Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Teodors ferd til Mount Everest:

Har landet på verdens mest skremmende flyplass

SKUMMEL: Der rullebanen ender i enden av bildet, et det et stup, rett ned. Ikke en flyplass for dem med fly- eller høydeskrekk. Foto: TEODOR GLOMNES JOHANSEN

Med en rullebane som har et stup på den ene siden, og en bratt fjellvegg på den andre siden, er Lukla best kjent som en av verdens mest skremmende flyplasser.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.04.2015 kl 18:56

NEPAL/ULLEVÅL: – Da har vi kommet oss til Lukla Airport!

For Teodor Glomnes Johansen (24) fra Ullevål og Jostein Hult (24) fra Bøler, er ekspedisjonen nå i gang.

Nordre Aker Budstikke skal følge Teodors ferd mot toppen av Mount Everest denne våren. Etter planen står han på toppen av verdens høyeste fjell rundt 10. mai. Teodor skal live-rapportere fra ferden hver uke på nab.no. Les mer om det her!

Bratte stup og fjellsider

Palmesøndag forlot de Norge, og etter et par dager i Katmandu, Nepal, landet de på den fryktingytende Lukla Airport onsdag 1. april. Det markerte at eksepdisjonen er i gang!

Rullebanen i Lukla har et stup på den ene siden, og en bratt fjellvegg på den andre siden, og er ingen flyplass for dem med flyskrekk. Se video av et fly som tar av fra Lukla ved siden av denne artikkelen/øverst på siden i mobilvisning.

– Hjertet begynte å slå litt raskere da vi gikk inn for landing. Man merker det på kroppen. Så langt har alt gått etter planen, og i dag skal vi gå frem til Phakding. Det er kun cirka tre timer fra flyplassen, forteller Teodor.

LES OGSÅ: Dette er Oslos rykende ferske BMX-bane!

Møtte på uvær

Nordre Aker Budstikke snakket med Teodor og Jostein tirsdag kveld, og da kunne de fortelle om et uvær i Katmandu, som hadde tvunget flere fly til å måtte lande i New Dehli i India, istedenfor destinasjonen i Nepal.

Heldigvis for de to fra Oslo ble deres fly kun holdt igjen en times tid i lufta, før det fikk gå ned i Katmandu.

I Katmandu ble de møtt av sherpateamet og de utenlandske klatrerne de skal reise sammen med. Mye formaliteter og godkjenninger fra myndighetene må på plass før eksepdisjonen kan starte.

LES OGSÅ: Lyn-spiller (25) operert for kreft – har fått ny kontrakt

Spent atmosfære

Og så må det handles. Mye av utstyret de trenger skaffes i Katmandu, framfor å dra det med hele veien fra Norge. Solkrem, drikkeflasker, minnekort til kamera, også videre.

– Det er en spent stemning her nå. Mange ekspedisjoner har blitt utsatt de siste dagene på grunn av uværet, og folk venter på gode eller dårlige nyheter for om turene deres kan starte, sier Teodor.

I Katmandu er det cirka 22 grader i lufta. Men været de siste dagene har gjort at det har snødd endel i de områdene de snart skal legge ut på tur i. Teodor tror likevel ikke det vil legge noen begrensninger på turen.

– Det blir fort varmt når sola kommer opp.

LES OGSÅ: Kathrine er byrådens drømmedame: Hun er et forbilde

Høydetilvenning

Ekspedisjonens første etappe består av knappe tre kilometer, fra Lukla til Phakding, på 2800 meters høyde. I snitt skal de gå mellom fem og åtte timer hver dag. Mye tid vil gå til å venne kroppen til høyden etterhvert som de stiger.

Fra dagens etappe på om lag 2800 meter, er toppen av Everest 8848 meter over havet.

– Det føles veldig ubehagelig. Man blir uvell og kvalm. Og stiger du for raskt føles det som om hodet skal sprenge, forteller Teodor, som måtte avbryte sitt Everest-forsøk i fjor, etter å ha havnet midt i tidenes verste ulykke på fjellet.

2. april fortsetter de til Namche Bazaar på 3441 meter, en tur på om lag fem timer. Innen påskeuka er omme, vil de ha nådd Dingboshe, 5000 meter over havet.

Følg Teodors ferd mot Mount Everest på Nab.no, men ny oppdatering hver torsdag, og daglig rapport på ekspedisjonens facebookside.

Her er et kart som viser hvor langt ekspedisjonen har kommet!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...