Nordre Aker Budstikke

Har pusset opp dette huset i Skar leir for 3,5 millioner

Kommandantboligen i Skar leir er pusset opp for 3,5 millioner kroner. Også verkstedhallen i bakgrunnen er rehabilitert. Foto: EIENDOMS- OG BYFORNYELSESETATEN

– Behovet for å gjøre noe med bygningsmassen og bidra til aktivitet haster. Ellers er det jo fare for mer forfall, hærverk og uønsket bruk, sier tidligere byråd for byutvikling, Bård Folke Fredriksen (H). Foreløpig står boligen tom.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.11.2015 kl 18:01

MARIDALEN/SKAR: Byrådet har nemlig stanset den pågående politiske behandlingen av Skars fremtid, og leiren har ingen forskriftsmessig løsning for drikkevann eller rensing av gråvann. Dermed er det ikke lov å bo der.

Det er Oslo kommune ved Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) som har ansvaret for vedlikeholdet i Skar leir, den tidligere militærleiren som kommunen kjøpte i 2007 - innerst i Maridalen.

Tre millioner årlig

I forbindelse med budsjettet for 2011 vedtok bystyret at EBY skulle bruke tre millioner kroner årlig på vedlikehold av Skar leir.

– EBY har så langt benyttet midlene til oppussing og vedlikehold av de fredede og verneverdige byggene med størst vedlikeholdsbehov. Det store fredede verkstedbygget er pusset opp, og kommandantboligen er totalrenovert utvendig og innvendig, sier kommunikasjonssjef Lena Nesset i EBY.

Hun forteller videre at kommandantboligen er totalrenovert for tilsammen 3,5 millioner kroner.


– EBY har jobbet med planer for videre utvikling av Skar leir hvor også kommandantboligen som nå er renovert inngår. Saken om fremtidig bruk og utvikling av Skar leir er nå til politisk behandling.

Kommandantboligen har blitt kraftig oppgradert på innsiden. Foto: EIENDOMS- OG BYFORNYELSESETATEN

Innstilling trukket tilbake

For innstillingen fra forrige byråd, om videre planer med Skar Leir, ble trukket tilbake av det nye byrådet, bestående av Ap, SV og Miljøpartiet de Grønne (MDG).

I forrige byråds innstilling ligger blant annet å få inn noen beboere i leiren.

Til Nordre Aker Budstikke har Anders Røberg-Larsen (Ap), byårdssekretær til byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDG), avkreftet at Skar leir vurderes som nytt flyktningmottak.


Slik bydelspolitikerne uttalte seg positive til tidligere i år.

Mangler drikkevann og gråvann-løsning

Det har vært omfattende oppussing av kommandantboligen. Blant annet er råteskadet trevirke skiftet ut, alle rom er overflatebehandlet – gulv, tak og vegger. Det er også etablert to nye bad i boligen, hele el-anlegget og røropplegget er fornyet, det er satt inn flere nye vinduer samt nytt glass i de fleste vinduene, de verneverdige uthusene er restaurert.

– Det eneste som mangler er forskriftsmessig drikkevann og en løsning for rensing av gråvann. En løsning for dette ligger inne i de planene som ligger til politisk behandling, men EBY vurderer også midlertidige løsninger kun for kommandantboligen slik at denne kan tas i bruk som bolig, forteller Nesset.

Foreløpig er det ingen som bor i det nyoppussede huset. Så lenge planene er stanset av byrådet, er den videre utviklingen av eiendommen satt på vent.

Nesset opplyser forøvrig at når eiendommen er klar for utleie, vil den etter planen legges ut på det åpne utleiemarkedet.


LES OGSÅ: «The missing link» i Nordmarka og Lillomarka. Er ny turvei endelig på trappene?

– Fire boliger i første omgang

Tidligere byutviklingsbyråd, nå bystyrerepresentant, Bård Folke Fredriksen fra Kjelsås. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Tidligere byråd for byutvikling, Bård Folke Fredriksen (H), forteller om det forrige byrådets ønsker for leiren.

– Det er et stort vedlikeholdsbehov for Skar Leir. Vi ønsket at noen skulle flytte inn der, så snart noen av bygningene ble beboelige. I første omgang fire boliger. I tillegg til oppussing og istandsetting av lokaler for lærlinger/yrkesfagselever og plasskrevende kultur og næring innenfor den totale bruken hensynet til drikkevannssikkerheten setter, sier den tidligere byutviklingsbyråden.

LES OGSÅ: Bare Bård og Øystein representerer Nordre Aker i bystyret

– Fare for mer forfall

– Behovet for å gjøre noe med bygningsmassen og bidra til aktivitet innenfor de nødvendige sikkerhetskravene som hensynet til vannkvaliteten setter, haster. Ellers er jo definitivt faren der for mer forfall, hærverk og uønsket bruk. At noen bor der er klokt, det gir døgnkontinuerlig tilstedeværelse slik jeg i sin tid foreslo i nevnte byrådssak, sier Fredriksen, og legger til:

– Dersom det at det nye byrådet trekker saken betyr at nødvendig oppussing og bruk av Skar leir utsettes i tid, er det synd. Forfallet og kostnadene ved å gjøre det nødvendige vil øke.

Kommandantboligen

Kommandantboligen ble bygget i 1892 i laftet tømmer, og har senere fått utvendig og innvendig panel.

Bygningen står på Byantikvarens Gule liste. Bygget ble totalskadet i brann i 1947 og ble bygget opp igjen som tomannsbolig.

Bygningen er via rehabiliteringen igjen blitt en enebolig med en mer effektiv planløsning. Bygget er på 267 kvadratmeter. Restriksjoner knyttet til at Skar leir ligger i nedslagsfeltet til Maridalsvannet vil ha innvirkning på antall personer som kan bo i bygget.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...