Nordre Aker Budstikke

Har sjelden opplevd en slik «folkevandring» til dalen

I 15-tiden lørdag var det helt fullt på parkeringsplassen ved Skar i Maridalen

Oppgitte Maridalen-beboere fortviler over at folk kommer i hopetall fra et koronastengt Oslo. Også ved bydelens idrettsbaner - som skal være stengt - meldes det om aktivitet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.03.2020 kl 17:30

NORDRE AKER: Det er ikke bare i Maridalen det har vært mange folk i dag. Også langs Akerselva og til og med på stengte idrettsbaner samler folk seg og nyter vårværet denne flotte lørdagen.

På Voldsløkka hadde lappene med «Stengt» liten innvirkning på folk som spilte fotball og koste seg i sola. Det rapporteres om liknende scener flere steder. Alle kommunale idrettsanlegg, herunder fotballbaner, skal ikke brukes for å hindre ansamlinger der koronaviruset kan smitte mellom mennesker.

Dette skiltet opplyser om at idrettsbanene på Voldsløkka er stengt, men det var få eller ingen som tok hensyn til det lørdag.

Flere idrettslag har de siste dagene gått ut i sosiale medier og bedt innstendig om at stengingene respekteres.

Holmenkoll-stemning i Maridalen

Men verst var det kanskje i Maridalen. Beboere i dalen Nordre Aker Budstikke har snakket med i dag forteller om scener som kan sammenliknes både med Holmenkollsøndagen og 17. mai.

– Det har aldri vært så mye mennesker her, sier en beboer vi har snakket med.


Mange kom også til, og reiste fra, Maridalen med buss lørdag.

Bildene viser fulle parkeringsplasser lørdag ettermiddag: Ved Skar, innerst i Maridalsveien står bilene tett i tett på parkeringsplassen, og langs Gamle Maridalsvei er det biler tett i tett helt opp til Hønefoten i 16-tiden.

– Jeg spurte noen om de ikke tenkte på smittefaren, men de svarte at det brydde de seg ikke noe om. Jeg er helt forferdet over oppførselen, sier beboeren videre.

Det rapporteres om parkerte biler i veikanten langs hele Gamle Maridalsvei.

Nordre Aker Budstikke har hver dag denne uka mottatt mange henvendelser fra folk som er bekymret over livet tilsynelatende går sin gang på idrettsbaner og friområder over hele bydelen, til tross for at barnehager og skoler er stengt, og alle som kan er oppfordret til å jobbe hjemme, og unngå kollektivtransport og større ansamlinger av mennesker.


Også i Sørkedalen har det vært mange mennesker i dag. Det skriver Akersposten.

Ved Brekke var det også både biler og mennesker lørdag.

Mange har testet positivt

Oslo kommune har fram til nå ikke ønsket å oppgi tall på smittede per bydel, men denne oversikten ble offentliggjort lørdag. Den viste at Bydel Nordre Aker er blant bydelene med flest smittede, og langt høyere enn landssnittet. Det er imidlertid knyttet usikkerhet til tallene – det reelle antallet er trolig langt høyere.

Tidligere denne uka sa Dag Jacobsen, avdelingsleder for akuttmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus, at vi må forvente flere smittede om vi fortsetter å gå i klynger. Han trekker frem Sognsvann som et eksempel.

– Det er opp til oss alle hvordan dette vil gå, sier professoren og avdelingslederen Les hva han sier, her.


Én meters avstand, sier Raymond

Torsdag adresserte også byrådsleder Raymond Johansen utfordringen med at mange trekker ut, og til steder der det kommer mange andre, i det fine været denne uka:

– Folk oppfordres til å holde seg hjemme så mye som mulig, men vi skjønner selvfølgelig at det også er et behov for å lufte seg i løpet av dagen. Det viktigste er at man holder avstand, også utendørs, og ikke samler seg i større grupper. Unngå lekeplasser og fotballbaner med mange mennesker. Gå helst en tur i nærområdet ditt, unngå unødvendig reising i byen og ikke dra til de mest populære utfartsområdene, som Sørenga eller Tjuvholmen, med mindre det er nødvendig, sa Johansen.

– Unngå folkemengder, og hold minst en meters avstand over alt, oppfordret han.

