Nordre Aker Budstikke

Dette er en utsikt som vil savnes. Foto: Stella Oter Lindeberg

Hareides avskjed til politikken og Nordre Aker

Etter mange år, er det på tide for Knut Arild Hareide å ta farvel med både politikken og Nordre Aker – men ikke før vi fikk tatt en prat.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

SOLEMSKOGEN: Knut Arild har fått drømmejobben som sjøfartsdirektør, og nå vender familien kursen vestover, selv om hverken barn eller voksne har spesielt lyst til å forlate lokalmiljøet. Han hyller Solemskogen, avslører musikksmaken og håper at Jesus ville stemt KrF.

Flunkende ny jobb

Når Nordre Aker Budstikke besøker familien Hareide på Solemskogen 23. november, feirer familiefaren, bakermesteren og eks-toppolitikeren livets eneste 49-årsdag, og har ett ønske:

– Sykkelhjelm! Nå er det på tide med ny.

Bortsett fra å bli eldre, har Knut Arild selvfølgelig drevet med mye annet også. Han har jo ordna seg ny jobb.

– Det blir veldig spennende for meg. Nå skal jo sjøfartsnæringen, hvor Norge er en internasjonal stormakt, gjennom et grønt skifte. Å være med på det, og å bidra til at Norge skal kunne fortsette å nytte godt av denne næringen som er så viktig – det ser jeg veldig frem til. Også vet jeg jo enda ikke helt hva det egentlig innebærer å være sjøfartsdirektør. Jeg har jo ikke vært det før!


1. januar skal han gå fra å være politiker, til å bli en embetsmann som ikke skal gi uttrykk for egne meninger. Det blir litt av en omstilling.

– Det blir ikke noen politiske utspill fra meg. Nå skal jeg gjøre en god, faglig jobb, sammen med de dyktige medarbeiderne mine i direktoratet.

Hvorfor ville du bli sjøfartsdirektør?

– Jeg tror det går på at jeg har et engasjement for samfunnet som vi er en del av, og det å bli med på det grønne skiftet, og at vi får lov til å jobbe med en næring hvor vi, som liten nasjon, reelt sett er en stormakt. Jeg tror jeg kan si at direktoratet er verdensledende på sitt område. Motivasjonen min er å kunne ta det videre.


Og litt personlig er det også. Knut Arild, som kommer fra øykommunen Bømlo, er ingen fremmed for hverken båt eller sjø, og uten sjøfart, ville han ikke vært til:

– Pappa jobbet jo på båt, også fikk den motorstopp. Da måtte den til Bømlo for å bli reparert, fordi der lå det en motorfabrikk. Så han gikk i land, og der traff han mamma. Da jeg var liten, kunne jeg jo skryte av at pappa kunne styre verdens største båt.

Det er skikkelig streetcred på Bømlo.

– Ja, det slo an der!


I tillegg tilbrakte han de fleste av barndommens ferier ombord i båt – moren hans fant nemlig fort ut at båtferie er bedre enn bilferie når man har fem sønner i bagasjen.

– Det er nok bra at skipsfartsinspektørene i direktoratet ikke så all motorbåtkjøringa mi som liten. Det var kanskje ikke alltid at jeg holdt den 5-knopsgrensa...

Vil ikke vekk

Foto: Stella Oter Lindeberg

Men selv om den ferske direktøren gleder seg stort til å komme i gang, er det ting som må ordnes først. Å flytte til Haugesund står øverst på agendaen.

– Nå er vi på flyttefot, og det er litt leit, fordi det har vært så utrolig flott å bo her. Vi flytter jo ikke fordi vi vil vekk, men på grunn av jobben.


Likevel blir det ikke bare leit. Haugesund er midt mellom hjembyene til Knut Arild og kona, Lisa Maria, og det er ikke helt dumt å ha mer tid til foreldre, brødre og søstre.

– Det er et veldig pluss å komme nærmere familien, sier Lisa Maria.

– Nå flytter vi for å trives der, og det blir spennende. Men det er ikke utenkelig at vi kommer tilbake hit en gang. Jeg har et lite kontor i Oslo også.

Parets tre barn har det også fint i bydelen, og vil gjerne bli værende. De har til og med funnet opptil flere nye jobber til faren:

– Det var en kollega på jobben til en av mødrene i barnehagen som hadde sagt opp, så Sara kom hjem og sa «I jobben hennes slutter det en person! Kanskje det er noe for deg, pappa?»

Knut Arild legger heller ikke skjul på at han vil savne Solemskogen. Tidligere har familien også bodd på Grefsen i flere år, men de forteller at dette nabolaget er rimelig perfekt. Solemskogen er til og med roligere enn Bømlo, samtidig som sykkelturen til sentrum ligger på en drøy halvtime, ifølge Knut Arild.

– Skogen og naturen er flott, men vi kommer virkelig til å savne menneskene som vi er blitt kjent med. Det er et skikkelig lokalmiljø her – alle stiller opp på dugnad, det er matservering, og om to uker har vi bruktmarked, hvor jeg har ansvar for vaffelsteking. Det er en kjempefin plass, både om sommeren og vinteren.

