ikke har registrert noen økning i mistanke om kattedød som følge av mulig forgiftning.
Kjelsås Dyreklinikk på Kjelsås forteller at klinikken ikke har tatt imot katter så langt i år hvor det mistenkes at katter kan ha fått i seg gift.
Veterinærhøgskolen
Veterinærhøgskolen NMBU - ved veterinær og klinikkleder Kristin Wear Prestrud, svarer følgende i en e-post om saken, til Nordre Aker Budstikke:
– Vi har hatt noen få tilfeller hos katt der vi har mistenkt forgiftning, men det kan være vanskelig å påvise forgiftning i en del tilfeller, dersom man ikke vet hvilken gift katten kan ha vært utsatt for. Jeg kjenner ikke til at vi har hatt spesifikke forgiftninger med muse- og - eller - rottegift hos katt i år.
Hun skriver at de ikke har spesielle rutiner for å melde dette til andre instanser, unntatt i tilfeller der se - oftest i samråd med eier - får mistanke om at noen har forgiftet kattene med vilje.
– For øvrig har vi ikke registrert noen slike tilfeller så langt i år. Forgiftninger som er ulykkeshendelser, meldes ikke til andre instanser.
Ikke obdusert
De to omtalte kattene ble ikke obdusert. Dette må i tilfellet initieres og betales av eier, slik dyreklinikken opplyser. Veterinærhøgskolen skriver til Nordre Aker Budstikke at de har egen obduksjonsavdeling (patologisk avdeling), som obduserer dyr som er pasienter ved Veterinærhøgskolens egne klinikker. Denne obduksjonstjenesten er gratis, og kan gjøres dersom eier tillater dette.
Dersom eier kommer til Veterinærhøgskolen og ønsker obduksjon av et dyr som har dødd hjemme, og dyret ikke har vært pasient hos skolen, må dyret sendes til Veterinærinstituttet for obduksjon. Det koster anslagsvis rundt 8-9000 for selve obduksjonen, pluss eventuelt utgifter til kremering, opplyser Veterinærhøgskolen.
En slik videre utredning var ikke aktuelt for eieren av kattene som er omtalt i denne saken.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!