Kan stenge serveringssteder

Fredag varslet byrådet at de har vedtatt en forskrift som gir myndighet til å nekte all alkoholservering i Oslo. Bakgrunnen er at kontroller har avdekket at mange steder ikke følger de strenge smittevernretningslinjene som ble innført torsdag i forrige uke: De la strenge føringer for hvilke serveringssteder som kan holde oppe – kun serveringssteder med matservering kan holde oppe, og i Oslo må alle steder med skjenkebevilling stenge senest kl. 21.00. Gjester og personell må holde minimum én meters avstand.


Næringsetaten gjennomførte drøyt 400 observasjoner fredag ettermiddag og kveld. Selv om de fleste steder holder stengt og enkelte steder har forsøkt å legge til rette for avstandskravet, er det fortsatt flere steder som ikke følger smittevernreglene, ifølge en pressemelding lørdag.

— Vi kommer til å fortsette kontrollene utover lørdagen. Vi har gitt serverings- og skjenkesteder en klar beskjed om å følge regelverket. Vi vurderer løpende om vi må innføre skjenkestopp i Oslo, sier næringsbyråd Victoria Marie Evensen.

Fredag ble alle markastuene stengt, og til uka reduseres tilbudet i kollektivtrafikken.

Gallup

Følger du oppfordringen om minst en meters avstand når du er ute?

Vis resultat

Folkehelseinstituttets råd om sosial distansering

Nordre Aker Budstikke informer om at rådene sist er oppdatert 16. mars. Endringer kan forekomme. Følg alltid med på helsemyndighetenes informasjon.

Tiltak som gjelder befolkningen generelt:

 • Hvis du får feber eller luftveissymptomer, skal du være hjemme til ett døgn etter at du er frisk.
 • God hånd- og hostehygiene, prøv å unngå og ta deg i ansiktet.
 • Dere som bor sammen kan omgås normalt, utover det begrens håndhilsing, kyssing og klemming.
 • Hold avstand til andre, både på jobb, ute og andre steder du oppholder deg.
 • Begrens antall personer du har nær kontakt med, og får besøk av, til noen få av gangen.
 • Friske barn kan være sammen, men i små grupper og både ute og inne.
 • Utsette større sammenkomster som ikke er nødvendige.
 • For deg som tilhører en risikogruppe, er disse rådene ekstra viktige.
 • Pass på hverandre, unngå stigmatisering og utestenging. Kjenner du noen som bor alene så ring litt oftere enn før.

Hjemmekarantene:

Personer som er blitt satt i hjemmekarantene er friske, men har vært i en situasjon der smitte kan ha skjedd. Dette gjelder for de som er i hjemmekarantene:

 • Skal ikke gå på skole eller jobb.
 • Dere som bor sammen kan omgås normalt.
 • Skal ikke ta lengre reiser innenlands eller reise utenlands.
 • Skal ikke ta offentlig transport.
 • Bør unngå steder hvor det er vanskelig å holde avstand.
 • Skal som hovedregel ikke oppsøke offentlige steder, slik som butikker og kafeer. Ved mangel på alternativer, kan du gå ut for å gjennomføre nødvendig ærender i butikk eller apotek, men du må sørge for å holde tilstrekkelig avstand (det vil si en-to meter) til andre og unngå kø.
 • Kan gå tur ute, men hold minst en, og helst to meters avstand til andre.
 • Skal være årvåken på egne symptomer. Ved feber eller luftveissymptomer, skal du isolere deg så snart som mulig.
 • Hovedpoenget med karantene er å sikre at du ikke smitter andre før du selv utvikler symptomer, men det må også være praktisk gjennomførbart.

De som bor sammen med en person i hjemmekarantene skal ikke være i hjemmekarantene, men skal som alle andre i befolkningen følge med på egne symptomer.

Personer som er helt nødvendige for å kunne opprettholde forsvarlig drift knyttet til liv og helse kan bli unntatt fra karanteneplikten når de er på jobb.

Hjemmeisolering:

De som får påvist eller testes for covid-19 må isoleres – hjemme, i helseinstitusjon eller et annet sted. Dette gjelder for personer i isolering:

 • Skal ikke gå ut.
 • Hold helst to meters avstand til de du bor sammen med når det er mulig.
 • Hvis mulig, eget rom og bad. Bruk egne baderomsartikler, som for eksempel håndkle.
 • Hjemmet bør rengjøres hyppig.
 • Ring helsevesenet ved behov for legehjelp.
 • De du bor sammen med skal være i karantene.
 • Isoleringen varer til legen sier at du er smittefri, normalt syv dager etter du er helt frisk.

Kilde: Folkehelseinstituttet.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...