12 år på Stortinget

Det er en stund siden han her var Grindaguten. Foto: Stella Oter Lindeberg

Sammen med flyttingen og den nye jobben, er det enda en stor omveltning på gang i livet til Knut Arild. Den politiske karrieren, som har pågått siden han var 18 år gammel og hadde det sjarmerende kallenavnet «Grindaguten», legges nå på hylla.

Grindaguten har ledet KrF, hatt flere ministerposter, og har 12 år og 138 dager ansiennitet på Stortinget.

Nå er det altså over, men journalisten griper sjansen til å stille ett viktig politisk spørsmål:

Ville Jesus stemt KrF, tror du?

– Jeg er veldig opptatt av at Jesus er litt større en politikken. Det er viktig for meg å si at KrF ikke skal eie det kristne, som finnes i alle partier. Ingen skal tenke at de må stemme KrF fordi de er kristne. Men jeg håper jo at politikken vår appellerer til Jesus. Jeg skal ikke si at han ville stemt KrF, men jeg håper at han synes det er mye bra, og jeg tror han ville funnet mye positivt med de andre partiene også.

Knut Arild kommer utvilsomt til å savne politikken, og han innrømmer at det blir merkelig å ikke ha den samme påvirkningskraften han har hatt de siste 12 årene, men det er en del ting han ikke kommer til å lengte etter. Helgejobbing, for eksempel:

– Det er flere ting jeg er glad for å slippe. Jeg kommer ikke til å savne de mange helgene jeg har brukt på jobben, mens jeg har hatt små barn. Jobben som sjøfartsdirektør kommer også til å kreve mye av meg, men ikke på samme måte som politikken. Jeg må være ærlig å si det, at jeg har tatt min andel helger, synes jeg.

Hva er du mest stolt av?

– En konkret sak som jeg er veldig stolt av, er at vi fikk flere lærere. Men jeg tror ikke det er det jeg vil bli husket for. Da er det heller det at jeg tok en del verdisaker, og på en måte satt det på agendaen. I politikken er det lett å bli opptatt av seg selv, og det har jeg og blitt, men mitt liv er på sitt beste når jeg evner å se utover meg selv.

Eurovision-nattasang

Lisa Maria og Margon, som er frivillig, foran bruktbutikken Happikidz på Sagene. Lisa Maria er daglig leder, og vil jobbe for å bevare butikken når hun flytter. Foto: Stella Oter Lindeberg

Knut Arild er kjent som en lite selvhøytidelig fyr, men er det en politisk strategi, eller er han bare sånn?

– Da jeg ble partileder, tenkte jeg «hvordan skal jeg være nå?», men så fant jeg ut at jeg må være meg selv.

– Jeg husker jo at da han ble miljøvernminister, var han i Det Nye, og sto der med alt for store klær og rose i munnen. Jeg har følt hele veien at han er helt seg selv, forteller en lattermild Lisa Maria.

Men ville du vært med på Maskorama?

– Ehh, jeg tror nok ikke det. Jeg liker godt å synge, men jeg har ingen selvtillit på det. Jeg synger mye til barna, da.

Men han har faktisk vært med på Maskorama lite, i forbindelse med TV-aksjonen. Dommerne gjettet Atle Pettersen. Foto: Privat

Knut Arild røper at det går mest i klassiske nattasanger til ungene, men at det hender han ryker på en gammel Eurovision-låt. Selv hører han veldig lite på musikk, og da er det CD som gjelder – Spotify har han faktisk ikke.

Lisa Maria, derimot, er tidligere pønkebassist i bandet Umbrella, hvor hun blant annet spilte sammen med Hilma Nikolaisen. Bassen har ligget på hylla siden videregående, men Nikolaisen er fremdeles en nær venn.

– Det begynte med UKM, som er et kjempebra tilbud! Det er veldig artig; mens jeg spilte i pønkeband, sang han i Ten Sing, haha!

Farvel til bydelen

Knut Arild er veldig begeistret for bakeskapet på kjøkkenet. Det er noe han kommer til å savne i Haugesund. Foto: Stella Oter Lindeberg

I slutten av uka skal huset fotograferes for salg, og flyttingen er blitt veldig ekte. Likevel forlater Knut Arild både politikken og bydelen med en siste avskjed. Det er ikke nytt at han engasjerer seg for lokalpolitikken, og i det siste har han blant annet vært opptatt av skolebusskuttene i Maridalen.

Knut Arild Hareide, kona Lisa Maria, og sønnen Tord Olav (4) i Storkrysset. Foto: Kristin Tufte Haga

Men én sak ligger ekstra nær familien – i 2019, ble deres fire år gamle sønn nesten påkjørt av en lastebil på Storo. Etter hendelsen, henvendte de seg til Vegvesenet med forslag, for å forhindre lignende situasjoner.

– De var veldig raske med å merke opp fotgjengerfeltet, og det viste seg at det var en feil på lysene også, som de rettet opp med en gang. Men den kampen er ikke over, forteller Lisa Maria.

– Det aller siste jeg gjorde i jobben som samferdselsminister, var å skrive en føring på dette til Vegvesenet.

Har du en siste hilsen til lokalsamfunnet?

– Jeg har tenkt at dette er den plassen jeg egentlig vil bli gammel. Selv om jeg nå flytter, kan det godt hende vi kommer tilbake. Dette er et utrolig flott miljø, og en flott by.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...